Efterrätt

Smörströssel!

 
Varmt/kallt/underbart!

Ugnsbakade aprikoser med vaniljlgass

Ugnsbakade sommaraprikoser, karamellstekta mandelflarn och loppisfyndade kristallglas. Smörströssel! Varmt/kallt/underbart! Idag bjuckar vi på världens enklaste efterrätt. Speciellt sommartid. Men ändå: tillräckligt god för att gästerna ska utbrista ”WTF?”. Förkortas ”Wad Toppen Fint” för osäkra läsare. Låt oss presetera: ugnsbakade aprikoser med vaniljlgass. Gör såhär: Ugnsbakade aprikoser med vaniljlgass Prep time: 5 mins Cook time: 10 mins Total time: 15 mins Serves: 4 Ingredients 3 dl vaniljglass 3 hg små orange:a aprikoser 2 dl socker 100 […]

Ugnsbakade aprikoser med vaniljlgass Läs mer »

Förtrollande mat-cinemagraphs från Kitchen Ghosts

Dagens matinspirationstips är definitivt Kitchen Ghosts matiga cinemagraphs (cinemagraphs = foton i gif-format där en rörelse loopas om och om igen). Jag kan sitta i flera minuter och bara kolla på den där tjocka, krämiga lönnsirapen som rinner ner i all oändlighet. Visst är det magi?! Bakom projektet Kitchen Ghosts står superkvinnorna Daria Khoroshavina och Olga Kolesnikova från Moskva. Daria skriver: ”Som barn fantiserade jag ihop historier om mig själv och människor jag kände till

Förtrollande mat-cinemagraphs från Kitchen Ghosts Läs mer »

Mor är så söt och god, klart hon ska ha en

Mors dag

Bild från reportaget ”Kul glass” i nya magasinet Hallen nr 5. Mor är så söt och god, klart hon ska ha en egen dag! Att dagen infaller imorgon, på veckans vilodag söndag är desto bättre, då kan en unna sig några rejäla skopor glass och frasiga plättar utan att behöva tillbringa jobbeftermiddagen i matkomans efterverkningar på kontoret. På bloggen firar vi denna ljuva helg med suktande matbilder. Visserligen är skribenten lite väl hungrig i ögonblicket

Mors dag Läs mer »

så många kalas och bröllop denna tappra tår

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau

På fluffiga marängmoln vilar hallonkronan som en gloria – det är naturligtvis tal om den klassiska hallonmarängen från Gateau. Tänk så många kalas och bröllop denna tappra tårta har räddat. Enligt wikipedia äts tårtor främst för att fira något eller förgylla tillvaron. Detta ädla syfte kan väl även appliceras på sommareftermiddagar, för vad annars behövs firas än värme, ljus och gröna innergårdar? Sockerkaksbottnen är fylld med vaniljgrädde och hallon och överdragen med italiensk maräng Studentbuffé-redo!

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau Läs mer »

Latinamerika kallas det för Dulce de leche

Dulce de leche – krämigt karamellkalas i konserv

Tänk dig tivoli på burk. I Latinamerika kallas det för Dulce de leche vilket betyder ”söt mjölk” och är just precis vad det är: mjölk blandat med socker. Dulce de leche är en kolakrämig karamellsås i konservburk – helt oemotståndlig så fort du öppnat locket! Perfekt för barnkalas och frukostpannkakan. Denna söta läckerhet är särskilt populär i t ex Argentina där man brukar ringla den på sina pannkakor. Men Dulce de leche passar även utmärkt som fyllnad

Dulce de leche – krämigt karamellkalas i konserv Läs mer »

Vad äter en på Kristi Himmelfärdsdag egent

Pistaschkaka med ricottakräm och rårörda rabarber

Styling av Linda Lundgren, foto av Josef Peyre. Vad äter en på Kristi Himmelfärdsdag egentligen? Traditionsmässigt känns maten inte helt självklar. Om vi ser till det historiska så är den liturgiska färgen för högtiden vitt. Det vill säga kyrkans färgval och det prästarna bär på sin krage, så som de till exempel har lila på advent och rött under pingst. Det kan ju användas som någon slags riktlinje för middagen. Eller efterrätten. Kanske något med

Pistaschkaka med ricottakräm och rårörda rabarber Läs mer »

Valborg är en svag högtid i Sverige när det

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima

Vacker vy över Helsinki, av Tuulia Kolehmainen. Valborg är en svag högtid i Sverige när det kommer till mat. Vi fokuserar på det drickbara och kanske något grillat (eller bras-bränt snarare) till det. I Finland däremot är det mer festlig förtäring som pågår! Det dricks Sima och äts munkar hos våra grannar i öst och den stora frågan är: varför har vi inte tagit efter denna fantastiska mattradition? Eftersom att Hötorgshallen är hela världens saluhall

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima Läs mer »

28 april – Blueberry pie day

Paj och sommar – det bästa ändå! En snöig vårbädd av florsocker. Den råa versionen – enbart filodeg, socker, smör och blåbär. Den färdiga bomben! Och sedan, den gräddade kärleken. Det är något med en riktigt bra blåbärspaj. Den har blivit tidigare etablerad i Twin peaks, dock var de sötsura körsbären i fråga då. Men blåbären ligger nära sina röda kusiner ”cherries” och de är precis lika oslagbara när det kommer till efterrätter. Att blåbärspajen

28 april – Blueberry pie day Läs mer »

Gör ditt eget té, örtdrycker och lavendelskorpor

Lavendelskorpor, se recept nedan. Påskhelgen är den perfekta bakhelgen. Och för att balansera ut onyttigheterna kan man rena sinnet med lite egenkokat té. Örtté är så väldigt enkelt att göra – det är bara att kasta i bladen i varmt vatten och vänta några minuter. Till detta rekommenderas krispiga kakor med lavendel, och kanske en bok eller två. Sträck-titta på någon serie går såklart också utmärkt. Pepparmynta En riktigt balkongvänlig ört, den växer fort, doftar

Gör ditt eget té, örtdrycker och lavendelskorpor Läs mer »

Våfflor med norsk hjortronkräm

”På nittiotalet jobbade jag som barnvakt och våffelbagare. Det var en fantastiskt yrkeskombination som var oerhört uppskattad, åtminstone av de vaktade. Jag stekte så det osade, riktigt immigt var det i alla kök jag jobbade och det doftade bränt smör på teflon långt ut i trapphuset. Under denna period testade jag på det allra mesta inom tillbehör, även en och annan skinkskiva kunde smyga sig på våfflorna ifall det var alltför nära middagstid. Men hjortronsylt

Våfflor med norsk hjortronkräm Läs mer »