La Gazelle

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle

Idag är en bra dag att drömma sig bort till Algeriets vackra vidder och välsmakande mat. En vandringstur genom de kullerstensklädda backarna i de äldre Kasbah-kvarteren som avslutas med mint-te i kopparservis och en bit (eller två) hemgjord baklava.. Den som får vänta med flyget till Algeriet på grund av det gamla vanliga jobbet nästa vecka kan dock svänga förbi La Gazelle i Hötorgshallen och njuta av en lunch med tillhörande efterrätt i nordafrikansk anda. […]

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle Läs mer »

Handlare i Hötorgshallen

Vad smakar vintern? 3 handlare svarar

Vintern är på intåg med sina smaker och traditioner. I det kommande numret av Hötorgshallens kundtidning Hallen har jag varit med och intervjuat några handlare till en liten enkät. På frågan ”Vad är det bästa med vintern?” svarade några av handlarna så här: Andreas Knutas från Himalaya Espresso Bar: ”Apelsin och kryddnejlikor! Det doftar så gott. Och så våra julkaffesorter som vi alltid brukar få in. Vi brukar alltid ha en naturell julkaffesort och en

Vad smakar vintern? 3 handlare svarar Läs mer »

n La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris!

Hur många lunch- och middagsrestauranger kan stoltsera med att de lagar precis allt från grunden numera? Inte många. Men La Gazelle i Hötorgshallen är faktiskt en utav dem. Varenda potatis skalas innan den gyllensteks och all persilja som garnerar rätterna är helt färsk och omsorgsfullt hackad för hand – inget är fryst eller färdiglagat. Hos La Gazelle är köerna ett faktum. Det går fort att få hjälp men sedan blir det kö bakom en precis

Rösta på La Gazelle i Allt om Stockholms Krogpris! Läs mer »

Algerisk Merguez från La Gazelle

Merguez är en korv urpsrungligen från Algeriet ”baserad på nöt- och lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin” om du läser på Wikipedia. Receptet bakom La Gazelles legendariska Merguez i Hötorgshallen är däremot topphemligt. La Gazelle tillagar sina Merguez på lammfärs i egen korvfabrik efter unikt och noga utprovat recept. Resultatet? En himmelsk bästsäljare! Prova själv! Du kan antingen köpa Merguez råa hos La Gazelles Kött och lägga dem i en stekpanna med

Algerisk Merguez från La Gazelle Läs mer »

gör rätten saftig och alldeles oemotståndli

Couscous Royale i tagine hos La Gazelle

Vegetarisk Couscous Royale hos La Gazelle Couscous Royale är en marockansk och algerisk paradrätt som traditionellt serveras i en tagine; en lergryta med koniskt lock som gör att ångan fångas upp och droppar tillbaka på maten. Detta gör rätten saftig och alldeles oemotståndlig. Kryddor som saffran, muskot, ingefära, nejlika och kanel blandas med alltifrån oliver till päron, äpplen, russin och citrusfrukter. Allt ligger på en bädd av fluffig couscous och äts genom att pitabröd eller

Couscous Royale i tagine hos La Gazelle Läs mer »

Båtsmännerne äro ej rädda för skjörbjugg, nä

Marockanska inlagda citroner

Citronen är en underlig frukt, inuti sur, men cortex besk och adstingerande, hetsig och stimulerande. Båtsmännerne äro ej rädda för skjörbjugg, när de ha citron. (Carl von Linné) Finns det något finare än klargula citroner? Jag tror knappt det. I Marocko har man en specialitet, nämligen inlagda citroner; Citron confit. De är inlagda i salt vilket tar bort syran från citronerna och gör att de bara smakar ungefär som en citron doftar. Man kan äta dem med lite

Marockanska inlagda citroner Läs mer »