Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Bullar. Möjligtvis två: bullar och böcker.

Böcker och bullar

Regniga sommardagar betyder bara en sak. Bullar. Möjligtvis två: bullar och böcker. Att dra sig tillbaka från solen en stund, låta solstinget vila och luftfuktigheten lätta, det är lika mycket sommar som gassande sol. Thelins öppnade sin butik i Hötorgshallen för bara några månader sedan men kanelbullarna har redan uppnått legendstatus. Den smöriga, lena fyllningen tillsammans med den krispiga ytan utgör det perfekta sommarmellanmålet, mättande och uppiggande – perfekt för långa ljusa (och regniga) kvällar. […]

Böcker och bullar Läs mer »

Fira fjärde juli med kryddig nötkorv och cheddarsås från Taylors & Jones

Taylors & Jones startade som Sveriges första tillverkare av engelska färskkorvar. Idag hittas deras korvar lite här och var över hela landet, bland annat i Hötorgshallen. Korvutbudet består inte längre av enbart engelska korvar utan där finns numera varianter från de flesta av jordens alla hörn. Med anledning av USA:s nationaldag i morgon den 4:e juli tänkte vi att det är en ultimat ursäkt för att frossa i just amerikanska korvdelikatesser. Taylors & Jones säljer,

Fira fjärde juli med kryddig nötkorv och cheddarsås från Taylors & Jones Läs mer »

Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås

När du börjar komma in i semesterlunket tycker jag det är dags att du firar med en riktig ungersk pannkaksfrukost. I Ungern kallas pannkakor för palacsinta och är något av en specialitet. En palacsinta motsvarar ungefär fransmännens crèpes och innebär pannkakor med olika fyllningar. Den kanske allra mest kända ungerska palacsinta-varianten serveras på kafé Gundel Etterem i Budapest och kallas “Gundel Palacsinta”, det vill säga pannkaka fylld med valnötskräm och med tjock chokladsås ringlad på

Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås Läs mer »

Jordgubbscheescake

Jordgubbscheesecake som glasspinne

Sommar utan glass är knappast en riktig sommar, eller hur? Därför kör vi en favorit i repris från tidningen Hallens förra sommarnummer: jordgubbscheesecake som glasspinne som du kan göra helt själv. Receptet är skapat av bloggerskan Linda Lomelino som driver den fantastiska matbloggen Call me cupcake. Perfekt att göra en somrig julidag! Jordgubbscheesecake som glasspinne Serves: 10 Ingredients 200 g cream cheese ¾ dl naturell yoghurt 1 ¼ dl florsocker ¾ dl mjölk 150 g färska

Jordgubbscheesecake som glasspinne Läs mer »

estaurang på gatuplan kan du frossa i både h

Handlarintervju med Tokyo Diner

Vad är en saluhall utan riktig sushi? I Hötorgshallen är det Tokyo Diner som står för de japanska läckerheterna, “Stockholms bästa sushi” som de själva beskriver det. I deras restaurang på gatuplan kan du frossa i både handrullade konstverk och andra japanska rätter. Jag gjorde en snabbintervju med Marlon Ahlm som jobbar i restaurangen. Vad är din personliga favorit från er egen meny? Det får nog bli kyckling och tigerräkor. Det är sällan man får en riktigt bra tillagad kyckling

Handlarintervju med Tokyo Diner Läs mer »

Juli är här. De ljusa sommarnätternas och m

Grillat på Gotland

Dukat för sommarmiddag. Juli är här. De ljusa sommarnätternas och mjuka gräsmattornas månad. En särskilt ljus plats under sommarhalvåret är Gotland. De vattenfyllda kalkstensbrotten med sina kritvita stränder för tankarna mot Medelhavet, turkosskimmrande vatten inräknat fast  minus turistinflationen. Allt på ön ligger på bilavstånd så med rätt kylväska kan frukosten ätas på badstranden Blå Lagunen, lunchen i en av Visbys idylliska parker och middagen kan grillas intill magiska Furillen. Grillspett med nötfärs, halloumi och zucchini.

Grillat på Gotland Läs mer »

erna, blomstren, krispigheten i luften – få

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt

Det är lätt att glömma bort de fantastiska vidderna av fjälltoppar och porlande bäckar som finns uppe i norra Sverige. Färgerna, blomstren, krispigheten i luften – få saker slår en fjällvandring under årets varmare månader. Vill du ha ett riktigt praktiskt snacks till din fjällvandring är ett paket torkat renkött från Hellbergs fågel och vilt ett ypperligt sådant. Hyvla små bitar med en kniv och ät som chips, eller skär ner små bitar i en

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt Läs mer »

Den turkiska burgaren hos Turkiska delikat

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen

Ett paket perfektion. Den turkiska burgaren hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen är närmast legendarisk i lunch-Stockholm. Det fluffiga, fyllda franskabrödet finns i en mängd variationer: kryddiga köfte, äggvända och friterad auberginer, saftiga falafel och zucchiniplättar är några utav ingredienserna och de finns både i vegetariska och veganvänliga kombinationer. Allt är hemlagat och dagsfärskt och kostar runt 50 kr. När vädret ger med sig är burgaren perfekt som Konserthustrappe-lunch. Bilder lånade av annasthlm, helperev och innovationevent.

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen Läs mer »

heterna avlöser varandra på Hav, i takt med

Ett Hav (av delikatesser och skaldjur) i Hötorgshallen

Hummer, sparris och chimchurri, sommar på en tallrik! Det är alltid toppstämning på Hav i Hötorgshallen och idag är bloggen på ett besök i deras digitala kanaler. Festligheterna avlöser varandra på Hav, i takt med både årstider och after works. Personalen är glad och kunnig och rörorna är i “det godaste jag ätit på länge”-stuket. Deras facebook hittar ni här. Instagrammen ligger där. Observera: stor risk för fisk- och skaldjurssug kommer förekomma. Dock väl värt.

Ett Hav (av delikatesser och skaldjur) i Hötorgshallen Läs mer »

Grillad havsabborre

Grilla in sommaren! Det som är så bra med att grilla är att det inte kräver toppenväder men ändå ger en smak på sommaren. Här kommer ett enkelt recept på hur du kan skapa en somrig grillfest på havsabborre serverad med bakad och råhyvlad fänkål, grillad bella verde broccoli, färsk vitlök och citron. För en extra somrig smak gör du bäst din egen kryddblandning. Här kommer en enkel variant: riv skalet från en apelsinen och

Grillad havsabborre Läs mer »