Vegetariskt

Gotländsk ramslök hos Sandins i Hötorgshallen

Nu har Sandins frukt & grönt fått in vårens ramslök från Gotland! Ramslök är en grön växt som bland annat växer vilt på Gotland och som även kallas för skogsvitlök på grund av sin distinkta doft och smak. Perfekt för vårens matlagning! Gör soppa på ramslök, använd den som krydda i såser och sallad eller slå ihop en drömsk ramslökspesto – en vårig rätt att imponera med! Här kan du läsa mer om hur du gör egen […]

Gotländsk ramslök hos Sandins i Hötorgshallen Läs mer »

Den skiljer sig inte alltför mycket åt f

Så gör du sommarens godaste tzatziki – steg för steg

På den här drömmiga strandrestaurangen i Tel Aviv rör de ihop en alldeles särskilt god tzatziki. Den skiljer sig inte alltför mycket åt från vanlig tzatziki, men tillräckligt mycket för att inspirera inför sommarens rörigheter. Först behöver du en riktigt bra yoghurt. Här användes Labneh, en tjock och krämig yoghurt från mellanöstern. Enkel att göra enligt internet (men du kan såklart köpa färdig grekisk, turkisk eller rysk yoghurt om du föredrar det). Sedan behöver du

Så gör du sommarens godaste tzatziki – steg för steg Läs mer »

God som den är, smörstekt eller med klassi

Vit sparris ugnsbakad med parmesan

Den mjölkvita sparrisen är en riktig vårprimör. God som den är, smörstekt eller med klassisk hollandaise-sås som tillbehör. Du kan steka upp den med risotto eller lägga den hel på pizza som topping. Eller koka och lägg i matberedaren tillsammans med lite grädde och salt, så vips har du en sammetslen soppa till middag. Två tips i tillagningen: nedre delen av den gröna sparrisen kan vara lite träig, bryt därför av några centimenter av foten,

Vit sparris ugnsbakad med parmesan Läs mer »

Mer om dem utlovas framöver här i bloggen,

Våriga mezenyheter från Bosphorus

Bosphorus har uppdaterat sitt sortiment med lite våriga nyheter. Mer om dem utlovas framöver här i bloggen, men här kommer ett litet smakprov: ”Vi på Bosphorus har fått vår-feeling och har därför uppdaterat vårat sortiment en smula! Säg hej till våra nya plättar!” Förutom tre olika nya plättar så lanserar Bosphorus även en gurksallad med sesam och en helt ny quinoarätt. ”Vi tror plättar kommer bli det nya matmodet” Håll utkik i bloggen – eller i

Våriga mezenyheter från Bosphorus Läs mer »

I de livfulla kvarteren kring Carmel Market,

Hummus som huvudrätt i Tel Aviv

Hummus är mycket mer än  bara kikärtor (även om ordet betyder kikärta), i själva verket kan det vara en huvudrätt. I de livfulla kvarteren kring Carmel Market, motsvarigheten till Hötorget i Tel Aviv i Israel, sitter lunchande gäster under stora parasoll i mars-solen och njuter av skålar med krämig hummus och fluffigt pitabröd som tillbehör. Toppingen på hummusen varierar från chakchouka (en tunisisk omelett med paprika och tomat) till kokta ägg och yoghurt strösslad med

Hummus som huvudrätt i Tel Aviv Läs mer »

Grönkålschips med parmesan

Grönkålschips med parmesan

Har du också svårt att hålla dina hälsolöften när fredagskvällen nalkas och det är dags att inhandla lite snacks till filmkvällen hemma i soffan? Förra veckan testade jag att göra egna grönkålschips med parmesan och MUMS vilken läckerhet! Dessutom var de superenkla att göra och var klara på under 10 minuter. Passar även som ett lyxigare mingelsnacks eller tilltugg på festen. Recept: Grönkålschips med parmesan Ingredients Grönkål i valfri mängd Olivolja, gärna en lite lyxigare

Grönkålschips med parmesan Läs mer »

Vegetariska dagen

I morgon måndag 1 februari är det den nationella vegetariska dagen. Personligen älskar jag vegetarisk mat; avokadiga sallader, kryddiga linsgrytor, persiskt berberisris och krämiga röror. I Hötorgshallen finns det mängder av handlare att frossa hos. Bosphorus Mezes diskar är fyllda av vegetariska röror och goda färdigrätter, Pierias Livs har Stockholms största(?) utbud av fröer, nötter och sädesslag, och så har vi så klart Sandins frukt och grönt som enbart säljer vegetariska varor. Bland mycket annat!

Vegetariska dagen Läs mer »

Grekisk linssoppa

Grekisk linssoppa

Även om vi äntligen går mot ljusare tider så finns det ännu tid för lite inomhus-mys med varma teer, soppor, tända ljus och brasor. Pierias Livs i Hötorgshallen drivs av greker och i Hallen #4, 2014, så gav de receptet på sin absolut mumsigaste, äkta grekiska, linssoppa. Ingredienserna går självklart att inhandla hos just Pierias. Grekisk linssoppa Serves: 4 Ingredients 250 g puylinser 1 gul lök, finhackad 2 små morötter, tärnade 1 stjälk stjälkselleri, hackad

Grekisk linssoppa Läs mer »

Nytt år, nya krispiga tag! Låt 2016 bli åre

Gör din egna salladsdressing

Klassisk balsam-vinägrett av The Kitchn och italiensk dressing av Peas and Crayons. Nytt år, nya krispiga tag! Låt 2016 bli året då du lär dig vispa ihop din egna favoritdressing, det blir billigare, godare och hälsosammare, win at life helt enkelt! Förvara den i glasburk istället för plastflaska och spara på miljön. Och när du har din godaste dressing väntandes i kylen så känns det förstås mindre jobbigt att blanda ihop en sallad till middag.

Gör din egna salladsdressing Läs mer »

Historiskt sett har det inlagda och insaltad

Vegetariskt julbord hos Bosphorus

Det klassiska julbordet är inte det mest vegetariska. Historiskt sett har det inlagda och insaltade varit i fokus, färsk mat var nämligen svår att få tag på under vintern. Dessutom var decemberbuffén tidskrävande på bekostnad av husmödrarna under 1900-talet, många smårätter skulle pyntas och dekoreras till perfektion. Numera är det andra bullar (än köttbullarna) som gäller – det vegetariska julbordet blir alltmer populärt och tack vare Bosphorus i Hötorgshallen kan du köpa allting färdig- och

Vegetariskt julbord hos Bosphorus Läs mer »