Dryck

Ochazuke: ris med genmaicha-te från Japan

Genmaicha (till vänster) betyder te med brunt ris och är ett grönt te som är smaksatt med rostat brunt ris. Genmaicha kallas även popcorn-te på grund av att några av riskornen poppar upp som små moln i tet under själva rostningen. Nuförtiden dricks det traditionella tet av alla grupper i samhället men förr i tiden var det framförallt fattigare folk som drack det i Japan. Riset fungerade som en utfyllnad och reducerade priset på det gröna […]

Ochazuke: ris med genmaicha-te från Japan Läs mer »

Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel! Sirap

Så gör du egen sirap med mynta Läs mer »

Isté på vattenmelon

Inte alltför sällan kommer det bästa sommarvädret när semester går mot sitt slut. Ibland lyser solen som starkast när semestern är helt slut. Eller känns det kanske bara så? I vilket fall så kräver sol och värme en bra dryck! Och något som både är i säsong nu och firar sin alldeles egna dag imorgon (den 3 augusti) är vattenmelonen. Fyll en jättekaraff med denna läskande kompott och ha i kylen både hemma och på

Isté på vattenmelon Läs mer »

Sydamerikansk drickchoklad med historia

Peru har på senare tid blivit en erkänd producent av kakao och choklad, men redan för sisådär femhundra år sedan upptäckte Columbus kakaobönans storhet på sin upptäcksfärd genom Sydamerika. Där hade bönan odlats och kultiverats i många år och oftast serverades den som en dryck. I Maya hieroglyfer från tidigt som mellan åren 460-480 omnämns chokladdrycken i ceremoniella sammanhang såväl som vardagliga. Inom Aztekisk mytologi sägs guden Quetzalcoatl ha blivit utesluten från den gudomliga sällskapet

Sydamerikansk drickchoklad med historia Läs mer »

rew är en version av iskaffe, men istället f

Cold brew hos Himalaya

Varma tider kräver kallt kaffe så på Himalaya i Hötorgshallen så har de börjat brygga sin populära Cold Brew igen. Cold brew är en version av iskaffe, men istället för att brygga varmt kaffe och sedan kyla ner det så brygger Andreas kaffet på kallt vatten under längre tid. 12-14 timmar närmare bestämt. På det viset blir kaffet inte bittert eller beskt utan alldeles utsökt. De smakerna du kan välja mellan i år är bryggkaffe

Cold brew hos Himalaya Läs mer »

Jordgubbssmoothie med rosenvatten

Det här är den perfekta smoothien på regn-snöiga eftermiddagar i mars. Kokosvatten boostar hyn med fukt och rosenvatten är en av de äldsta ingredienserna i både medicin och skönhetsvård och användes i Persien redan innan vår tideräknings början. Fyll frysen med frukt och ha en flaska av vardera vätska i skafferiet så kan du vispa ihop denna supersmoothie närsom. Rosenvatten hittar du hos Pierias Livs och färsk frukt finns hos Sandins. Jordgubbssmoothie med rosenvatten Prep

Jordgubbssmoothie med rosenvatten Läs mer »

att göra oss båda starkare, piggare och mer

Super-te med chagasvamp

Foto: Dan Kullberg Superfoods är här för att stanna, vi boostar våra humör och kroppar med bär och torkad frukt av alla möjliga slag – chiafrön, bipollen och spirulina-alger har blivit basvaror i mångas skafferier. Förutom att göra oss båda starkare, piggare och mer antioxidanta (om det nu går) så är den mesta supermaten rätt god också, när den tillagas rätt. Att brygga te på nyttigheterna är en av våra personliga favoriter just nu och

Super-te med chagasvamp Läs mer »