Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

efära är en rolig, knölig och smakrik liten

Ingefära – en nyttig och knölig rot

Ingefära-te är perfekt vid förkylning och superenkelt att göra: hett vatten, ingefära, citron, honung. Ingefära är en rolig, knölig och smakrik liten rot. Den går att köpa både färsk, torkad, malen, inlagd, kanderad och i form av olja. Ingefära kan användas till det mesta men är kanske allra vanligast som krydda i pepparkakor, som smak i Ginger Ale, som te eller inlagd till sushi. Forskning om ingefära Medical News Today har listat sju hälsofördelar. Här kommer en sammanfattning av […]

Ingefära – en nyttig och knölig rot Läs mer »

Tavuk güveç enligt Master Kebab

Tavuk güveç är en klassisk turkisk kycklinggryta som tillagas i lergryta i ugnen och kombinerar enkla ingredienser till något helt magnifikt. Här kommer Master Kebabs bästa recept! Man känner sig verkligen hemma när mamma lagar tavuk güvec, och ärtor tycker jag faktiskt riktigt bra om. Extra gott blir det om det finns ris till också. Tavuk güveç enligt Master kebab Serves: 6 Ingredients 1 hel kyckling (fri från skinn och ben) 1 gul lök 2 potatisar 2

Tavuk güveç enligt Master Kebab Läs mer »

v recepten är på bönsallad, något Filip mena

Bönsallad med ruccola och kikärtor av Filip Fastén

I höstnumret av vår tidning Hallen (som finns att plocka med hem gratis just nu i Hötorgshallen) tipsar årets kock 2014, Filip Fastén, om olika tapastillbehör. Ett av recepten är på bönsallad, något Filip menar är ett måste: Det tillför så mycket och det är superenkelt och gott att göra. Jag brukar gå till diskarna som har färdigkokta och marinerade bönor och grönsaker. Bönsallader för tankarna mot varmare klimat: siestor under parasoll i Mexiko och

Bönsallad med ruccola och kikärtor av Filip Fastén Läs mer »

ll och med längre än kanelbullens. Det är fa

Kanelbullens dag 4 oktober (recept med mandelmassa från 20-talet)

Hötorgshallens historia sträcker sig långt bak i tiden. Till och med längre än kanelbullens. Det är fantastiskt att föreställa sig 50-talets livfulla saluhall på Hötorget vid denna tid – handlarna som sträckte smör och kanel över diskarna till kunderna som på kvällen fyllde sina Stockholmshem med den varma och nostalgiska doften av bullar. I år infaller kanelbullens dag på en söndag (den 4 oktober nu i helgen) vilket ju är perfekt ur ett bakperspektiv! Jag

Kanelbullens dag 4 oktober (recept med mandelmassa från 20-talet) Läs mer »

mot hösttider och för att inte deppa ihop h

Älggryta à la Hellbergs med palsternacksallad och rostad potatis

Löven börjar gulna och älgen har anlänt till Hellbergs fågel & vilt i Hötorgshallen. Vi går mot hösttider och för att inte deppa ihop helt bjuder Hellbergs på sin allra godaste älggryta! Ett litet lättare recept på viltgryta som ihop med den syrligare palsternacksalladen får en mer sofistikerad touch. Receptet hittar du även i Hötorgshallens fina kundtidning Hallens senaste nummer (#7 2015). Älggryta à la Hellbergs Serves: 4-6 Ingredients 1 kg älgrytbitar, ca 150–200 g per person ½ flaska rött vin

Älggryta à la Hellbergs med palsternacksallad och rostad potatis Läs mer »

Pizza med svartkål, potatis och parmesan

Kål har snabbt blivit ett av världens mest hypade livsmedel. Kolesterolsänkande, anti-inflammatoriskt och detox-vänligt utav bara tusan, kändisarna tuggar det och modehusen gör t-shirtprint av det – nyttigt eller ej, dess välsmakande kvalitéer går inte att förbise. Den krispiga grödan med järnaktiga undertoner gör sig suverän på ett livsmedel med motsatt image: pizzan. Vi tänker såhär: om något är så pass nyttigt som kål är så gör det sig bara väl ihop med något onyttigt.

Pizza med svartkål, potatis och parmesan Läs mer »

Veckans favoritmatblogg: Stockholm Drift

Stockholm Drift är en underbar blogg. Bilderna är sagolika och känslan alldeles filmisk och stämningsfull. Varje inlägg berättar en historia som är lika välfotad som skriven med stora delar humor och intelligens, fylld med populärkulturella referenser och skarpa insikter om alltifrån mat till kultur. Nathalie Cantacuzino är 26 år gammal, bosatt i Stockholm för tillfället, relativt nykommen hem från några år i Tokyo. Hennes matlagning är fylld av färger och spännande smaker, mycket är makrobiotiskt

Veckans favoritmatblogg: Stockholm Drift Läs mer »

Queso Fresco – chilensk färskost från Mi Esquina

Om en vecka, den 18 september, firar Chile sin nationaldag. Därför tänkte vi passa på att tipsa om en typisk chilensk delikatess: Queso Fresco, kallas ibland även för Quesillo eller Queso Latino. Färskosten är tillverkad på komjölk och smakar ungefär som en kombination av mozzarella och haloumi, alltså ganska subtil smak men med en härlig sälta och konsistens som åtminstone får ett mozzarellafreak som mig själv att genast bli beroende. Perfekt som smält ost-dipp med

Queso Fresco – chilensk färskost från Mi Esquina Läs mer »

Salsiccia med pappardelle

I den nyaste numret av Hallen (nr. 7 som finns att hämta i Hötorgshallen) tipsar Pallas Delikatesser om en riktigt delikat höstpasta: pappardelle. Den breda, långa äggpastan serveras ofta med korv i ursprungsregionen Toscana och verbet “pappare” betyder att äta med en nästintill barnslig förtjusning. Den generösa formen har en fin förmåga att fånga upp olika såser, och tillsammans med riven parmesan reggiano utgör den en oförglömlig matupplevelse. Hej Pallas! Vad är poängen med att

Salsiccia med pappardelle Läs mer »

Börek är en av de äldsta maträtterna från d

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus

Idag bekantar vi oss lite närmare med lunch- och middagssortimentet i Hötorgshallen och tar en titt hos Bosphorus. Börek är en av de äldsta maträtterna från det turkiska köket och vissa menar att det till och med härstammar från antikens Rom. På turkiska är börek en paj bakad på yufka, det vill säga filodeg, och ordet i sig: “bur”, betyder att vrida något, vilket syftar på de former man skapar av den fyllda degen. Bosphorus

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus Läs mer »