Algeriet

Favorit i repris – El meshwi à l’alèrienne

Morötter, champinjoner, potatis, selleri, doften av vitlök, kummin och mustig oregano.. Den här ugnsbakade lammrätten med algeriska anor bjuder Mahieddine hos La Gazelle på.Detta är en perfekt vardagsrätt som också gör sig utmärkt i lunchlådan hela veckan! Eller, så länge den inte tar slut alltså. Favorit i repris – El meshwi à l’alèrienne Ingredients 1 ½ kg benfri lammstek 2 lökar 3 morötter 3 mellanstora potatisar 1 stjälk selleri 3 tomater 6 champinjoner 1 klyfta […]

Favorit i repris – El meshwi à l’alèrienne Läs mer »

Grillad merguez à l’algérienne

Det här en en favorit i repris som tål att upprepas nu när vi går mot varmare tider – lammkorven hos La Gazelle! Det som kännetecknar en merquez-korv är att den är gjord på lamm-, nöt- eller fårkött. Spiskummin är huvudkryddan men vitlök och harissa förekommer också i de starkare varianterna. La Gazelle tillverkar sina merquezkorvar själva och de finns både att köpa i färdigstekt (20kr/hg) och rått (11,9kr/hg) format. Goda tillbehör inkluderar tangine-lagad Cous

Grillad merguez à l’algérienne Läs mer »

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch

Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Perfekt även som brunch ihop med ett gott bröd som du kan doppa i såsen. Just det här receptet kommer från boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom och publicerades i Tidningen Hallen, nr 9, 2016. Shakshuka Serves: 4 Ingredients 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja ½

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch Läs mer »

El meshwi à l’algérienne, Grillat lamm på algeriskt vis

Morötter, champinjoner, potatis, selleri, doften av vitlök, kummin och mustig oregano.. Den här ugnsbakade lammrätten med Algeriska anor bjöd Mahieddine på i Hötorgshallens tjusiga tidning Hallen nr 12. Passa på att plocka med ett nummer hem innan den nya tidningen anländer. Detta är en perfekt vardagsrätt som också gör sig utmärkt i lunchlådan hela veckan! Eller, så länge den inte tar slut alltså. El meshwi à l’algérienne Prep time: 15 mins Cook time: 40 mins

El meshwi à l’algérienne, Grillat lamm på algeriskt vis Läs mer »

Sötpotatis, paprika, vitlök och kryddig la

Linsgryta med Merquez och persiljebulgur från systrarna Eisenman

Dagens middagsinspiration är definitivt den här ljuvliga linsgrytan hos Systrarna Eisenman, fotad av Ulrika Ekblom. Sötpotatis, paprika, vitlök och kryddig lammkorv hör till ingredienserna i denna hösthöjdare. Recept hittar du här och rå merquez hittar du hos La Gazelle i Hötorgshallen!  

Linsgryta med Merquez och persiljebulgur från systrarna Eisenman Läs mer »

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle

Idag är en bra dag att drömma sig bort till Algeriets vackra vidder och välsmakande mat. En vandringstur genom de kullerstensklädda backarna i de äldre Kasbah-kvarteren som avslutas med mint-te i kopparservis och en bit (eller två) hemgjord baklava.. Den som får vänta med flyget till Algeriet på grund av det gamla vanliga jobbet nästa vecka kan dock svänga förbi La Gazelle i Hötorgshallen och njuta av en lunch med tillhörande efterrätt i nordafrikansk anda.

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

ndaren Fatma Buhannads desserter är ofta iko

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle)

Med sina 13000 följare på instagram är det ingen tvekan om saken, Butter Dessert Salon i Dubai kan sina kakor. Grundaren Fatma Buhannads desserter är ofta ikoniska franska och italienska bakverk med arabiska inslag. Ingredienserna pistagenötter, saffran, vanilj och ros förhöjer menyn som är säsongsbaserad och förändras var fjärde månad. Storsäljaren är Nutella sea salt cookien, ett 90-tals barndomssnacks med en modern tvist enligt Fatma själv. Frestad? Dubai är en bit bort, men hos La

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle) Läs mer »

t alternativ till julbordet (eller inslag på

Nordafrikanskt julbord från La Gazelle

Alla firar inte nödvändigtvis jul men god mat finns det i alla länder och kulturer. Ett alternativ till julbordet (eller inslag på det) är det nordafrikanska köket, fyllt av läckra smaker och färger. Gyllengul Cous Cous Royale med saffran, smaragdgrön spenat- och fetaoströra med yoghurt och sötsyrlig Sahara-sallad med finhackade grönsaker, koriander och olivolja. Vispa ihop själv eller köp färdiglagad hos La Gazelle i Hötorgshallen.  

Nordafrikanskt julbord från La Gazelle Läs mer »

Algerisk Merguez från La Gazelle

Merguez är en korv urpsrungligen från Algeriet ”baserad på nöt- och lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin” om du läser på Wikipedia. Receptet bakom La Gazelles legendariska Merguez i Hötorgshallen är däremot topphemligt. La Gazelle tillagar sina Merguez på lammfärs i egen korvfabrik efter unikt och noga utprovat recept. Resultatet? En himmelsk bästsäljare! Prova själv! Du kan antingen köpa Merguez råa hos La Gazelles Kött och lägga dem i en stekpanna med

Algerisk Merguez från La Gazelle Läs mer »