Sverige

Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel! Sirap […]

Så gör du egen sirap med mynta Läs mer »

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta

Nu är det högsäsong för nässlor, omysigt i trädgården men desto trevligare i köket. Använd handskar när du skördar ogräset och klipp enbart bort toppskottet. På våren äts hela plantan men i slutet av juli är det kronan som används till matlagningen. Det är de ljusgröna, bredare bladen som ger bäst smak och det hela påminner lite om spenat med en syrlig underton. Servera med nygräddat bröd och vispa in crème fraichen så den skapar

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta Läs mer »

Svenska grönsaker hos Sandins

Sandins frukt och grönt har fått in färska svenska grönsaker i form av rödbetor, morötter, purjolök och rabarber. Dags att bjuda på smörstekta grönsaker och rabarberpaj! Svenska färska delikatesser direkt från grönsakslandet. Ett tips är att steka grönsakerna i smör tills de blivit mjuka men fortfarande har ett tuggmotstånd. Och sedan servera dem med riven peppar och flarn av parmesan ovanpå. Mums! Rabarberpaj med vaniljsås – finns det något somrigare? Till efterrätt bjuder du på

Svenska grönsaker hos Sandins Läs mer »

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj

Sommar i pajformat! Den här somriga pajen tillagas på rabarber och jordgubbar och är dessutom glutenfri. Serveras ihop med vaniljsås eller vaniljglass. Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj Serves: ca 10 bitar Ingredients 150 g smör 1 ¾ strösocker 2 dl havremjöl, eller mixade havregryn 3 dl mandelmjöl 2 ½ dl majsstärkelse, maizena 1 tsk vaniljsocker 3 rabarberstjälkar 2 dl jordgubbar 2 msk strösocker Instructions Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, socker, havremjöl, mandelmjöl, maizena

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj Läs mer »

Nilsson Livs är en övervägande del av kötte

Hängmörad ryggbiff från Trollhättan à la G. Nilsson Livs

Hos G. Nilsson Livs är en övervägande del av köttet svenskt. Till exempel ryggbiffen ovan från Trollhättan som är hela 6 veckor hängmörad. Faktum är att det enda som inte är svenskt av köttet i butiken är lammracksen, de kommer från Nya Zeelands grönskande vidder. Fråga gärna killarna på Nilssons varifrån köttet kommer och hur det ska tillagas, de har massvis med kunskap om råvarorna i butiken. Wille är grillexperten, Luis lagar fantastiska chorizo-, longaniza-

Hängmörad ryggbiff från Trollhättan à la G. Nilsson Livs Läs mer »

Ugnsbakad röding och tiramisù med mandelbiskvier på Sveriges nationaldag

Här kommer en enkel nationaldagsmeny för dig som inte hunnit beställa catering eller lägga några storslagna planer för morgondagens middag. Imorgon är Hötorgshallen stängd så passa på att bunkra under dagen. Ugnsbakad röding med blomkålskräm och brynt smör och så en färdigbakad dessert på det står på nationaldagsmenyn i år ☀ ☀ Till dessert föreslås säsongens bakelse och dessert från Gateau i Hötorgshallen: tiramisu med mandelbiskvier och/eller passionsfruktsbrulé med vitchokladmousse smaksatt med citron & chokladkräm

Ugnsbakad röding och tiramisù med mandelbiskvier på Sveriges nationaldag Läs mer »

Studentbufféer från Balkan, Finland, Sverige eller Nordafrika

I hela världens saluhall finns det inte bara delikatesser och luncher från motsvarande utan även cateringalternativ. Nu nalkas ljuva sommar med fägring och bufféer, här kommer därför en första omgång tips på bufféer du kan beställa från Hötorgshallens handlare på ett ögonblick och njuta av en hel junikväll: Medelhavet & Balkan Salami, lufttorkad skinka, gruyère, comté, coppa och fläskfilé – alla goda ting från kusterna längs Medelhavet och Balkanhalvön. 📞 08-216293 📨 catering@primadelikatesser.com Finland Skärgårdstårta,

Studentbufféer från Balkan, Finland, Sverige eller Nordafrika Läs mer »

Citronkladdkaka med jordgubbar och creme fraiche

Det är lite av citronens vecka här på bloggen. Först var det citronskal på dadlar, citronpastan igår och nu och en somrig citronkladdkaka. Med betoning på citron, den här saftiga tårtan formligen exploderar med citrussmak den första tuggan. Ifall du har ett gäng små penséer på balkongen så kan du garnera med dem, de är nämligen ätbara. Smaken är mild viol-aktig, och så lite grön förstås. Den här kladdkakan är perfekt inför studentskivan, jobbavslutningen eller

Citronkladdkaka med jordgubbar och creme fraiche Läs mer »

Fira nässeldagen med nässelsoppa

Det är dags för vårens första nässelsoppa med ägghalvor! Första söndagen i maj, nämligen nu på söndag, firas Nässlans dag. Nässlan har haft ett oförtjänt dåligt rykte pga den stickiga brännässlan, men det går att göra himla mycket bra med de små rackarna också. Nässlor är nämligen supernyttiga för kroppen då de innehåller vitamin A, B och C. De har höga halter av järn och innehåller även andra viktiga mineraler. Rena rama supergrönsaken med andra

Fira nässeldagen med nässelsoppa Läs mer »

Vårens lammburgare à la G. Nilsson

Hos G. Nilsson i Hötorgshallen är lammfärsen alltid nymald och i deras populära lammburgare är den blandad med vitlök, rosmarin, citronskal och svartpeppar. Om du vill ta dem ytterligare en nivå (vet, går det ens?) så kan du testa att steka biffarna i lite mortlad panko. Det blir som en kombination av falafel och schnitzel med den saftiga och mustiga smaken från lammköttet i mitten.. Servera med finhackad, strösslad persilja och finhackad rödkål. Så gott

Vårens lammburgare à la G. Nilsson Läs mer »