Länder

inst 2500 år gamla, klargröna oliverna komme

Nocellara – söta sicilianska oliver

Oliver kan variera så väldigt i smak och konsistens men sicilianska nocellara-oliver är verkligen något alldeles extra. De minst 2500 år gamla, klargröna oliverna kommer ursprungligen från en dal i sydvästra Sicilien: Valle del Belice. Platsen ligger belägen på ett sätt som gjorde den till en utmärkt strategisk besättning förr där det tillverkades just olja och mat. Valle del Belice sedd från Google Street View. Än idag är Valle del Belice känt för sin olivoljeproduktion. […]

Nocellara – söta sicilianska oliver Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan

Vad är ajvar? Bara den godaste röran i världen om du frågar Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Ajvar är en stapelvara i det balkanska köket, den förhöjer vilken rätt som helst och förenklar vardagen så väldigt middagsmässigt; allt som behövs är en klick ajvar i pastan så är maten klar. Vegan, glutenfritt, certifierat kosher och halal. Dessutom helt fritt från tillsatser. Processen, från tillagning till inpackning, sker inom 12 timmar för att smaken ska vara maximal.

Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan Läs mer »

elativa nykomlingen bland handlarna har på k

Italienska recept, från Panzanella till Pasta e Fagioli, av Carls deli

För några månader sedan lovprisade SvD Carls Deli på Hötorgshallens gatuplan. Den relativa nykomlingen bland handlarna har på kort tid tagit deli-Stockholm med storm. Det vissa inte vet är att flera av alternativen från lunchmenyn även finns i receptform på deras hemsida. Nu kan du alltså själv vispa ihop din napoletanska ragú. Räkna dock med 2,5 timmar koktid. Goda saker tar tid… Här är det fullsatt dagen lång, inte så konstigt med tanke på den

Italienska recept, från Panzanella till Pasta e Fagioli, av Carls deli Läs mer »

uneberg var finlandssvensk och skrev vackra

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta

5:e februari firas Runebergsdagen till minne av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Runeberg var finlandssvensk och skrev vackra dikter och lyrik om framför allt den finska naturen. På Runebergsdagen är det tradition i Finland att man äter den traditionella Runebergstårtan, som det sägs att Runeberg själv ska ha ätit dagligen. En Runebergstårta är gjord på mandel eller hasselnötter, ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. Mums! Se, hur herrlig solen träder

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta Läs mer »

ndaren Fatma Buhannads desserter är ofta iko

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle)

Med sina 13000 följare på instagram är det ingen tvekan om saken, Butter Dessert Salon i Dubai kan sina kakor. Grundaren Fatma Buhannads desserter är ofta ikoniska franska och italienska bakverk med arabiska inslag. Ingredienserna pistagenötter, saffran, vanilj och ros förhöjer menyn som är säsongsbaserad och förändras var fjärde månad. Storsäljaren är Nutella sea salt cookien, ett 90-tals barndomssnacks med en modern tvist enligt Fatma själv. Frestad? Dubai är en bit bort, men hos La

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle) Läs mer »

Finsk soppa på surmjölk och kaffeost

Jag är precis hemkommen från stelfrusna landskap och bastubad i Seinäjoki i Södra Österbotten, Finland. Hos familjen Koskenkorva (ja, de hette faktiskt så) blev vi bjudna på klassisk redig finländsk husmanskostbuffé. Den roligaste maten var nog sillen inlagd i gin eller vodka, och surkålen kokad i öl. Varför? Jo för att de finska männen tyckte denna mat var äcklig och enda sättet att få dem att äta upp var att blanda den med alkohol, förklarade vår värddam.

Finsk soppa på surmjölk och kaffeost Läs mer »

Stockholms bästa sushi hos Tokyo Diner i Hötorgshallen

Juvelfärgade sushibitar och en tonfisk i storformat. Ifall december är sillens månad så är januari definitvt sushins tid. Nyårslöften ska uppfyllas, träningspass avbockas och jobbeftermiddagar effektiviseras. Sushin är den perfekta snabbmaten i årets första månad – en hjälte i fullbokade scheman och stillasittande eftermiddagar. I allt detta kämpande förtjänar du förstås förstklassig sushi. Det vill säga Tokyo Diners sushi. Tonfisk-stek i Californien-stuk och Tokyo Diners servering. Futomaki-rullar och nudelsoppa med grillade räkor och pak choi.

Stockholms bästa sushi hos Tokyo Diner i Hötorgshallen Läs mer »

Byt ut chipsen mot chilenskt korvsnacks

Tröttnat på det sedvanliga fredags chips-och-dippandet? Hos Mi Esquina i Hötorgshallen kan du inhandla dessa små gulliga men kryddiga ”pärlebandskorvar”. Perfekt storlek för att ha som mingelmat eller korvsnacks till en skummande öl. Mi Esquina är specialiserade på latinamerkianska delikatesser och just dessa små korvar kommer från Chile. Komplettera med ett gäng Empanadas, goda röror eller lite Queso Fresco (chilensk färskost). Läs mer om butiken i min handlarintervju med ägarinnan Rowena.

Byt ut chipsen mot chilenskt korvsnacks Läs mer »

as kärlek för råvarorna, och förmåga att "ko

En anspråkslös & himmelsk italiensk middag

Italienarna verkar komma ut som matkonstnärer redan vid födseln. Deras kärlek för råvarorna, och förmåga att ”koka soppa på en spik” gör varje middag till ett konstverk. I Italien har middagen en närmast gudomlig status, utan att för den delen kräva superlyx eller stela Magdalena Ribbing-sittningar. Jag älskar italienarnas förmåga att ”slänga ihop” en anspråkslös men himmelsk middag på lite delikata feta korvar, smakrika knöliga bitar parmesan, oljig och rosmarintoppad focaccia och ett glas rött i plastmugg. Mmmm. Släng

En anspråkslös & himmelsk italiensk middag Läs mer »