Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Hemlagade Wallenbergare med rårörda lingon och smörfrästa ärtor

Wallenbergare är fluffiga och lyxiga pannbiffar gjorda på kalvfärs och vispgrädde. Rätten är uppkallad efter bankdirektören Marcus Wallenberg, vars svärfar var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl. Men det är inte helt säkert att det var han som utformade rätten till sin svärson, det kan ha varit Julius Carlsson, chefskock på den populära krogen Cecil på Biblioteksgatan i Stockholm. Oavsett ursprung är den här rätten så himla god och krispig och wallenbergare är ett lättsamt […]

Hemlagade Wallenbergare med rårörda lingon och smörfrästa ärtor Läs mer »

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör

Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken: ”Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik och enkel. Skrei är en vandringstorsk som simmar från Barents hav ner till Lofoten i Norge för att leka. Därmed

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör Läs mer »

Till buffén – Auberginerullar med labneh och dadelsirap

De här rullarna är perfekta som förrätt eller på toppen av en sallad. Dadelsirapen lyfter fram getosten i labnehn på ett fantastiskt vis. Den som har provat klassikern chevré- och rödbetor i ugn kommer att älska den här versionen från Sevan. Dadelsirap passar perfekt i matlagningen när du vill addera något sött som inte är raffinerat, GI-värdet är högre än honung och produkten är helt naturlig, den består bara av kokta och pressade dadlar. Labneh

Till buffén – Auberginerullar med labneh och dadelsirap Läs mer »

Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen

Wagyu är det allra finaste som finns i nötköttväg. Det kraftigt marmorerade köttet är alldelles mört och utsökt – och väldigt exklusivt. Kanske minns du historien om Kobe-kött och att kossorna fick massage och dricka mängder av öl? Det var en vida spridd myt, och inte heller fick de lyssna på klassisk musik som vissa menade. Kobe är nötkött av rasen Wagyu som tillverkats just i Kobe-distriktet i Japan, det har inget med öl och

Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen Läs mer »

Vardagslyx: pocherat ägg

Ett pocherat ägg är den optimala vardagslyxen! Bara ordet låter flådigt. Pochera kommer av franska poche, som betyder ficka – när du pocherar ett ägg lägger sig gulan som i en ficka. På svenska kallas det ibland även för förlorade ägg. Ett pocherat ägg är superkrämigt både inuti och utanpå, och ett enkelt sätt att lyxa vardagspastan med, eller lägga på en bit rostat bröd ihop med färskost och avokado. Så pocherar du ett ägg: Koka upp vatten i en kastrull och stäng

Vardagslyx: pocherat ägg Läs mer »

På lördag är det den gyllengula grap

Fira grapefruktens dag med hemmagjord grapefruktsorbet

På lördag är det den gyllengula grapefruktens dag! Frukten som har citronens fräschör men samtidigt apelsinens sötma. Så klart att den ska firas! Här kommer ett enkelt och smarrigt recept på hur du gör en egen grapefruktsorbet. Hemmagjord grapefruktsorbet Ingredients 5 grapefrukter 1 citron 2 dl socker 6 dl vatten 2 äggvitor Instructions Koka upp socker och vatten till en lag och låt den koka i 5 minuter under lock, låt den sedan svalna. Pressa grapefrukten

Fira grapefruktens dag med hemmagjord grapefruktsorbet Läs mer »

Getfärs – bu eller bä? (Svaret är bä)

Getkött är inte jättevanligt på middagsbordet i Sverige, det går knappt att hitta något om det när en googlar. En tråd heter ”Äta Get kött?”  vilket säger en del om kunskapen kring ingrediensen, vilket är synd – getkött är en riktig delikatess! Getkött är magrare än rött kött och har inte samma koftliknande smak som en del fårkött har. Trots att googlebarheten är medioker när det kommer till getköttet så är det faktiskt ett av

Getfärs – bu eller bä? (Svaret är bä) Läs mer »

Chokladkaka med grön matcha och umeshu

Matcha är enkelt förklarat; grönt te i pulverform och en superingrediens i desserter. Sambandet är oklart – bortsett från den logiska förklaringen att det är tacksamt att kombinera något onyttigt med något supernyttigt. Den bittra och mustiga smaken i matcha-pulvret ger också en fin smaknyans till just cheesecakes och chokladkakor, därav detta recept. Förutom sina välmenande förmågor är matchans färgmässiga egenskaper väldigt prissatta i baksvängen. Pulvret är ju en naturlig karamellfärg, den både ger och

Chokladkaka med grön matcha och umeshu Läs mer »

Det ger mer tyngd åt rätten, istället fö

Saffranspasta med iransk saffran

Istället för att använda torkad saffran i matlagningen så kan du enkelt röra ihop den till en tjock pasta och använda som krydda i matlagningen. Det ger mer tyngd åt rätten, istället för enskilda skott som smakar övermäktigt när du kommer över dem i rätterna. En halv tesked av denna röra förhöjer (och förgyller) alltifrån fiskgrytan till spaghettin, riset eller till och med frukostgröten. Hållbarheten är ungefär ett år i en tätförsluten burk i skafferiet.

Saffranspasta med iransk saffran Läs mer »

Begav mig därför till Sandins i Hötorgsha

Passionsfrukt på 6 sätt (för dig som saknar sommaren)

Häromdagen fick jag en stark längtan efter sol och värme. Begav mig därför till Sandins i Hötorgshallen för jag tänkte att frukt är det närmaste jag kan komma tropikerna för tillfället. Köpte med det gamla vanliga, men så tänkte jag ge passionsfrukten en chans. Kan inte komma på att jag ätit den någon gång annat än på typ pannacotta, än mindre köpt med den hem. Vilken frukt säger jag bara! Så intensiv i smaken, så

Passionsfrukt på 6 sätt (för dig som saknar sommaren) Läs mer »