Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Rosa granité för ljumma balkongkvällar

Granité är en variant på sorbet, en sval och fräsch dessert som passar bra efter en tyngre middag. Perfekt för ljumma sommarkvällar på balkongen! Det här receptet publicerades i tidning Hallen nr 12, 2016.   Gin & tonic-inspirerad pink granité Serves: 6-8 Ingredients 2 dl vatten 2 dl socker 0,75 dl rosa grapejuice 4 dl Fentermans tonic med rossmak 1 dl gin, Jinzu eller någon annan kvalitetsgin 1 liten skvätt granatäppeljuice, ger en vacker färg […]

Rosa granité för ljumma balkongkvällar Läs mer »

Salsicciasallad med fårost och granatäpple

Det ser kanske inte mycket ut för världen då det puttrar på i pannan men det doftar och smakar fantastisk! Fräscht och krispigt tack vare granatäpplekärnorna och valnötterna – fullt med antioxidanter och omega 3. Men med lite nyttighetsbalans i form av godbröd och finkorv. Det här snabbkoket är perfekt när du har några korvar över i kylen och inte vet vad du ska göra med tomaterna som börjar mjukna. Obs, passar lika bra till

Salsicciasallad med fårost och granatäpple Läs mer »

Mazarinkaka med citron och kardemumma

Fantasires iväg till sommaren litegrann med den här supersomriga mazarinkakan. Lättlagad och extremt saftig, med smak av citron och kardemumma. Publicerades i Hallen #6, 2015. Mazarinkaka med citron och kardemumma Ingredients 4 PORTIONER 200 g mandelmassa 100 g rumsvarmt smör 1 1/2 dl fint råströsocker 2 ägg 1 msk hel kardemumma finrivet skal av 1 tvättad citron 1 1/2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm salt </br></br> TILL SERVERING lättvispad grädde</br></br> MARINERADE JORDGUBBAR 1

Mazarinkaka med citron och kardemumma Läs mer »

Stekt rödmulle med sparris, olivravioli, grillad bläckfisk och rödbetssaft

Dröm iväg till Sydfrankrikes olivlundar och värmande vårsol med det här delikata receptet ur Hallen #10, 2016. Stekt rödmulle med sparris, olivravioli, grillad bläckfisk och rödbetssaft Serves: 4 Ingredients FISK 2 rödmullar, kan vara smart att beställa eller fråga fiskhandlaren om liknande fisk. 2 små tioarmade bläckskar (squid), rensade, det är själva kroppen du behöver 12 gröna sparris 1 skiva stekt vitt bröd skuren i fyra bitar 8 ravioli, helst fyllda med svarta oliver. Du

Stekt rödmulle med sparris, olivravioli, grillad bläckfisk och rödbetssaft Läs mer »

Förgyll din frukost med frystorkade bär

Frystorkade bär – vad är grejen? Jo, det är helt enkelt ett himla smart sätt att skapa nya sätt att äta bär på. De blir lite som en ny råvara tack vare konsistens och smak, som ju skiljer sig från färska bär. Genom frystorkning behålls många av näringsämnena vilket gör dem till den nyttiga pricken över i:et.   Förslag på hur du kan äta frystorkade bär: Som snacks på eftermiddagen när blodsockret sjunker och du

Förgyll din frukost med frystorkade bär Läs mer »

Helgrillad majskyckling med baconlindad sparris

I det nyaste numret av tidningen Hallen så bjuder Hellbergs på en härlig, grillad majskyckling med citronsmör, potatispuré, baconlindad sparris och rostad vitlökscreme. En hel kyckling i en hel söndagsmåltid, komplett med vårsparris och allt. Majskycklingen hos Hellbergs är en storfavorit hos stammisarna. Den kommer från ett familjeföretag i skånska Munka-Ljungby. Björn Olsson köpte sina första gäss redan som åttaåring och Viking Fågel etablerades 1994. Produktionen är klimatsmart och tar största möjliga hänsyn till fjäderfänas

Helgrillad majskyckling med baconlindad sparris Läs mer »

Jordgubbssmoothie med rosenvatten

Det här är den perfekta smoothien på regn-snöiga eftermiddagar i mars. Kokosvatten boostar hyn med fukt och rosenvatten är en av de äldsta ingredienserna i både medicin och skönhetsvård och användes i Persien redan innan vår tideräknings början. Fyll frysen med frukt och ha en flaska av vardera vätska i skafferiet så kan du vispa ihop denna supersmoothie närsom. Rosenvatten hittar du hos Pierias Livs och färsk frukt finns hos Sandins. Jordgubbssmoothie med rosenvatten Prep

Jordgubbssmoothie med rosenvatten Läs mer »

Krossade retrokarameller med vaniljglass

I en glasburk på köksfläkten skapar de en inbonad känsla à la den bästa Hemnet-stylingen och i ett loppisfat försvinner de illa kvickt på förfesten. Retrokarameller är helt enkelt oemotståndliga. Det kanske tar lite emot att krossa dessa tjusiga klyftor, men det är värt det. Den syrliga karamellsmaken är faktiskt helt perfekt som strössel i vaniljglass! Allt du behöver är en mortel: häll i en näve fina karameller men behåll några till dekoration. Lägg sedan

Krossade retrokarameller med vaniljglass Läs mer »

Belgiska våfflor på våffeldagen

Belgiska våfflor syntes för första gången på världmässan i Bryssel 1958. Då serverades de med florsocker och jordgubbar och blev en sådan succé att en belgare vid namn Walter Cleyman introducerade dem på den nordamerikanska marknaden 1962. Den typiska belgiska våfflan är högre, lättare och fluffigare än en klassisk våffla. De är även större än vanliga våfflor, så det är en fördel om du har ett speciellt järn när du steker dem. Googla ”Belgiska våffeljärn”

Belgiska våfflor på våffeldagen Läs mer »

Recept: Lakritskryddad rådjursstek från P&B Delikatesser

För att kunna tillaga det här receptet behöver du lakritspulver, till exempel det här från Haupt Lakrits som går att köpa hos P&B Delikatesser i Hötorgshallen. 1-2 april pågår årets upplaga av Lakritsfestivalen. Lakrits kan vara så mycket mer än det där beroendeframkallande godiset som klistrar i tänderna. Lakrits i mat är inte bara gott, det sägs även vara nyttigt. Det finns studier som visat på att lakrits kan ha cancerförebyggande effekter. 1 KG – så mycket lakrits

Recept: Lakritskryddad rådjursstek från P&B Delikatesser Läs mer »