Inspiration

Vårtecken i Hötorgshallen! Vappu, Vintage Cola och grilltider

Nu kanske våren redan borde kört igång, men den som väntar på något gott (kan alltid gå till Hötorgshallen). Såhär såg det ändå ut på torget för 2 dagar sedan: Vappu närmar sig och Finska Butiken har laddat med kotisima, munkar och struvor inför Finlands välsmakande Valborgshelg: Fromageriet och G.Nilsson tipsar inför grillsäsongen om en utsökt rökt cheddarost som passar perfekt till färskmalda högrevsburgare. Visste du förresten att du kan anlita G.Nilsson inför sommarens grillfester? […]

Vårtecken i Hötorgshallen! Vappu, Vintage Cola och grilltider Läs mer »

Enklaste sättet att komponera en måltid på

Ibland går man liksom i vardagen och tror att allt är mycket krångligare än det egentligen är. Att man alltid måste laga superkrångliga grytor eller rätter där bara grönsakshackandet tar en halvtimme. Men om man oftast har en grundstomme att utgå ifrån så behöver den här vad-ska-jag-äta-ångesten inte ens existera. Så kan man laga mer avancerade rätter när man själv hinner och orkar, liksom. Himla smart. Prova att tänka så här (inspirerat av tallriksmodellen): Steg

Enklaste sättet att komponera en måltid på Läs mer »

Bosnisk sudjuk, ägg och syrad gurka

Påsken är lammköttets högtid, men den som inte orkar laga från grunden kan göra världens enklaste påskbuffé med lite färdigrökt oxkorv. Det är inte lamm men inte heller fläsk – en smakrik kompromiss helt enkelt! Hos Prima Delikatesser hittar du godsaker från Balkan och en hel uppsjö av korvar av olika slag. Korven ovan är en lammkringla från Bosnien som kallas Sudjuk. Den är finmalen, rökt och lufttorkad och alldeles saftig och mör. Perfekt som

Bosnisk sudjuk, ägg och syrad gurka Läs mer »

Odla ditt eget påskgräs

Att odla påskgräs har varit en stark påsktradition i Finland sedan krigstiden. Det gröna gräset symboliserar nytt liv och att våren är på väg. Känns liksom extra väsentligt i tider som dessa. I Finska butiken kan du nu köpa rajgräsfrön för att odla ditt alldeles egna påskgräs. Ett fint och väldigt vårigt påskpynt! Och dessutom superenkelt, för undertecknad tog det knappt tre dagar tills gräset växte vajande högt. Du behöver: Ett fat med kanter på

Odla ditt eget påskgräs Läs mer »

Turisternas favo-bistro i Stockholm, Kajsas Fisk

Ovan: en nyhet på menyn: röding med saffransrisoni och tomat- och kräftsallad. Den som vill ha sig ett mål vällagad fisk och skaldjur till lunch får antingen lätta på plånboken rejält eller köpa ingredienserna och göra det själv. Eller bege sig till en av de få riktigt goda fiskbistroerna i stan – Kajsas Fisk. Hos Kajsas är stekplattorna heta från tidig morgon ända till stängning och ingen micro stör skymten från baren till det öppna

Turisternas favo-bistro i Stockholm, Kajsas Fisk Läs mer »

En helt grön trerättersmiddag på Saint Patrick’s Day

På fredag är det Irlands nationaldag, mer känd som Saint Patrick’s day. Festligheterna håller i sig en vecka på vissa håll och allra mest firas det först i Dublin där allt kläs i grönt och täcks i klöverblad i diverse upptåg. Eftersom att Hötorgshallen är Hela världens saluhall så passar vi på att fira allt, så fort tillfället ges och detta är inget undantag. Det är väldigt tacksamt med en så given liturgisk färg i

En helt grön trerättersmiddag på Saint Patrick’s Day Läs mer »

Persiskt nyår 2017 ~ Norooz

Happy Norooz! Det persiska nyåret är den viktigaste högtiden bland de iranska folken. Perser, kurder, balucher, pashtuner, tadzjiker, zazaer, hazarer och azerier firar högtiden infaller på vårdagsjämningen och firandet cirkulerar kring solens återkomst och vårens intågande. Eldar tänds för att sedan hoppas över och maten dukas fram på ett sätt som kallas Haft sin vilket betyder de sju sakerna som börjar på s. En av dessa saker är till exempel en guldfisk som ska finnas

Persiskt nyår 2017 ~ Norooz Läs mer »

Beef burger, lammkorv med fetaostkräm och kabanoss i pita

Perfa servering med stora glasfönster som vetter ut mot Slöjdgatan (people-spotting deluxe). Sizzlande färska pommes och bästaste nötköttsbiffen. Low Carb-alternativ och alla världens korvsorter. Stans bästa Ginger ale och skönaste personal. Bubblare: Korvpytt, Pulled pork, lammburgare, Bangers&mash med onion gravy. Anledningarna till att äta lunch hos Taylor and Jones i Hötorgshallen är med andra ord obefintliga! Korvarna är handgjorda, köttet är noga utvalt och såserna är första klass. Hit tar du både den som är

Beef burger, lammkorv med fetaostkräm och kabanoss i pita Läs mer »

Susannes Utflyktsmat – grilla i vintertid

Det finns ett urmysigt program på SVT Play just nu som heter Susannes Utflyktsmat. Varje avsnitt är under 5 minuter långt och tipsar om en enkel måltid du kan laga på utflykten, eller hemma i köket minus den öppna elden. I ett av avsnitten lagar Susanne varma mackor med aubergineröra, ajvar, ost och rostad lök (!). Hon står mitt ute i naturen och själv sitter en framför datorn vilket är varmt och skönt. Susanne fyller

Susannes Utflyktsmat – grilla i vintertid Läs mer »

Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen

Wagyu är det allra finaste som finns i nötköttväg. Det kraftigt marmorerade köttet är alldelles mört och utsökt – och väldigt exklusivt. Kanske minns du historien om Kobe-kött och att kossorna fick massage och dricka mängder av öl? Det var en vida spridd myt, och inte heller fick de lyssna på klassisk musik som vissa menade. Kobe är nötkött av rasen Wagyu som tillverkats just i Kobe-distriktet i Japan, det har inget med öl och

Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen Läs mer »