Inspiration

m du har en härlig långsemester att se fram

3 söta godsaker att fira sommaren med

Skolavslutningar och studentskivor avlöser just nu varandra och snart infinner sig – för många – det där sommarsemesterlugnet. Oavsett om du har en härlig långsemester att se fram emot eller om du, som många av våra kära handlare, kämpar på även under sommarens hetaste månad, så finns det anledningar till att fira. Som till exempel att det nästan är t-shirtväder, att det är fullt av små blommor i gräset, och att regnet numera efterlämnar en sådan där härlig […]

3 söta godsaker att fira sommaren med Läs mer »

rew är en version av iskaffe, men istället f

Cold brew hos Himalaya

Varma tider kräver kallt kaffe så på Himalaya i Hötorgshallen så har de börjat brygga sin populära Cold Brew igen. Cold brew är en version av iskaffe, men istället för att brygga varmt kaffe och sedan kyla ner det så brygger Andreas kaffet på kallt vatten under längre tid. 12-14 timmar närmare bestämt. På det viset blir kaffet inte bittert eller beskt utan alldeles utsökt. De smakerna du kan välja mellan i år är bryggkaffe

Cold brew hos Himalaya Läs mer »

Somrig frukt i matiga sallader

Sallad fungerar visserligen året om men visst är de extra härliga på sommaren? Ni vet, när man är sådär varm och kanske inte sugen på mastig husmanskost eller timmar av matlagning. Och vad passar bättre då än att piffa dem med somrig och exotisk frukt? Stoppa i lite frukt i dina vanliga favoriter (t ex släng ner lite jordgubbar i potatissalladen, mango i mozzarellasalladen eller några bitar melon på din vanliga kycklingsallad). Här kommer tips

Somrig frukt i matiga sallader Läs mer »

Hängmöra kött – så gör du

Mörning kallas processen när köttets egna enzymer bryter ner proteiner i celler och bindväv. Kort och gott: man låter köttet ruttna på utsidan för att få ett godare och smakrikare kött inuti. När man hängmörar kött så låter man det hänga med skelettet kvar inuti, i ett svalt rum (+2°C) med fläktar under ungefär 4,5 till 6 veckor. Sedan skär man bort allt det förruttnade köttet och kvar har man ett delikat kött med mer

Hängmöra kött – så gör du Läs mer »

Picknick-dags

Äntligen vågar man planera in en picknick utan att riskera snöfall. Den 22 maj är det picknickens dag så varför inte fira den lite i förväg redan nu på söndag? I Hötorgshallen hittar du mängder av färdiga rätter att ta med dig ut på en picknick i någon av Stockholms gröna parker. Här är lite take away-inspiration från vår kundtidning: Klassisk kebabtallrik från Izmir. Räksallad från Kajsas fisk och kundfavoriten spicy tuna roll från Tokyo

Picknick-dags Läs mer »

Så gör du en perfekt italiensk smörgås

Vissa tycker att det är skämsigt med macka till middag och menar att det indikerar lathet och okreativitet. Men att göra en riktigt bra macka är konstform, en del kombinationer har ju till och med säkrat sig en plats i mathistorien. Varma ostmackor, pastramismörgåsen och foccacian (som är en lyxtoast med fräckt namn)… Eller snittar som är ett tjusigt namn för upphackade mackor. Nej, leve mackan! Som lunch, mellis, middag och bjudmat till helgen. Här

Så gör du en perfekt italiensk smörgås Läs mer »

Grillad merguez à l’algérienne

Det här en en favorit i repris som tål att upprepas nu när vi går mot varmare tider – lammkorven hos La Gazelle! Det som kännetecknar en merquez-korv är att den är gjord på lamm-, nöt- eller fårkött. Spiskummin är huvudkryddan men vitlök och harissa förekommer också i de starkare varianterna. La Gazelle tillverkar sina merquezkorvar själva och de finns både att köpa i färdigstekt (20kr/hg) och rått (11,9kr/hg) format. Goda tillbehör inkluderar tangine-lagad Cous

Grillad merguez à l’algérienne Läs mer »

Australisk känguru hos Hellbergs

Bild av Roxanne Desgagnes. Kängurun är den Australiska motsvarigheten till rådjuret i Sverige. Det finns ett överskott av känguruer så en viss jakt måste ske, men samtidigt anses djuret (i likhet med rådjuret pga Bambi) vara så gulligt att många inte vill äta det alls. Ankbröst med rotfrukter och ingefärssky och viltfilé (det finns både ren, hjort, rådjur och älg hos Hellbergs). När det tillagas är det viltkött som gäller. Smaken liknar en kombination av

Australisk känguru hos Hellbergs Läs mer »

Fira nässeldagen med nässelsoppa

Det är dags för vårens första nässelsoppa med ägghalvor! Första söndagen i maj, nämligen nu på söndag, firas Nässlans dag. Nässlan har haft ett oförtjänt dåligt rykte pga den stickiga brännässlan, men det går att göra himla mycket bra med de små rackarna också. Nässlor är nämligen supernyttiga för kroppen då de innehåller vitamin A, B och C. De har höga halter av järn och innehåller även andra viktiga mineraler. Rena rama supergrönsaken med andra

Fira nässeldagen med nässelsoppa Läs mer »

Balsamicokaviar, svarta majskolvar och fermenterad vitlök

Det låter som ingredienserna i ett motgift mot vampyrer men är i själva verket tidningens Hallens senaste plocksida. Redaktionen med Kristina Funck i spetsen har plockat ihop ett noggrant urval av hallens mörkaste ting, något som förstås måste digitaliseras. Undertecknade anser att plocksidorna är ett av de bästa inslagen i Hallen, det finns så mycket varor en inte hade någon aning om i Hötorgshallen! Men för att återgå till innehållet, detta används alltså de olika

Balsamicokaviar, svarta majskolvar och fermenterad vitlök Läs mer »