Handlare

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör

Bloggade tidigare i veckan om den smarriga fisken från Lofoten som fått sig en helt egen festival i Stockholm: Skrei. I nr 9 av tidningen Hallen så tipsade handlarna från Fiskeläget om sitt bästa Skrei-recept. Så här säger bland annat Johan Lönnberg om fisken: ”Det här är en personlig favorit då den är smidig, smakrik och enkel. Skrei är en vandringstorsk som simmar från Barents hav ner till Lofoten i Norge för att leka. Därmed […]

Recept: smörstekt skreirygg med lättbrynt matjessillsmör Läs mer »

Skrei – torskmiraklet från Lofoten

”Miraklet från Lofoten” – den lilla torsken Skrei har blivit en omtalad delikatess. Faktum är att den till och med har fått en helt egen festival, Skreifestivalen som gick av stapeln nyligen i Stockholm. Melanders är en av arrangörerna bakom. ”Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer

Skrei – torskmiraklet från Lofoten Läs mer »

Beef burger, lammkorv med fetaostkräm och kabanoss i pita

Perfa servering med stora glasfönster som vetter ut mot Slöjdgatan (people-spotting deluxe). Sizzlande färska pommes och bästaste nötköttsbiffen. Low Carb-alternativ och alla världens korvsorter. Stans bästa Ginger ale och skönaste personal. Bubblare: Korvpytt, Pulled pork, lammburgare, Bangers&mash med onion gravy. Anledningarna till att äta lunch hos Taylor and Jones i Hötorgshallen är med andra ord obefintliga! Korvarna är handgjorda, köttet är noga utvalt och såserna är första klass. Hit tar du både den som är

Beef burger, lammkorv med fetaostkräm och kabanoss i pita Läs mer »

Bulgarisk fetaost på Bulgariens nationaldag

Idag är det Bulgariens nationaldag! Den geografiska placeringen har gjort att Bulgarien har ett spännande kök med influenser från olika håll. Många rätter är typiska för Balkan såsom den långkokade bönsoppan Bon Chorba och Shopska salad med finhackade grönsaker toppade med riven färskost. Grillat kött och lufttorkade korvar förekommer, inte sällan smaksatta med olika örter, till exempel Lukanka-korven med sin karaktäristiska smak av kummin. Bulgariens matkultur är även influerad av Mellanöstern, Grekland, Ryssland och Italien,

Bulgarisk fetaost på Bulgariens nationaldag Läs mer »

Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen

Wagyu är det allra finaste som finns i nötköttväg. Det kraftigt marmorerade köttet är alldelles mört och utsökt – och väldigt exklusivt. Kanske minns du historien om Kobe-kött och att kossorna fick massage och dricka mängder av öl? Det var en vida spridd myt, och inte heller fick de lyssna på klassisk musik som vissa menade. Kobe är nötkött av rasen Wagyu som tillverkats just i Kobe-distriktet i Japan, det har inget med öl och

Så lagar du den perfekta Wagyu-biffen Läs mer »

Belgisk mörk mocka latte

Rit– och pluggstället no 1. Värm dig i eftermiddag med en latte gjord på krämigt ångspunnen mjölk hälld över choklad från belgiska Callebaut. Den är toppad med vispad chokladgrädde om du vill, och kanske ripplad med mörk chokladsås. Det beror på hur du hanterar snön idag, eller hur mycket du älskar choklad. Espresso House i Hötorgshallen är en konceptbutik. Det betyder att deras huvudfokus ligger på kaffet istället för bakverken, och personalen är extremt skicklig

Belgisk mörk mocka latte Läs mer »

En guldgruva i lunch-Stockholm – Turkiska delikatesser

Bilder av pihse och robinoscarlarson. Till Turkiska Delikatessers hörna i Hötorgshallen flockas mängder med folk dagligen, den som en gång testat deras så kallade turkburgare tar inte sällan med sig någon för att tipsa. Klientelet består av alltifrån lunchande kontorsnissor till fritidshungriga tioåringar och dedikerade veganer (japp, de har även veganska och vegetariska alternativ). Kändisfaktorn är hög men den kanske största kändisen är burgaren själv, den som inte känner till turkburgaren har inte lunchat i

En guldgruva i lunch-Stockholm – Turkiska delikatesser Läs mer »

Vin- och ostkvällar hos Fromageriet

Nu drar osthandlaren Fromageriet igång med vårens delikata vin- och ostprovningar. Fromageriets egen vinexpert Jörgen kommer guida dig genom en oförglömlig kväll där du inte bara får njuta av speciellt utvalda viner, utan också får lära dig mer om vinområden, vingårdar och vad som särskiljer vinerna från de olika distrikten. Till detta serveras förstås passande ostar som ytterligare förhöjer och förstärker (smak)upplevelsen. Vin- och ostprovningen är öppen för alla – såväl glada amatörer som konnässörer – och pågår

Vin- och ostkvällar hos Fromageriet Läs mer »

Svartvinbärsmilkshake och en dröm om sommar

Hos Gelato bar kan du köpa sommar i strut eller i milkshakeformat. De har den saftigaste svartvinbärsglassen du kan tänka dig. Syrlig men söt på samma gång. Påminner om de där sena sommarkvällarna som känns ganska så avlägsna just nu. En smak av sommaren! Gelato bar har allt för sommardrömmaren. Affogato, färgglada sorbeter, italienska små bakverk. På deras Instagram kan du drömma iväg ännu mer till uteserveringar och soliga sommarmorgnar. Ett litet smakprov: Du följer

Svartvinbärsmilkshake och en dröm om sommar Läs mer »

Getfärs – bu eller bä? (Svaret är bä)

Getkött är inte jättevanligt på middagsbordet i Sverige, det går knappt att hitta något om det när en googlar. En tråd heter ”Äta Get kött?”  vilket säger en del om kunskapen kring ingrediensen, vilket är synd – getkött är en riktig delikatess! Getkött är magrare än rött kött och har inte samma koftliknande smak som en del fårkött har. Trots att googlebarheten är medioker när det kommer till getköttet så är det faktiskt ett av

Getfärs – bu eller bä? (Svaret är bä) Läs mer »