Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

el, om du frågar mig.


En perfekt sensommar

Grekisk sallad med fetaost och tzatziki

Sommarsolen är äntligen här och även om vi är många som har börjat jobba lagom till att den bestämde sig för att titta fram, så har vi ju långa underbara augustikvällar att njuta av. Inte helt fel, om du frågar mig. En perfekt sensommarkvällsmåltid är en fräsch grekisk sallad (Sandins frukt & grönt) med fetaost och olivolja (från t ex Pierias livs), en syrlig hemmagjord tzatziki (fet yoghurt och riven gurka) och en frasig baguette […]

Grekisk sallad med fetaost och tzatziki Läs mer »

ylor träffade Johanna på en pub i Nordirland

Taylors and Jones i Hötorgshallen

Pork pies and Cornish pastries Historien om Taylors and Jones börjar med kärlek, precis som de flesta kundernas möte med deras sortiment. Taylor träffade Johanna på en pub i Nordirland och flyttade till Sverige där han tyckte att korvutbudet i Göteborg var bristfälligt. Han började tillverka egna “bangers” som han sålde på fester och i sitt kvarter. Snart började efterfrågan öka och han införskaffade en van för att kunna köra längre sträckor och leverera korven,

Taylors and Jones i Hötorgshallen Läs mer »

Mezerätt: Grön hirssallad från Bosphorus

Meze måste vara den mest flexibla varianten av mat. Mezerätter går oftast att äta både kalla och varma, de fungerar som glamoröst fest-tilltugg, i picknickkorgen, som snabblunch och på söndagsmiddagen. I Hötorgshallen finns det flera olika handlare som säljer mezerätter och en av dem är Bosphorus Meze Store. Ordet meze har sitt ursprung i persiskan och betyder ungefär “smakligt” eller “med smak”. En populär mezerätt hos Bosphorus är deras gröna hirssallad. Salladen är helt glutenfri

Mezerätt: Grön hirssallad från Bosphorus Läs mer »

vallfärdar människor på lunchen för att njut

Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax à la Kajsas Fisk

Kajsas Fisk är med sina över 30 år i Hötorgshallen något av en hallenklassiker. Hit vallfärdar människor på lunchen för att njuta av deras berömda fisksoppa eller någon av deras delikata fisk- och skaldjursrätter. I Hötorgshallens tidning Hallen, nr 3, delar de med sig av en av sina kreationer: en pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax. “Den här pastan med kallrökt lax är också en fullträff, laxens rökiga smak blir en perfekt kombination till

Pasta med vitvinsås, skaldjur och kallrökt lax à la Kajsas Fisk Läs mer »

Kolgrillad entrecôte med smörstekt spjutmålla och marinerade körsbär

Även om vädret har bestämt sig för att spara sina charmigare sidor till senare, så är det ju ingenting som hindrar oss från att njuta av sommar på fat, eller hur? För några dagar sedan bjöd mina föräldrar på den här somriga middagen som var så delikat att jag bara måste dela med mig av den till er. Middagsinnehåll: Entrecôte marinerad i rapsolja, soja, vitlök, färsk ingefära, chili, färsk salvia, honung och pressad citron. Kolgrillad

Kolgrillad entrecôte med smörstekt spjutmålla och marinerade körsbär Läs mer »

Sommarens bufféer blir lätt många så det g

Kalvfilé från G. Nilssons livs med citron, fänkål och koriander

Foton av Wolfgang Kleinschmidt. Sommarens bufféer blir lätt många så det gäller att effektivisera lagningstiden för att inte låta den sluka en för stor del av semestern. I det 6:e numret av Hötorgshallens egna tidning Hallen nr. 6 finns det här goda receptet på kalvfilé. Fördelen är att den kan förberedas i god tid och filén kan med fördel marineras i kylen över natten. Sedan är det bara att duka fram på festdagen. Enkelt, gott

Kalvfilé från G. Nilssons livs med citron, fänkål och koriander Läs mer »

en är len och saftig och formen påminner om

Colombianska Arepas – bröd gjort på majsmjöl

Trött på surdeg- och stenugnsbaguetter? I behov av en pita-paus? Arepas är runda, flata colombianska bröd med majsmjöl som bas. Smaken är len och saftig och formen påminner om plättar. Till bröden äter man oftast mortadella och oliver, som i klassiska tapas-rätter, men även ägg och chorizo är förekommande pålägg. Den spanska koloniseringen gjorde att brödet spred sig över både Venezuela, Ecuador och Panama och den har förblivit en del av den sydamerikanska husmanskosten än

Colombianska Arepas – bröd gjort på majsmjöl Läs mer »

ånga är på landet och fångar sin föda i urti

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen)

Sommar, sol (en och annan regnskur), spegelblanka sjöar och fiskestången vajandes i cykelkorgen. Många är på landet och fångar sin föda i urtida manér. Men hur tillreder man egentligen fiskelyckan? Följ med på en tur till landet och in i köket. Spöfiskad öring står på menyn. Vilda julibuketter, ni är sommarens stjärnor. Gummistövlarna är återigen på. Kom ihåg att smyga försiktigt fram till sjön för att inte skrämma undan fisken. Lantliga kök får vara precis

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen) Läs mer »

En Affogato består av en espresso med en kul

Affogato – det bästa av två världar

Om du aldrig har provat en affogato tidigare, är det dags nu tycker jag. En Affogato består av en espresso med en kula vaniljglass i. Espresson gör att glassen smälter sådär lagom mycket och det blir en krämig konsistens som smakar helt fantastiskt, om du frågar mig. Älskar du kaffe, är det här den perfekta sommarpausen! Att hitta ett kafé som säljer affogato är en barnlek om du befinner dig i någon italiensk gullig gränd,

Affogato – det bästa av två världar Läs mer »

Grilla vegetariskt

Lika lätt som gott! Grillad paprika passar fint att lägga in i ättika – en sötsyrlig sommardelikatess. Grillat förknippas ofta med kött, kompakta stekar och salta korvar vilket kan vara gott men kanske inte är det lättaste i sommarvärmen. Grönsaker kräver minimalt med förberedning och är lika mättande och saftiga som en riktigt mör filé. Fördelen är att du inte sjunker som en sten under kvällsdoppet, du kanske till och med simmar över till grannnen

Grilla vegetariskt Läs mer »