Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Somrig bläckfisksallad med vitlök och persilja

Vissa saker är lika delar sommar och vinter. Kanske är de mest ledighet. Bläckfisksalladen ovan från Hav till exempel. När den dyker upp så har en det gott (pga ledighet om inte annat!). Den persilje- och vitlöksdoftande bläckfisken passar så bra till semesterdagar när skivat bröd räcker till middag. Då plockar du bara fram de tillbehör du behagar och låter spisen vara av för en stund. På den här snabba sommarbrickan fick bläskfisksalladen sällskap av […]

Somrig bläckfisksallad med vitlök och persilja Läs mer »

Lomi Lomi lax-bowl

Lomi lomi betyder massera på hawaiianska och i det här fallet syftas det på att man ska massera in saltet i laxen. Bowl är den nya trenden som innebär matig och färggrann sallad som ätes ur, ja, en skål! Perfekt en het sommardag! Lomi Lomi lax-bowl Serves: 4 Ingredients 3–4 dl rött ris 400 g rå lax, gärna Salmalax ½ tsk salt 3 tomater ½ gul lök 1 salladslök 2 krm chiliflakes 2 avokador 80

Lomi Lomi lax-bowl Läs mer »

California burger med avokadoröra

En Cali-burger är en grillad burgare med en generös mängd avokadoröra. Det är precis så gott och enkelt som det låter. Avokadoröran får du till genom att inte mosa avokadon fullt så mycket som du hade gjort i en guacamole, utan låt bitarna var lite större och blanda med en skvätt citronsaft, finhackad rödlök, olivolja och en klick harissa. Härliga nötburgare gjorda på högrevsfärs hittar du hos Taylor and Jones på Hötorgshallens gatuplan. Handgjorda och

California burger med avokadoröra Läs mer »

Seg toscakaka med kokos i långpanna

Den här somriga kokoskakan med kakao och vispgrädde har allt: knäckigt toscatäcke, seg och saftig botten, få ingredienser och dessutom kräver den inte mer än en vanlig långpanna. Smidig och så god, perfekt att bjuda på i fikarummet under semstern (färre folk: fler bitar till dig själv!). Kakao och kokosflingor finner du hos Pierias Livs på Hötorgshallens nedre plan. Seg toscakaka med kokos i långpanna Prep time: 10 mins Cook time: 50 mins Total time:

Seg toscakaka med kokos i långpanna Läs mer »

Chuleton från Örebro

Köttfantast? Då följer du förhoppningsivs Latinamerikanska livsmedel på instagram. De lägger regelbundet upp de mest fantastiska styckdelarna, oftast marmorerade och hängmörade under en längre tid. Ovan är en 72-månaders ko i form av Ribeye, eller Ribsteak (så kallad Chuleton) som de la upp häromdagen. Chuleton är den absolut saftigaste delen av nötköttet, den är mör och oftast benfri bortsett från ett större revben som gör dem enkla att hantera i matlagningen. Lufttorkad skinka och sparris

Chuleton från Örebro Läs mer »

Philly steak sandwich

Philly steak kommer ursprungligen från Philadelphia i Pennsylvania, USA där den ursprungligen serverades i så kallade luncheonettes, eller sandwich shops. Kort och gott är det en baguette fylld med rostbiff, oftast en finare variant som blivit uppskuren i en deli, tillsammans med nygrillad lök och smält ost. Redan på 30-talet ska de första philly steak-baguetterna ha serverats som resultatet av ett experiment i en korvkiosk och idag är den fylliga baguetten ett självklart inslag på

Philly steak sandwich Läs mer »

Brillat Savarin och smultron i sockerlag

Den här lilla kombon ställer du fram på bordet en sensommarkväll i juli när du vill unna dig något riktigt gott. Brillat Savarin är en otroligt krämig ost gjord på komjölk och grädde. Tänk dig världens godaste brie, så smakar den. Om en trycker till försiktigt på toppen så bildas en grop som är perfekt att servera marmeladen i! Till exempel fikonmarmelad eller smultron i sockerlag. Låt det rinna hypnotiserande längs med kanterna, blir bara

Brillat Savarin och smultron i sockerlag Läs mer »

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj

Sommar i pajformat! Den här somriga pajen tillagas på rabarber och jordgubbar och är dessutom glutenfri. Serveras ihop med vaniljsås eller vaniljglass. Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj Serves: ca 10 bitar Ingredients 150 g smör 1 ¾ strösocker 2 dl havremjöl, eller mixade havregryn 3 dl mandelmjöl 2 ½ dl majsstärkelse, maizena 1 tsk vaniljsocker 3 rabarberstjälkar 2 dl jordgubbar 2 msk strösocker Instructions Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, socker, havremjöl, mandelmjöl, maizena

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj Läs mer »

Sommarens enklaste dessert

Den här fräscha och bäriga efterrätten vispar du ihop på mindre än fem minuter. Hemligheten är att marinera jordgubbarna i en citron- och sockerlag, det ger en syrlig och frisk smak som passar utmärkt efter grillad mat. Varva med smulade digestivekex. Testa att byt ut digestive mot Savoiardi (de kex som används i tiramisu) ifall du vill variera desserten. Sommarens enklaste dessert Prep time: 2 mins Cook time: 2 mins Total time: 4 mins Serves:

Sommarens enklaste dessert Läs mer »

Clamchowder: sommargryta och musselkok

Clamchowder är en amerikansk soppa, antingen tomat- eller mjölkbaserad med musslor eller fisk i basen. Den är somrig, och smakar hav, dvs perfekt till midsommarafton! Servera med tjocka skivor rågsurt bröd och klick crème fraiche, mättande och värmande (vilket är ett plus om midsommarvädret går i traditionella vädertecken).   Clamchowder, midsommargryta med färska musslor Prep time: 15 mins Cook time: 40 mins Total time: 55 mins Serves: 8 Ingredients Clamchowder 4 skivor bacon 1 hackad

Clamchowder: sommargryta och musselkok Läs mer »