Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Latinamerika kallas det för Dulce de leche

Dulce de leche – krämigt karamellkalas i konserv

Tänk dig tivoli på burk. I Latinamerika kallas det för Dulce de leche vilket betyder ”söt mjölk” och är just precis vad det är: mjölk blandat med socker. Dulce de leche är en kolakrämig karamellsås i konservburk – helt oemotståndlig så fort du öppnat locket! Perfekt för barnkalas och frukostpannkakan. Denna söta läckerhet är särskilt populär i t ex Argentina där man brukar ringla den på sina pannkakor. Men Dulce de leche passar även utmärkt som fyllnad […]

Dulce de leche – krämigt karamellkalas i konserv Läs mer »

Vad äter en på Kristi Himmelfärdsdag egent

Pistaschkaka med ricottakräm och rårörda rabarber

Styling av Linda Lundgren, foto av Josef Peyre. Vad äter en på Kristi Himmelfärdsdag egentligen? Traditionsmässigt känns maten inte helt självklar. Om vi ser till det historiska så är den liturgiska färgen för högtiden vitt. Det vill säga kyrkans färgval och det prästarna bär på sin krage, så som de till exempel har lila på advent och rött under pingst. Det kan ju användas som någon slags riktlinje för middagen. Eller efterrätten. Kanske något med

Pistaschkaka med ricottakräm och rårörda rabarber Läs mer »

stkväll stod de i en stängd och tom Hötorgsh

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen

Till det allra första numret av Hötorgshallens prisbelönta tidning Hallen gjorde författarna och bloggarna Sandra Beijer och Elsa Billgren ett alldeles utsökt reportage värt att minnas – den italienska aftonen. En höstkväll stod de i en stängd och tom Hötorgshall och lagade en helt fantastisk trerätters-middag med en egenkomponerad meny och ett tillhörande tema. Nedan följer ett bildregn fyllt av inspiration, från ombre caprese (färgskala av coctailtomater som går från en nyans till en annan),

Italiensk afton med Sandra Beijer och Elsa Billgren på besök i Hötorgshallen Läs mer »

Får det lov att vara en oliv?

Oliver är en praktisk liten frukt (ja det räknas faktiskt som en frukt) som passar både självständigt som drinktilltugg och i en kombination med andra ingredienser i såser, röror, pastor, sallader, bröd, pizzor…you name it. Oliverna sägs vara 40.000 år gamla och i en papyrus från 1100 år f.kr. har man hittat följande citat: ”från olivträdet kan den renaste olja utvinnas för att hålla lamporna i din helgedom brinnande”. De har med andra ord fler

Får det lov att vara en oliv? Läs mer »

Valborg är en svag högtid i Sverige när det

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima

Vacker vy över Helsinki, av Tuulia Kolehmainen. Valborg är en svag högtid i Sverige när det kommer till mat. Vi fokuserar på det drickbara och kanske något grillat (eller bras-bränt snarare) till det. I Finland däremot är det mer festlig förtäring som pågår! Det dricks Sima och äts munkar hos våra grannar i öst och den stora frågan är: varför har vi inte tagit efter denna fantastiska mattradition? Eftersom att Hötorgshallen är hela världens saluhall

Valborg à la Finland – trassliga struvor, munkar och sima Läs mer »

28 april – Blueberry pie day

Paj och sommar – det bästa ändå! En snöig vårbädd av florsocker. Den råa versionen – enbart filodeg, socker, smör och blåbär. Den färdiga bomben! Och sedan, den gräddade kärleken. Det är något med en riktigt bra blåbärspaj. Den har blivit tidigare etablerad i Twin peaks, dock var de sötsura körsbären i fråga då. Men blåbären ligger nära sina röda kusiner ”cherries” och de är precis lika oslagbara när det kommer till efterrätter. Att blåbärspajen

28 april – Blueberry pie day Läs mer »

Brer och rullar, som med kanelbullar!


 S

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa

Ett paket med örter. Brer och rullar, som med kanelbullar! Servera med ugnsstekta rotfrukter och äppelmos som tillbehör. Porchetta är en mör, vacker rulltårta av sidfläsk. Fyll med vad du behagar, vore det örter eller ost – resultatet blir efter några tålamodiga timmar i ugnen en helt underbar rätt att avnjuta både till fredagsmyset eller soffliggar-söndagen. I många originalrecept används urbenad spädgris men den mer ekonomiska varianten gjord på fläsksida är minst lika god om

Porchetta på fläsksida med honung och örtsalsa Läs mer »

Veckans vara är ett riktigt vårtecken: spa

Gotländsk sparris från Sandins

Salt, timjan och citron – goda sparriskamrater. Veckans vara är ett riktigt vårtecken: sparrisen! Gotländsk sparris för att vara mer specifik. Sparris kan både kokas, stekas eller grillas och passar lika bra i soppor som sallader, till lamm eller spaghetti. Proiscuttio-inlindad sparris är en klassiker på sommarens smörgåsbord, likaså smörstekta stjälkar med riven parmesan. Hos Sandins frukt & grönt i Hötorgshallen finns det förutom ramslök och massa andra nyskördade godgrönsaker även gotländsk sparris just nu.

Gotländsk sparris från Sandins Läs mer »

tjugotre år sedan öppnade Melanders i Hötor

Handlarintervju med Melanders fisk

Påsk, studenten och midsommarafton är givna fiskhelger för många. För tjugotre år sedan öppnade Melanders i Hötorgshallen och många kunder återvänder än idag för den rimmade laxen, de lena rörorna och spänstiga marulkarna. Magnus Nyström har jobbat i hallen hos Melanders i drygt 7 år och vittnar om den fantastiska kunskapen som finns bakom de dignande diskarna. Denna vecka delar han med sig av sina och kundernas egna favoriter: Vilken är din favoriträtt hos Melanders?

Handlarintervju med Melanders fisk Läs mer »

Greens and vitamins!


 Stekt Tavuk-kyck

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap

Allt som behövs. Greens and vitamins! Stekt Tavuk-kyckling. Krispigt, friskt och himmelskt gott. För dig som vill ha en snabb, enkel, näringsrik och balanserad middag är Tavuk-kycklingen från Bosphorus en riktig pärla. Den är spröd, saftig och kryddig och med smakerna rosmarin, anis, oregano, persilja och selleri blir det som en ört-trädgård i en tugga! Mezerätter äts ofta i ett slags smörgåsbord där man kombinerar lite av varje men de går lika bra att lyfta

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap Läs mer »