Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

G.Nilsson (t.v.) har utökat sitt fina lamm

Dags att införskaffa påsklammet

Det har blivit hög tid att införskaffa det klassiska påsklammet! I Hötorgshallen finns det flera handlare som säljer lammkött, och några som satsat lite extra så här inför påsk är Latinamerikanska Livsmedel och G.Nilsson. G.Nilsson (t.v.) har utökat sitt fina lammsortiment till påsken med bl a svenskt färskt dilamm! Men även Latinamerikanska (t.h.) säljer svenskt lammkött i form av gotländskt dilamm, men också marinerad lammstek och lammkotletter. Även om påsklammet känns som en klassiker på […]

Dags att införskaffa påsklammet Läs mer »

Mer om dem utlovas framöver här i bloggen,

Våriga mezenyheter från Bosphorus

Bosphorus har uppdaterat sitt sortiment med lite våriga nyheter. Mer om dem utlovas framöver här i bloggen, men här kommer ett litet smakprov: ”Vi på Bosphorus har fått vår-feeling och har därför uppdaterat vårat sortiment en smula! Säg hej till våra nya plättar!” Förutom tre olika nya plättar så lanserar Bosphorus även en gurksallad med sesam och en helt ny quinoarätt. ”Vi tror plättar kommer bli det nya matmodet” Håll utkik i bloggen – eller i

Våriga mezenyheter från Bosphorus Läs mer »

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad

Att confitera innebär att koka in något långsamt på låg värme i fett eller olja. Smaken blir särskilt mör och utsökt samtidigt som örter och kryddor smälter in fint i det tillagade. Nedan är en genomgång av hur du kokar in lax i olja tillsammans med medelhavsörter, så som den serveras på strandrestaurangen Mantaray i Israel. Strössla ut rikligt med timjan, svartpeppar, vitlök och lagerblad. Du behöver inte mala eller hacka något eftersom att kryddorna

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad Läs mer »

Tahini parfait – Recept av kocken Aviv Moshe på restaurang Messa i Tel Aviv

Halva, ni vet: den ljuvliga sesamnougaten från mellanöstern som kan få vem som helst på fall med sin nötiga fyllighet och krispiga sötma? Oftast äts den som den är men i Tel Aviv på restaurang Messa serveras den på ett särskilt sätt, som en glassbakelse. Det här är så gott att det tar dig till en annan plats, ifall du bara lagar en sak i helgen, låt det bli en tahini parfait. Den är veganvänlig,

Tahini parfait – Recept av kocken Aviv Moshe på restaurang Messa i Tel Aviv Läs mer »

Vårens korvnyheter hos Latinamerikanska Livsmedel

Våren och sommargrillen till ära, nu har Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen tagit in två nya korvsorter i sitt sortiment. Eller tagit in är nog fel uttryckt, för korvarna görs på plats av killarna själva i Hötorgshallen. Den översta korven heter Linguica Calabresa och är en rökt variant som innehåller fänkål, vitt vin och paprika. Det är ett brasilianskt recept, så om man vill göra egen feijoada (brasiliansk nationalrätt: böngryta med kött i) så passar den perfekt. Den andra

Vårens korvnyheter hos Latinamerikanska Livsmedel Läs mer »

I de livfulla kvarteren kring Carmel Market,

Hummus som huvudrätt i Tel Aviv

Hummus är mycket mer än  bara kikärtor (även om ordet betyder kikärta), i själva verket kan det vara en huvudrätt. I de livfulla kvarteren kring Carmel Market, motsvarigheten till Hötorget i Tel Aviv i Israel, sitter lunchande gäster under stora parasoll i mars-solen och njuter av skålar med krämig hummus och fluffigt pitabröd som tillbehör. Toppingen på hummusen varierar från chakchouka (en tunisisk omelett med paprika och tomat) till kokta ägg och yoghurt strösslad med

Hummus som huvudrätt i Tel Aviv Läs mer »

Provsmaka sommarens grillkorv under Korvfestivalen

I helgen, 12-13 mars, pågår Korvfestivalen ute i Nacka Strand. Förutom att du där både får lära dig korvetikett av Magdalena Ribbing och titta på korvdueller mellan mästerkockar, så kommer du så klart även kunna provsmaka massor av korv – även ett gäng från Hötorgshallen. I monter 18 hittar du Taylors & Jones som ju även har en av sina butiker i Hötorgshallen. Taylor & Jones är de Brittiska korvmakarna som älskar att jobba med de

Provsmaka sommarens grillkorv under Korvfestivalen Läs mer »

Musslor i sherry och apelsin, recept

I Hallen nr 8 är det slatt-special. Ni vet de överblivna småskvätterna från helgens bravader? De kan ju användas i matlagningen. Det här receptet ger en försmak av sommarens moules frites (musslor med pommes, minus pommesen) men med en sötsyrlig smak av sherry. Enkelt att laga och festligt att både äta och servera: Musslor i sherry och apelsin Prep time: 10 mins Cook time: 10 mins Total time: 20 mins Serves: 4 Ingredients 1 kg

Musslor i sherry och apelsin, recept Läs mer »

White day (14 mars) – japanska alla hjärtans dag

Chokladpralinerna från Öland hos P&B  Hötorgshallen är de ultimata kärleksförklaringarna på White day. I Japan firas alla hjärtans dag den 14 februari på så sätt att det är kvinnorna som uppvaktar männen (i hetero-relationer det vill säga, för hbtq-communityt finns det två olika dagar att fira kärleken på). Oftast sker uppvaktningen genom att det ges bort choklad. Olika chokladsorter signalerar olika saker, till exempel finns det Giri choco (obligatorisk choklad) och Honmei choco (sann kärlek-choklad).

White day (14 mars) – japanska alla hjärtans dag Läs mer »

även i många länder, med diverse lokala var

Pettson och Findus pannkakstårta

På fredag är det pannkaksdagen, hurra! (EDIT: bloggerskan hänger inte riktigt med i svängarna, pannkaksdagen var den 9 februari och inte 9 mars, men vi äter pannkakor ändå eller hur?) Pannkakor är en formidabel rätt som går att göra i tusentals olika varianter, både som maträtt och dessert. Den återfinns även i många länder, med diverse lokala variationer, som till exempel de ungerska Palacsinta eller den gotländska saffranspannkakan. Pettson och Findus är nog den bok

Pettson och Findus pannkakstårta Läs mer »