Turkiet

Recept: Böngryta med pastrami

Tidningen Hallen bad Bosphorus att ta fram ett mustigt recept att värma sig med när midvinternattens köld är hård. Det blev denna delikata böngryta med pastrami och grönsaker. Bosphorus vd Serdar Öztenar säger så här: ”Anatolien ligger i asiatiska delen av Turkiet och där har bajlväxter alltid spelat en viktig roll i mathållningen tack vare att de är näringsrika och innehåller mycket protein – man behövde inte äta kött till. Fortfarande äter man böngrytan som […]

Recept: Böngryta med pastrami Läs mer »

Fyllda kronärtskockor

I det centraleuropeiska köket är inlindning en återkommande tillagningsmetod. Surkål- och vinblad är de vanligaste omslagen och fyllningen består vanligtvis av färs, ris och olika kryddor. I Ungern kryddas dolmarna med paprika, på Balkan hackar en ner rökt kött i fyllningen och i Turkiet är kanel en förekommande ingrediens i dolmarna. Dolma, den turkiska versionen, kan ätas både som huvudrätt och tillbehör, eller meze som det kallas. I tidningen Hallen nr fyra tipsade Bosphorus om

Fyllda kronärtskockor Läs mer »

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika

På Balkan äts kåldolmar både till högtider och vardagsmiddag. Rätten är sund men räknas ändå som comfort food tack vare sina lena, varma smaker och surkålens pasta-liknande konsistens som formligen smälter i munnen. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten. Dolma, eller Sarma som de också kallas, tillagades redan

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika Läs mer »

En guldgruva i lunch-Stockholm – Turkiska delikatesser

Bilder av pihse och robinoscarlarson. Till Turkiska Delikatessers hörna i Hötorgshallen flockas mängder med folk dagligen, den som en gång testat deras så kallade turkburgare tar inte sällan med sig någon för att tipsa. Klientelet består av alltifrån lunchande kontorsnissor till fritidshungriga tioåringar och dedikerade veganer (japp, de har även veganska och vegetariska alternativ). Kändisfaktorn är hög men den kanske största kändisen är burgaren själv, den som inte känner till turkburgaren har inte lunchat i

En guldgruva i lunch-Stockholm – Turkiska delikatesser Läs mer »

Den färska, och färgstarka maten hos Bosph

Julbord utan kött hos Bosphorus Meze

Att julbordet är en buffé har sina fördelar och numera är en vegetarisk hörna given i de flesta hushåll. Den färska, och färgstarka maten hos Bosphorus är som bekant ett uppskattat inslag på julbuffén och i år är inget undantag. Den finns en julcateringmeny för den som behöver lite inspiration och föredrar den stressfria versionen av julhandel: beställning. Maila och få ett hum om innehåll och offert. Veganen, vegetarianen, allergikern och förstås även köttätaren kommer

Julbord utan kött hos Bosphorus Meze Läs mer »

Deras delidiskar i Hötorgshallen dignar av

Fatayer och Murafi, en vegetarisk tre-fika à la Bosphorus

Lika vackra färger som smaker – det verkar vara Bosphorus motto. Deras delidiskar i Hötorgshallen dignar av färska råvaror lagade i fina konstellationer, eller Smartmeals som Bosphorus kallar dem själva. Två favoriter bland kunderna är Fatayer (filodegsknytena med spenat) och Murafi (paprikaröran med valnötter). Filodegsknytena Fatayer är i vanlig ordning krispiga och fyllda med len spenat. Perfekta till mellis eller faktiskt även fikastunden för den som vill ha lite mer långvarig energi än bulle och

Fatayer och Murafi, en vegetarisk tre-fika à la Bosphorus Läs mer »

De söta kvadratiska florsockertäckta marme

Sommarsött: Turkish delight

Pynta picknicken med lite turkisk marmeladkonfekt, kanske mest känt under namnet Turkish delight. De söta kvadratiska florsockertäckta marmeladkreationerna finns i flera smaker, men den mest klassiska är pistage. De är perfekta till ett glas vitt på picknickfilten, eller istället för chokladbiten till kaffet. Sommargodis med stil! Impa med en Turkish delight på silverfat på äkta turkiskt vis. (Foto Pixabay.) Turkish delight finns att köpa i flera olika smaker hos Bosphorus i Hötorgshallen.

Sommarsött: Turkish delight Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

Historiskt sett har det inlagda och insaltad

Vegetariskt julbord hos Bosphorus

Det klassiska julbordet är inte det mest vegetariska. Historiskt sett har det inlagda och insaltade varit i fokus, färsk mat var nämligen svår att få tag på under vintern. Dessutom var decemberbuffén tidskrävande på bekostnad av husmödrarna under 1900-talet, många smårätter skulle pyntas och dekoreras till perfektion. Numera är det andra bullar (än köttbullarna) som gäller – det vegetariska julbordet blir alltmer populärt och tack vare Bosphorus i Hötorgshallen kan du köpa allting färdig- och

Vegetariskt julbord hos Bosphorus Läs mer »

Tavuk güveç enligt Master Kebab

Tavuk güveç är en klassisk turkisk kycklinggryta som tillagas i lergryta i ugnen och kombinerar enkla ingredienser till något helt magnifikt. Här kommer Master Kebabs bästa recept! Man känner sig verkligen hemma när mamma lagar tavuk güvec, och ärtor tycker jag faktiskt riktigt bra om. Extra gott blir det om det finns ris till också. Tavuk güveç enligt Master kebab Serves: 6 Ingredients 1 hel kyckling (fri från skinn och ben) 1 gul lök 2 potatisar 2

Tavuk güveç enligt Master Kebab Läs mer »