Efterrätt

Dulce de leche

Tårta med äkta Dulce de Leche, recept

Den här tårtan är inte det enklaste du kan baka. Med sina fem olika steg är den kanske ett av bloggens mest komplicerade recept. Men det finns genvägar. Den som känner att konditorhatten inte är tillräckligt hög ännu kan fuska sig till vissa av stegen, och kanske till och med uppnå ett bättre resultat. Dulce de lechen kan till exempel vara från Pampas Deli. Då är den så gott som hemmagjord men klar för servering, […]

Tårta med äkta Dulce de Leche, recept Läs mer »

Kladdkakans dag, lördag 7 nov

Kladdkakans dag infaller i år på en lördag och drömreceptet lyder: lång sovmorgon i snövita lakan och promenad i höstsprinklad björkskog. Sedan klistrig chokladkaka till middag. Det må vara en nypa orealistiskt, till exempel måste inte lakanen vara vita och det är okej att skippa promenaden om fredagen var för rolig. Men kladdkakan är ett måste och med vinterns favoritfrukt apelsinen blir den dessutom någorlunda nyttig. För den som vill skippa promenaden och gå direkt

Kladdkakans dag, lördag 7 nov Läs mer »

ll och med längre än kanelbullens. Det är fa

Kanelbullens dag 4 oktober (recept med mandelmassa från 20-talet)

Hötorgshallens historia sträcker sig långt bak i tiden. Till och med längre än kanelbullens. Det är fantastiskt att föreställa sig 50-talets livfulla saluhall på Hötorget vid denna tid – handlarna som sträckte smör och kanel över diskarna till kunderna som på kvällen fyllde sina Stockholmshem med den varma och nostalgiska doften av bullar. I år infaller kanelbullens dag på en söndag (den 4 oktober nu i helgen) vilket ju är perfekt ur ett bakperspektiv! Jag

Kanelbullens dag 4 oktober (recept med mandelmassa från 20-talet) Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »

rg av kardemummabullar ramar in stenugnsbaka

Instagrambesök hos Thelins

Thelins är en riktigt skattkammare för bröd- och bullfantaster. Berg av kardemummabullar ramar in stenugnsbakade limpor och den ena räksmörgåsen är mer symmetrisk än den andra. Idag är bloggen på instagram-besök hos handlaren som är världsbäst på fika – Thelins! Butiken öppnade för fyra månader sen och är redan en favorit bland hallens stammisar. Deras stenugnsbageri bakar natten lång för att leverera godfika. Kanelbulleskorpor är perfekt picknicksnack enlig Thelins själva. Handgjorda sommartårtor med grädde och

Instagrambesök hos Thelins Läs mer »

En Affogato består av en espresso med en kul

Affogato – det bästa av två världar

Om du aldrig har provat en affogato tidigare, är det dags nu tycker jag. En Affogato består av en espresso med en kula vaniljglass i. Espresson gör att glassen smälter sådär lagom mycket och det blir en krämig konsistens som smakar helt fantastiskt, om du frågar mig. Älskar du kaffe, är det här den perfekta sommarpausen! Att hitta ett kafé som säljer affogato är en barnlek om du befinner dig i någon italiensk gullig gränd,

Affogato – det bästa av två världar Läs mer »

Bullar. Möjligtvis två: bullar och böcker.

Böcker och bullar

Regniga sommardagar betyder bara en sak. Bullar. Möjligtvis två: bullar och böcker. Att dra sig tillbaka från solen en stund, låta solstinget vila och luftfuktigheten lätta, det är lika mycket sommar som gassande sol. Thelins öppnade sin butik i Hötorgshallen för bara några månader sedan men kanelbullarna har redan uppnått legendstatus. Den smöriga, lena fyllningen tillsammans med den krispiga ytan utgör det perfekta sommarmellanmålet, mättande och uppiggande – perfekt för långa ljusa (och regniga) kvällar.

Böcker och bullar Läs mer »

Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås

När du börjar komma in i semesterlunket tycker jag det är dags att du firar med en riktig ungersk pannkaksfrukost. I Ungern kallas pannkakor för palacsinta och är något av en specialitet. En palacsinta motsvarar ungefär fransmännens crèpes och innebär pannkakor med olika fyllningar. Den kanske allra mest kända ungerska palacsinta-varianten serveras på kafé Gundel Etterem i Budapest och kallas ”Gundel Palacsinta”, det vill säga pannkaka fylld med valnötskräm och med tjock chokladsås ringlad på

Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås Läs mer »

Jordgubbscheescake

Jordgubbscheesecake som glasspinne

Sommar utan glass är knappast en riktig sommar, eller hur? Därför kör vi en favorit i repris från tidningen Hallens förra sommarnummer: jordgubbscheesecake som glasspinne som du kan göra helt själv. Receptet är skapat av bloggerskan Linda Lomelino som driver den fantastiska matbloggen Call me cupcake. Perfekt att göra en somrig julidag! Jordgubbscheesecake som glasspinne Serves: 10 Ingredients 200 g cream cheese ¾ dl naturell yoghurt 1 ¼ dl florsocker ¾ dl mjölk 150 g färska

Jordgubbscheesecake som glasspinne Läs mer »

Veckans favoritmatblogg: Det søte liv

Premium-konfektkaka med pekannötter, recept och foto Det søte liv. Den norska bloggen Det søte liv är bokstavligt talat ett kakparadis! Den består i dagsläget av inte mindre än 3398 olika recept på kakor, godis, bakelser, tårtor och andra typer av efterrätter. Alla recept är skapade av duktiga Kristine Ilstad som dessutom fotar och stylar massor av sockersöta, suktande, fantastiska foton till varje recept. Varning för ögongodis som gärna förvandlas till riktigt godis snabbare än vad

Veckans favoritmatblogg: Det søte liv Läs mer »