Inspiration

Högt upp i de schweiziska bergen, i en lite

Gruyère – staden, osten och historien

Det sägs att Gruyère började tillverkas på 1000-talet. Högt upp i de schweiziska bergen, i en liten stad med det givna namnet Gruyères med nedärvda recept i byarnas ysterier. De första ysterierna öppnades faktiskt i Schweiz så en kan med säkerhet påstå att de kan sina ostar. Slottet i Guyères och den kullerstensklädda medeltidsstaden. I Schweiz äts gruyère naturligtvis som tapas, men den är en lika populär ingredienser i fonduer, gratänger och olika pastarätter. Den […]

Gruyère – staden, osten och historien Läs mer »

Söndagsläsning: Bea’s Cookbook

En äppelpaj som skulle göra självaste Snövit avis. Bea’s Cookbook är en personlig favorit just nu. Bilderna är lika drömska som recepten och stylingen är så perfekt som den blir i matfoto. Tänk krispiga linnedukar, strösslade blomblad, lantligt stengods och förmiddagsbelysning. På söndagar behöver en helt enkelt lite extra inspiration inför veckans alla middagar (och kanske en frukost på sängen à la Beas foton ovan). Ovan, en tjusig kanelsnurra med äpplen och valnötter. 14 andra

Söndagsläsning: Bea’s Cookbook Läs mer »

Arrollado de campo, chilensk bondsylta

Chile är avlångt och sträcker sig över varierande landskap, något som också speglas i dess breda matkultur. Arrollado är en typisk delikatess som förekommer i olika former och styrkor. I grunden så är det en bondsylta på fläskkött, mantlad med paprikaspäck och fylld med färska örter och vitlök. Det är inte underligt att det är en storsäljare hos Mi Esquina som har både en stark och en mild variant i sortimentet. Rowena rekommenderar den som

Arrollado de campo, chilensk bondsylta Läs mer »

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila

Bagare fick passa sig på 50-talet, så de inte åkte på en semmelböter. Fettisdagen är inte förräns om fyrtionio dagar (den 28 februari 2017) vilket betyder att du har över en månad på dig att testa och hitta en vinnare för självaste semmeldagen. Det händer ju inte så mycket annat i januari, återvändningen till vardagen innebär helt enkelt att en får fira det en har.. Det sägs att en svensk kung åt ihjäl sig på

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila Läs mer »

Grötig inspiration från @grotstagram

Förutom Raw porridge som jag precis tipsat om här i bloggen så finns det förstås massor av andra sätt att pimpa gröten på. Eftersom det är något av gröt-tider så här i januari så tänkte jag tipsa om en väldigt stor inspiratör på temat gröt: Instagram-kontot @grotstagram! Genialisk i sin enkelhet. Så här lyder beskrivningen av Instagram-kontot: ”IT’S ALL ABOUT GRÖT 1 PORRIDGE PER DAY EVERYDAY” Inspiration från @grotstagram <– glöm inte att följa också! Onsdag

Grötig inspiration från @grotstagram Läs mer »

5 mest lästa blogginläggen från 2016

Det är hög tid att knyta ihop säcken från förra året och ta nya tag. Hötorgshallens blogg uppdateras fem dagar i veckan året runt. Det blir ganska många inlägg tillslut. Därför tänkte jag att det vore på plats med en liten lista över de fem allra mest lästa inläggen från året som gått. Vi börjar med plats nummer fem. #5. Marockanska inlagda citroner Det här inlägget är ett av bloggens allra första inlägg från 2015 men

5 mest lästa blogginläggen från 2016 Läs mer »

Matlådor-expertens bästa tips

Januari är för många årets fattigaste månad. Det gör den även till en utmärkt månad att finslipa matlådorna. Bloggaren Jessica driver hälso- och livsstils bloggen Jessicas viktiga mål hos Amelia och är något av en expert på matlådor. Vi passade på att fråga henne om hennes allra bästa tips. Hej Jessica! Hur gjorde du för att komma igång med matlådor? – Jag har insett att det är lättare för mig att laga flera rätter på samma gång vid

Matlådor-expertens bästa tips Läs mer »

Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött

Den som är trött på fläskkött efter julens alla skinkor och prinskorvar kan blicka mot grannlandet Norge där fårkött är en klassisk jultradition. Pinnekjøtt som det kallas är torkat och kraftigt saltat fårkött som får ligga i vatten över natten för att sedan kokas i flera timmar tills det slutligen serveras med kålrabbistappe (en slags rotmos), kokt potatis och sylt av tyttebär (lingonsylt). Traditionen kommer från Vestlandskusten och är en av de viktigaste julrätterna, 31%

Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött Läs mer »

Smulig januaripaj

Januari är tillbakablickandes tid vilket ju är lite knasigt med tanke på att det är nystartens månad. Listor över det gågna året ska uträttas, månader ska utvärderas och höjdpunkter ska utnämnas. Därför kommer här ett av mina personliga favoritrecept från 2016 – lustigt nog från januari förra året: Nigella Lawsons smulpaj! Bli kvitt juläpplema och den sist kanelen i skafferiet med denna lättlagade och lättälskade paj.

Smulig januaripaj Läs mer »

Blinier till nyår

Blinier med räkor från Fiskeläget. Nyår är munbitens, snitten, kanapén och aperitifens högtid. Även räkornas och skaldjurens. Kanske är det på grund av det tunga julbordet som vi föredrar smårätter och havsmat till årskiftet? Sätt ihop dina blinier i valfri ordning på Havs servering. I Ryssland äts det blinier när det nalkas fest, små plättar av bovete med en klick smetana, kaviar och massvis med finhackad rödlök. Blinierna serveras i slutet av december för att

Blinier till nyår Läs mer »