Italien

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella

I morgon den 2 juni är det nationaldag i Italien – en perfekt ursäkt att frossa i detta lands delikata mat! Om jag bara fick välja ett land att äta mat ifrån resten av mitt liv skulle det definitivt vara Italien. Och fick jag bara välja EN ingrediens skulle det utan tvekan vara mozzarella. ”En mozzarella om dagen håller doktorn borta” är något av mitt motto. Det enklaste – men åh så gott – är […]

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella Läs mer »

Handlarintervju med Carls Deli

Carls deli är en ny handlare i Hötorgshallen men redan en självklarhet för många kunder. 2012 slog de upp dörrarna första gången, då med den delispäckade butiken som sedan även utökades med en tillhörande restaurang mittemot diskarna. Lunchtid är delin full av liv och rörelse gästernas bord pryd av utsökta ost- och charkbrickor, italienska grytor och vällagade pastarätter. Därtill har de ett superinspirerande instagramkonto, väl värt att följa om du gillar vacker design och deliciösa

Handlarintervju med Carls Deli Läs mer »

På besök i Tryffellandet

”Den är ful, skör och doftar som unken vitlök på burk. Trots detta älskas den vita tryffeln av grisar, hundar och gourméer.” SvD i sitt reportage ”På jakt efter det vita guldet”. För ett par veckor sedan var jag på tryffeljakt vid Aqualagna, Italiens tryffelhuvudstad. Där växer alla typer av tryfflar vilket gör att man kan äta tryffel där året runt. Tillsammans med tryffelhunden Lola och hennes tryffeljägare begav vi oss iväg ut på jakt

På besök i Tryffellandet Läs mer »

Handlarintervju med Teboden Charabang

Teboden Charabang i Hötorgshallen är fylld upp till taket av dekorerade plåtburkar fulla av världens alla teer och kaffeblandningar. Hit går du för att fylla lungorna fulla med dofter, munnen fylld med smakkarameller eller för att handla ”gå bort”-gåvan. Teboden Charabang har funnits i Hötorgshallen sedan 1958, och som tur är råkar jag komma förbi just när en av ägarna Siv Jarnebäck står och skopar det klassiska piccolinokaffet i en stor träkista. ”Dofta!” säger hon

Handlarintervju med Teboden Charabang Läs mer »

stkväll stod de i en stängd och tom Hötorgsh

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen

Till det allra första numret av Hötorgshallens prisbelönta tidning Hallen gjorde författarna och bloggarna Sandra Beijer och Elsa Billgren ett alldeles utsökt reportage värt att minnas – den italienska aftonen. En höstkväll stod de i en stängd och tom Hötorgshall och lagade en helt fantastisk trerätters-middag med en egenkomponerad meny och ett tillhörande tema. Nedan följer ett bildregn fyllt av inspiration, från ombre caprese (färgskala av coctailtomater som går från en nyans till en annan),

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen Läs mer »

Brer och rullar, som med kanelbullar!


 S

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa

Ett paket med örter. Brer och rullar, som med kanelbullar! Servera med ugnsstekta rotfrukter och äppelmos som tillbehör. Porchetta är en mör, vacker rulltårta av sidfläsk. Fyll med vad du behagar, vore det örter eller ost – resultatet blir efter några tålamodiga timmar i ugnen en helt underbar rätt att avnjuta både till fredagsmyset eller soffliggar-söndagen. I många originalrecept används urbenad spädgris men den mer ekonomiska varianten gjord på fläsksida är minst lika god om

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa Läs mer »

lienska cannoli fyllda med vit- och mörk cho

Handlarintervju med Gelato bar

Krispiga digestivekexs, pistagenötter och saftiga bär: drömlik glass förtjänar mästerlig topping. Italienska cannoli fyllda med vit- och mörk choklad. Fluffigt, krämigt och sammetslent. Pistagegrönt, citrongult, gräddvitt och vaniljprickigt. Därtill: frasigt, sockerpudrat och alldeles oemotståndligt. Du har precis klivit in i hallen från ingångarna mot Hötorget och får ett varmt välkomnande av Gelato bars sagolika glassdiskar. Varje vecka presenteras en butik här på bloggen och nu till påsk är det Kajsa Rådén som berättar om Gelato

Handlarintervju med Gelato bar Läs mer »

Handlarintervju med Pallas Delikatesser

Handlarna är Hötorgshallens hjärta och Pallas Delikatesser är verkligen just det: hjärtliga. Hos familjeföretaget som drivs utav mamma Francika och hennes två döttrar Suzana och Snezana bjuds det alltid på lika delar god mat och solig stämning. Den färska salsiccian med fänkål importeras direkt från Parma, inte konstigt att det är en av  Snezana Stankovic (till höger i bild) favoriter i sortimentet. Hur länge har du jobbat i hallen? Vi har varit här i cirka

Handlarintervju med Pallas Delikatesser Läs mer »