Produkter

Vårens lammburgare à la G. Nilsson

Hos G. Nilsson i Hötorgshallen är lammfärsen alltid nymald och i deras populära lammburgare är den blandad med vitlök, rosmarin, citronskal och svartpeppar. Om du vill ta dem ytterligare en nivå (vet, går det ens?) så kan du testa att steka biffarna i lite mortlad panko. Det blir som en kombination av falafel och schnitzel med den saftiga och mustiga smaken från lammköttet i mitten.. Servera med finhackad, strösslad persilja och finhackad rödkål. Så gott […]

Vårens lammburgare à la G. Nilsson Läs mer »

Manchego med rosmarin för våriga picknickar

Manchego, hörni – om ni inte har provat är det verkligen dags nu! Manchego är en spansk hårdost gjord på fårmjölk. Den är mild och nötig i smaken med ett inslag av salt. Manchego är en sådan där perfekt grej att förgylla sin plockmat med. Ladda din picknickkorg med den och du gör garanterad succé (om inte annat för dina egna smaklökars skull). Den passar fint ihop med andra typiska plockmatstillbehör som oliver, salta kex,

Manchego med rosmarin för våriga picknickar Läs mer »

Bosnisk sudjuk, ägg och syrad gurka

Påsken är lammköttets högtid, men den som inte orkar laga från grunden kan göra världens enklaste påskbuffé med lite färdigrökt oxkorv. Det är inte lamm men inte heller fläsk – en smakrik kompromiss helt enkelt! Hos Prima Delikatesser hittar du godsaker från Balkan och en hel uppsjö av korvar av olika slag. Korven ovan är en lammkringla från Bosnien som kallas Sudjuk. Den är finmalen, rökt och lufttorkad och alldeles saftig och mör. Perfekt som

Bosnisk sudjuk, ägg och syrad gurka Läs mer »

Förgyll din frukost med frystorkade bär

Frystorkade bär – vad är grejen? Jo, det är helt enkelt ett himla smart sätt att skapa nya sätt att äta bär på. De blir lite som en ny råvara tack vare konsistens och smak, som ju skiljer sig från färska bär. Genom frystorkning behålls många av näringsämnena vilket gör dem till den nyttiga pricken över i:et.   Förslag på hur du kan äta frystorkade bär: Som snacks på eftermiddagen när blodsockret sjunker och du

Förgyll din frukost med frystorkade bär Läs mer »

Pasha – en smarrig finsk påskdessert

Ett tips är att alltid våga prova nya saker även vid högtiderna. Alltså att kanske hålla fast vid traditionerna överlag om man vill, men att lägga till åtminstone någonting nytt varje gång. Vad sägs till exempel om den traditionella finska påskdesserten Pasha? Den kommer ursprungligen från judarnas uttåg ur Egypten men kom så småningom till Ryssland med den ortodoxa tron. Pasha betyder påsk på ryska. Det är en dessert gjord på kvarg som får stå

Pasha – en smarrig finsk påskdessert Läs mer »

Säsongens bulle från Gateau

Hos Gateau i Hötorgshallen hittar du, förutom helt perfekta tårtor och glaserade bakelser, alltid säsongens olika produkter. Just nu är säsongens bulle den här lagom klibbiga Karlsbadersnurra. Wikipedia: Namnet Karlsbadersnurra kommer från den västböhmiska staden och kurorten Karlsbad. Kurortens vatten var gulfärgat av någon form av oxiderat ämne i vattnet, som gjorde att vetebröden bakad med detta vatten också blev gulaktigt. Karlsbaderbröd idag är det en vetedeg med extra tillsats av ägg och en del

Säsongens bulle från Gateau Läs mer »

Syriskt ört-te med torkade blommor hos La Gazelle

I Sverige dricker vi en väldans massa kaffe men i många andra länder så står tet i fokus. Från Earl Grey i England till Yerba Mate i Latinamerika. Det här tet med torkade vildrosor kommer från Syrien och doftar underbart av örter och blomster. Det funkar även som kryddning till maten om du vill få fram en aromatisk och örtig smak i till exempel ris eller hembakat bröd. I Mellanöstern blandas tet ofta med färska

Syriskt ört-te med torkade blommor hos La Gazelle Läs mer »

Krossade retrokarameller med vaniljglass

I en glasburk på köksfläkten skapar de en inbonad känsla à la den bästa Hemnet-stylingen och i ett loppisfat försvinner de illa kvickt på förfesten. Retrokarameller är helt enkelt oemotståndliga. Det kanske tar lite emot att krossa dessa tjusiga klyftor, men det är värt det. Den syrliga karamellsmaken är faktiskt helt perfekt som strössel i vaniljglass! Allt du behöver är en mortel: häll i en näve fina karameller men behåll några till dekoration. Lägg sedan

Krossade retrokarameller med vaniljglass Läs mer »

Finaste delarna från Ibericogrisen hos Latinamerikanska livsmedel

Iberico är namnet på en spansk grisras som är känd för sitt mumsiga kött. Pata negra kallas till exempel skinkan som kommer från en ibericogris. Den finaste av dem alla. Den mest exklusiva ibericogrisen är den som föds upp ekologiskt och enbart på ekollon. Nu har Latinamerikanska livsmedel fått in två nya delar från ibericogrisen: Pluma och Presa. Presa är en benfri karré. Och Pluma är: “…en extremt marmorerad och smakrik styckdetalj som sitter vid

Finaste delarna från Ibericogrisen hos Latinamerikanska livsmedel Läs mer »