Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Veckans favoritmatblogg: Det søte liv

Premium-konfektkaka med pekannötter, recept och foto Det søte liv. Den norska bloggen Det søte liv är bokstavligt talat ett kakparadis! Den består i dagsläget av inte mindre än 3398 olika recept på kakor, godis, bakelser, tårtor och andra typer av efterrätter. Alla recept är skapade av duktiga Kristine Ilstad som dessutom fotar och stylar massor av sockersöta, suktande, fantastiska foton till varje recept. Varning för ögongodis som gärna förvandlas till riktigt godis snabbare än vad […]

Veckans favoritmatblogg: Det søte liv Läs mer »

Smörströssel!

 
Varmt/kallt/underbart!

Ugnsbakade aprikoser med vaniljlgass

Ugnsbakade sommaraprikoser, karamellstekta mandelflarn och loppisfyndade kristallglas. Smörströssel! Varmt/kallt/underbart! Idag bjuckar vi på världens enklaste efterrätt. Speciellt sommartid. Men ändå: tillräckligt god för att gästerna ska utbrista “WTF?”. Förkortas “Wad Toppen Fint” för osäkra läsare. Låt oss presetera: ugnsbakade aprikoser med vaniljlgass. Gör såhär: Ugnsbakade aprikoser med vaniljlgass Prep time: 5 mins Cook time: 10 mins Total time: 15 mins Serves: 4 Ingredients 3 dl vaniljglass 3 hg små orange:a aprikoser 2 dl socker 100

Ugnsbakade aprikoser med vaniljlgass Läs mer »

Fira Sveriges nationaldag med grillad tonfisk från Fiskeläget

I morgon är det Sveriges nationaldag, och även om vi i Hötorgshallen har en lång lista på andra länders nationaldagar som vi firar kanske minst lika mycket, så är det en bra dag att skämma bort sig med en riktig festmåltid på! Hos Fiskeläget i Hötorgshallen kan du köpa massor av olika färska fiskar och skaldjur. Ett av deras tips inför nationaldagen (eller bara en helt vanlig grillkväll) är att grilla tonfisk. Kombinera den med

Fira Sveriges nationaldag med grillad tonfisk från Fiskeläget Läs mer »

Förtrollande mat-cinemagraphs från Kitchen Ghosts

Dagens matinspirationstips är definitivt Kitchen Ghosts matiga cinemagraphs (cinemagraphs = foton i gif-format där en rörelse loopas om och om igen). Jag kan sitta i flera minuter och bara kolla på den där tjocka, krämiga lönnsirapen som rinner ner i all oändlighet. Visst är det magi?! Bakom projektet Kitchen Ghosts står superkvinnorna Daria Khoroshavina och Olga Kolesnikova från Moskva. Daria skriver: “Som barn fantiserade jag ihop historier om mig själv och människor jag kände till

Förtrollande mat-cinemagraphs från Kitchen Ghosts Läs mer »

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella

I morgon den 2 juni är det nationaldag i Italien – en perfekt ursäkt att frossa i detta lands delikata mat! Om jag bara fick välja ett land att äta mat ifrån resten av mitt liv skulle det definitivt vara Italien. Och fick jag bara välja EN ingrediens skulle det utan tvekan vara mozzarella. “En mozzarella om dagen håller doktorn borta” är något av mitt motto. Det enklaste – men åh så gott – är

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella Läs mer »

Mor är så söt och god, klart hon ska ha en

Mors dag

Bild från reportaget “Kul glass” i nya magasinet Hallen nr 5. Mor är så söt och god, klart hon ska ha en egen dag! Att dagen infaller imorgon, på veckans vilodag söndag är desto bättre, då kan en unna sig några rejäla skopor glass och frasiga plättar utan att behöva tillbringa jobbeftermiddagen i matkomans efterverkningar på kontoret. På bloggen firar vi denna ljuva helg med suktande matbilder. Visserligen är skribenten lite väl hungrig i ögonblicket

Mors dag Läs mer »

så många kalas och bröllop denna tappra tår

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau

På fluffiga marängmoln vilar hallonkronan som en gloria – det är naturligtvis tal om den klassiska hallonmarängen från Gateau. Tänk så många kalas och bröllop denna tappra tårta har räddat. Enligt wikipedia äts tårtor främst för att fira något eller förgylla tillvaron. Detta ädla syfte kan väl även appliceras på sommareftermiddagar, för vad annars behövs firas än värme, ljus och gröna innergårdar? Sockerkaksbottnen är fylld med vaniljgrädde och hallon och överdragen med italiensk maräng Studentbuffé-redo!

Hallonmaräng, somrig tårta från Gateau Läs mer »

Äntligen har det kommit ett ord för alla oss

Flexitarian – en vegetarian som äter kött ibland

Pierias livs i Hötorgshallen säljer bara vegetarisk mat. Äntligen har det kommit ett ord för alla oss som gärna äter vegetariskt men inte vill utesluta köttet helt och hållet. “Jag är inte vegetarian men äter ofta och gärna vegetariskt” brukar jag alltid försöka förklara. Nu räcker det alltså med att bara vara flexitarian. Sandins frukt & grönt är en annan handlare som bara har vegetariska varor. Ordet flexitarian har egentligen funnits ett tag och röstades redan

Flexitarian – en vegetarian som äter kött ibland Läs mer »

På besök i Tryffellandet

“Den är ful, skör och doftar som unken vitlök på burk. Trots detta älskas den vita tryffeln av grisar, hundar och gourméer.” SvD i sitt reportage “På jakt efter det vita guldet“. För ett par veckor sedan var jag på tryffeljakt vid Aqualagna, Italiens tryffelhuvudstad. Där växer alla typer av tryfflar vilket gör att man kan äta tryffel där året runt. Tillsammans med tryffelhunden Lola och hennes tryffeljägare begav vi oss iväg ut på jakt

På besök i Tryffellandet Läs mer »

eras specialitet är mezerätter. Perfekt för

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad “Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl a paprika, vitlök, spiskummin), granatäppelsirap och persilja. Granatäppelsirapen gör att den har en oväntad söt lite kola-aktig smak. En saftig sallad

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus Läs mer »