Iran

Persiskt nyår 2017 ~ Norooz

Happy Norooz! Det persiska nyåret är den viktigaste högtiden bland de iranska folken. Perser, kurder, balucher, pashtuner, tadzjiker, zazaer, hazarer och azerier firar högtiden infaller på vårdagsjämningen och firandet cirkulerar kring solens återkomst och vårens intågande. Eldar tänds för att sedan hoppas över och maten dukas fram på ett sätt som kallas Haft sin vilket betyder de sju sakerna som börjar på s. En av dessa saker är till exempel en guldfisk som ska finnas […]

Persiskt nyår 2017 ~ Norooz Läs mer »

Det ger mer tyngd åt rätten, istället fö

Saffranspasta med iransk saffran

Istället för att använda torkad saffran i matlagningen så kan du enkelt röra ihop den till en tjock pasta och använda som krydda i matlagningen. Det ger mer tyngd åt rätten, istället för enskilda skott som smakar övermäktigt när du kommer över dem i rätterna. En halv tesked av denna röra förhöjer (och förgyller) alltifrån fiskgrytan till spaghettin, riset eller till och med frukostgröten. Hållbarheten är ungefär ett år i en tätförsluten burk i skafferiet.

Saffranspasta med iransk saffran Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

affranet säljs numera på Pierias Livs i snyg

Lussekatter med iransk saffran från Pierias Livs

Under Hallenfesten fanns kocken och konditorn Jesse Nobles på plats för att visa upp sin iranska saffran. Saffranet säljs numera på Pierias Livs i snygga en-grams-förpackningar. ”Jag åkte till Iran och reste runt i hela landet och har varit med under skördetiderna för saffranet.” Ett hett tips är att köpa lite iransk saffran och baka egna persiska lussekatter. Om du inte orkar göra egna finns det förstås att köpa färdiga på flera ställen i Hötorgshallen, till exempel hos Thelins i

Lussekatter med iransk saffran från Pierias Livs Läs mer »

t jobbar kocken Marcy Hassmén som har persis

Zereshk polo ba morgh – kyckling med berberisris à la Piccolino bar

Piccolino Bar med sina charmiga luncher, flörtiga bakverk och delikata kaffebar utgör något av Hötorgshallens hjärta på nedre plan. I köket jobbar kocken Marcy Hassmén som har persiska rötter. I nr 3 av vår kundtidning Hallen bjuder hon på receptet till en typisk persisk maträtt bestående av stekt kyckling med berberisris. Att koka ris på persiskt vis är en vetenskap i sig, men med tungan rätt i mun går det och blir jättegott. Berberisbären adderar en frisk syrlighet till riset – och mängder av

Zereshk polo ba morgh – kyckling med berberisris à la Piccolino bar Läs mer »