Hav

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad

Ett fräscht recept som sätter guldkant på helgmiddagen. Det här receptet kommer från Havs egen kokbok. Smaklig öring! Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Serves: 4 Ingredients </br>Öring: 4 bitar öring à 180 g 1 msk smör 4 dillstjälkar salt och peppar</br></br>Blomkålspuré: 1/2 blomkålshuvud 1 schalottenlök, finhackad 1 vitlöksklyfta, pressad 1 msk matolja 2 dl grädde 2 dl mjölk 1 tsk pressad citron salt och vitpeppar</br></br>Gurksallad: 1/2 gurka 4 rädisor 2 msk smör […]

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Läs mer »

Somrig bläckfisksallad med vitlök och persilja

Vissa saker är lika delar sommar och vinter. Kanske är de mest ledighet. Bläckfisksalladen ovan från Hav till exempel. När den dyker upp så har en det gott (pga ledighet om inte annat!). Den persilje- och vitlöksdoftande bläckfisken passar så bra till semesterdagar när skivat bröd räcker till middag. Då plockar du bara fram de tillbehör du behagar och låter spisen vara av för en stund. På den här snabba sommarbrickan fick bläskfisksalladen sällskap av

Somrig bläckfisksallad med vitlök och persilja Läs mer »

Byt fredagschipset mot färska räkor, aioli och vitlöksbaguette

Ibland är det de enkla knepen som är de absolut bästa. Sommarkvällarna är äntligen här och viskar om lediga tider. Vi säger: passa på! Byt ut fredagschipset framför tv:n och sätt dig ute på balkongen eller valfri grön gräsplätt med ett gäng färska räkor, en skål aioli och frasig (och med fördel lätt värmd) vitlöksbaguette. Melanders och Fiskeläget i Hötorgshallen har både räkorna och den där perfekta aiolin (Eller alternativ till den, för den mer

Byt fredagschipset mot färska räkor, aioli och vitlöksbaguette Läs mer »

5 presenttips inför alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag, eller Single Awareness Day som det har kommit att heta på vissa håll, närmar sig med stormsteg. Vare sig du har en älskling, är en älskling eller hatar ordet älskling så kommer här 5 helt vardagliga presenter för att fira en vanlig dag som kommer att övergå i en ny dag utan några större sensationer. 1. Inca Cola Bubbliga kultklassikern Inca-cola från Peru för tankarna mot Sydamerika, sol, stränder och noll par

5 presenttips inför alla hjärtans dag Läs mer »

Blinier till nyår

Blinier med räkor från Fiskeläget. Nyår är munbitens, snitten, kanapén och aperitifens högtid. Även räkornas och skaldjurens. Kanske är det på grund av det tunga julbordet som vi föredrar smårätter och havsmat till årskiftet? Sätt ihop dina blinier i valfri ordning på Havs servering. I Ryssland äts det blinier när det nalkas fest, små plättar av bovete med en klick smetana, kaviar och massvis med finhackad rödlök. Blinierna serveras i slutet av december för att

Blinier till nyår Läs mer »

Ett julbord med smak av hav

Trött på ett julbord av feta korvar, skinka och klibbiga köttbullar? Eller bara sugen på att balansera upp julbordet en aning? Handlaren Hav har allt för dig som vill förgylla jultallriken med lite fräscha fiskar, sill i olika smaker och lax i stora lass. Här är ett förslag på delikata smaker som finns att köpa hos Hav: En julltallrik innehållande kallrökt, varmrökt och gravad lax, sherrysill, senapssill, kryddlöks- och dill-sill, matjesill samt en fisk- och skaldjurspaté. Mums!

Ett julbord med smak av hav Läs mer »

Bland sejfiléer och dillströsslade laxpudd

Eurovision-desserter hos Hötorgshallens… fiskhandlare?

Kopplingen må inte vara solklar men den finns där. Bland sejfiléer och dillströsslade laxpuddingar ligger små handgjorda mästerverk i dessertväg i fiskhandlarnas diskar. Perfekta komplement till den festliga havsmaten. Och på tal om festliga tillfällen så ligger ju Eurovision precis runt hörnet; en perfekt anledning att provsmaka sig fram till kvällens efterrätt! Fiskeläget: Pekanbotten, citronbavaroise, kola och lemoncurd toppad med jordgubbar. Till höger har Ullis gjort magiska chokladmoussebakelser, en med enbart mörk choklad och en

Eurovision-desserter hos Hötorgshallens… fiskhandlare? Läs mer »

ka små munsbitar fyllda med havssälta och fr

En förrätt att se (äta) mer av 2016

En nyårsrätt som gärna skulle kunna få göra comeback lite oftare under året är löjromsrutor med crème fraiche och rödlök. Dessa friska små munsbitar fyllda med havssälta och frasighet i kombination med den lena fraichen gör vilken fredag som helst lite ljusare. Ett behövligt inslag såhär i årets mörkaste första månader. Tillsammans med ett högt glas av något iskallt och bubblande blir det inget mindre än perfekt. Björnbärsdrinken kommer härifrån. Löjrom av olika slag, däribland

En förrätt att se (äta) mer av 2016 Läs mer »

e har utökat tillagningsmöjligheterna för at

Hav utökar sin serveringsdel

Under sommaren har Hav byggt ut sin bardel för att få fler sittplatser. De har utökat tillagningsmöjligheterna för att kunna bjuda på ännu mer inspirerande maträtter och ökat arbetsflödet för att kunna hantera fler människor. Ett perfekt ställe att avsluta på efter jobbet med några smarriga munsbitar, eller varför inte gå all in och köra kräftskiva i miniformat? Gå på kräftskiva i miniformat hos Hav. Stora burfångade havskräftor (foto från Havs Facebooksida), 530 kr/kg. Hav

Hav utökar sin serveringsdel Läs mer »

n här veckan är det butiken Hav och delägare

Handlarintervju med Hav

Varje vecka presenterar vi lite kort en av Hötorgshallens handlare här på bloggen. Den här veckan är det butiken Hav och delägaren Anders Engwalls tur. Anders äger butiken tillsammans med Pär-Anders Bergqvist – båda med lång kockerfarenheter från stjärnkrogar som Operakällaren och Gyldene Freden. Att som miljövän köpa fisk och skaldjur idag är inte alltid lätt, men Anders och Pär-Anders lovar att hjälpa dig välja rätt. Havet är ju någonting de själva gillar, som ni

Handlarintervju med Hav Läs mer »