Sverige

Hög tid för kräftskiva – Melanders bjuder på fint kräftfat

Helgerna för kräftskivor börjar gå mot sitt slut – det gäller att ”passa på”, som det så svenskt heter. Snöra kräfthattarna och dra på dig haklappen redan nu i helgen! Både kräftor och tillbehör hittar du i Hötorgshallen (så klart). Melanders firar kräftsäsongen med ett supererbjudande över helgen: köp 3 kg kräftor och få ett kräftfat i porslin utvalt av Leif Mannerström på köpet (värde 399kr). Erbjudandet gäller till 31/8 kl 18:00. Perfekt för helgens […]

Hög tid för kräftskiva – Melanders bjuder på fint kräftfat Läs mer »

vallfärdar människor på lunchen för att njut

Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax à la Kajsas Fisk

Kajsas Fisk är med sina över 30 år i Hötorgshallen något av en hallenklassiker. Hit vallfärdar människor på lunchen för att njuta av deras berömda fisksoppa eller någon av deras delikata fisk- och skaldjursrätter. I Hötorgshallens tidning Hallen, nr 3, delar de med sig av en av sina kreationer: en pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax. ”Den här pastan med kallrökt lax är också en fullträff, laxens rökiga smak blir en perfekt kombination till

Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax à la Kajsas Fisk Läs mer »

Kolgrillad entrecôte med smörstekt spjutmålla och marinerade körsbär

Även om vädret har bestämt sig för att spara sina charmigare sidor till senare, så är det ju ingenting som hindrar oss från att njuta av sommar på fat, eller hur? För några dagar sedan bjöd mina föräldrar på den här somriga middagen som var så delikat att jag bara måste dela med mig av den till er. Middagsinnehåll: Entrecôte marinerad i rapsolja, soja, vitlök, färsk ingefära, chili, färsk salvia, honung och pressad citron. Kolgrillad

Kolgrillad entrecôte med smörstekt spjutmålla och marinerade körsbär Läs mer »

Sommarens bufféer blir lätt många så det g

Kalvfilé från G. Nilssons livs med citron, fänkål och koriander

Foton av Wolfgang Kleinschmidt. Sommarens bufféer blir lätt många så det gäller att effektivisera lagningstiden för att inte låta den sluka en för stor del av semestern. I det 6:e numret av Hötorgshallens egna tidning Hallen nr. 6 finns det här goda receptet på kalvfilé. Fördelen är att den kan förberedas i god tid och filén kan med fördel marineras i kylen över natten. Sedan är det bara att duka fram på festdagen. Enkelt, gott

Kalvfilé från G. Nilssons livs med citron, fänkål och koriander Läs mer »

ånga är på landet och fångar sin föda i urti

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen)

Sommar, sol (en och annan regnskur), spegelblanka sjöar och fiskestången vajandes i cykelkorgen. Många är på landet och fångar sin föda i urtida manér. Men hur tillreder man egentligen fiskelyckan? Följ med på en tur till landet och in i köket. Spöfiskad öring står på menyn. Vilda julibuketter, ni är sommarens stjärnor. Gummistövlarna är återigen på. Kom ihåg att smyga försiktigt fram till sjön för att inte skrämma undan fisken. Lantliga kök får vara precis

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen) Läs mer »

Juli är här. De ljusa sommarnätternas och m

Grillat på Gotland

Dukat för sommarmiddag. Juli är här. De ljusa sommarnätternas och mjuka gräsmattornas månad. En särskilt ljus plats under sommarhalvåret är Gotland. De vattenfyllda kalkstensbrotten med sina kritvita stränder för tankarna mot Medelhavet, turkosskimmrande vatten inräknat fast  minus turistinflationen. Allt på ön ligger på bilavstånd så med rätt kylväska kan frukosten ätas på badstranden Blå Lagunen, lunchen i en av Visbys idylliska parker och middagen kan grillas intill magiska Furillen. Grillspett med nötfärs, halloumi och zucchini.

Grillat på Gotland Läs mer »

erna, blomstren, krispigheten i luften – få

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt

Det är lätt att glömma bort de fantastiska vidderna av fjälltoppar och porlande bäckar som finns uppe i norra Sverige. Färgerna, blomstren, krispigheten i luften – få saker slår en fjällvandring under årets varmare månader. Vill du ha ett riktigt praktiskt snacks till din fjällvandring är ett paket torkat renkött från Hellbergs fågel och vilt ett ypperligt sådant. Hyvla små bitar med en kniv och ät som chips, eller skär ner små bitar i en

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt Läs mer »

Grillad havsabborre

Grilla in sommaren! Det som är så bra med att grilla är att det inte kräver toppenväder men ändå ger en smak på sommaren. Här kommer ett enkelt recept på hur du kan skapa en somrig grillfest på havsabborre serverad med bakad och råhyvlad fänkål, grillad bella verde broccoli, färsk vitlök och citron. För en extra somrig smak gör du bäst din egen kryddblandning. Här kommer en enkel variant: riv skalet från en apelsinen och

Grillad havsabborre Läs mer »

Veckans vara är ett riktigt vårtecken: spa

Gotländsk sparris från Sandins

Salt, timjan och citron – goda sparriskamrater. Veckans vara är ett riktigt vårtecken: sparrisen! Gotländsk sparris för att vara mer specifik. Sparris kan både kokas, stekas eller grillas och passar lika bra i soppor som sallader, till lamm eller spaghetti. Proiscuttio-inlindad sparris är en klassiker på sommarens smörgåsbord, likaså smörstekta stjälkar med riven parmesan. Hos Sandins frukt & grönt i Hötorgshallen finns det förutom ramslök och massa andra nyskördade godgrönsaker även gotländsk sparris just nu.

Gotländsk sparris från Sandins Läs mer »

an får plocka! Ramslök ser ut ungefär som li

Vårig ramslökspesto

Under påsken var jag på Gotland och en av de fina sakerna med just Gotland är att det växer ramslök lite här och var. Som man får plocka! Ramslök ser ut ungefär som liljekonvalj men luktar starkt av vitlök så risken att plocka fel är inte så stor så länge man luktar på den. Ramslök kallas ibland för ”skogsvitlök”. Man kan göra soppa på ramslök eller använda den som krydda i såser och sallad. Min pappa

Vårig ramslökspesto Läs mer »