Inspiration

Bland sejfiléer och dillströsslade laxpudd

Eurovision-desserter hos Hötorgshallens… fiskhandlare?

Kopplingen må inte vara solklar men den finns där. Bland sejfiléer och dillströsslade laxpuddingar ligger små handgjorda mästerverk i dessertväg i fiskhandlarnas diskar. Perfekta komplement till den festliga havsmaten. Och på tal om festliga tillfällen så ligger ju Eurovision precis runt hörnet; en perfekt anledning att provsmaka sig fram till kvällens efterrätt! Fiskeläget: Pekanbotten, citronbavaroise, kola och lemoncurd toppad med jordgubbar. Till höger har Ullis gjort magiska chokladmoussebakelser, en med enbart mörk choklad och en […]

Eurovision-desserter hos Hötorgshallens… fiskhandlare? Läs mer »

Cara Nicoletti – kock, slaktare och koboksförfattare

När Cara Nicoletti var liten fick hon lära sig att slakteri inte var coolt. Som barnbarn till en slaktare fick hon och hennes systrar ständigt höra att de skulle bli något annat när de växte upp. Farfar ville att de skulle sitta vid ett skrivbord med rena händer så de fick hjälpa kunderna i hans butik istället för att hantera köttet. Ett antal år och litteraturstudier senare befinner sig Cara i just det yrke hennes

Cara Nicoletti – kock, slaktare och koboksförfattare Läs mer »

Bosphorus har nämligen släppt nyheten röd

Vegetarisk hälsopicknick med Bosphorus

En romantisk och grön picknick i det gröna är temat för detta inlägg. Bosphorus har nämligen släppt nyheten rödsbetsplättar och de vackra rosa skapelserna kändes perfekta för en fotografering bland blomblad och örtkvistar. Röran ovan är ezme, en pikant paprikaröra för att sätta lite extra krydda på kalaset. Picnicen blir lätt krånglig med engångsgrill och allt vad det innebär. För många blir det grillad kyckling eller grillkorv. Men en kall och hälsosam mini-buffé är egentligen

Vegetarisk hälsopicknick med Bosphorus Läs mer »

På tal om Milkshakes

Bilder ovanifrån: rosa sexlingar, pretzeldröm, dinerversionen och snabbmats-shaken. Förra veckan vann @frokenazur en instagramtävling med ett bidrag som förde tankarna mot milkshakes. Denna dryck är så ruggigt god, men har fallit i glömska på senare tid. Numera förknippas den med tonår, high school-filmer och snabbmatsrestauranger och har fått stiga åt sidan för smoothies och juicer som erövrat marknaden på ett nästintill maniskt vis. Men milkshaken har många goda kvalitéer. Förutom att den konnoterar lekfullhet och

På tal om Milkshakes Läs mer »

Med smak av lavendel

Fira in våren med lavendelsirap, lavendelpannacotta eller vad sägs om en läskande lavendellemonad? Den lugnande blålilaskimrande växten lavendel kan vara så mycket mer än ljuvlig att dofta på och underbart skön för ögat. P&B delikatesser i Hötorgshallen säljer lavendel i olika former som du med fördel kan använda i matlagningen. Finns det något mer sommardrömmigt än lavendel? ”Låt smaken av somriga Provence komma hem till dig. Lavendel uppfattas ofta ha en parfymig och blommig smak som lätt tar över. Tricket

Med smak av lavendel Läs mer »

Röror kan dessutom berätta mycket om olika

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser

Röror är en hel konstform i sig, och det är ju inte så konstigt med tanke på att såserna och rörorna oftast sätter tonen i hela maträtten. Röror kan dessutom berätta mycket om olika länders mathistoria, natur- och odlingsmöjligheter. På Balkan stormtrivs paprikan och växer frodigt, därför kryddas gulaschen i Ungern rikligt med paprikapulver och korvarna har den bittersöta eftersmaken av nyskördade paprikor. Medelhavet och Italien är tomaternas rike. Stora knippen doftar sött och varmt

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser Läs mer »

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad

Att confitera innebär att koka in något långsamt på låg värme i fett eller olja. Smaken blir särskilt mör och utsökt samtidigt som örter och kryddor smälter in fint i det tillagade. Nedan är en genomgång av hur du kokar in lax i olja tillsammans med medelhavsörter, så som den serveras på strandrestaurangen Mantaray i Israel. Strössla ut rikligt med timjan, svartpeppar, vitlök och lagerblad. Du behöver inte mala eller hacka något eftersom att kryddorna

Confiterad lax med vitlök, timjan, lagerblad och nötig sallad Läs mer »

Vinnaren för bästa frukostbild och 500 kr att handla för i Hötorgshallen är…

…@Klasskamp! Denna vecka har ni fotat och delat med er av era frukostar och lagt upp på instagram under hashtagen #LoveHötorgshallen. Det var inget lätt beslut för juryn, bidragen innehöll allt från vackra vyer till snygga kompositioner och finska finfrullar. Motiveringen från juryn lyder: ”Klasskamp lyckades kombinera goda motiv med goda intentioner, i bilden ovan har hennes mamma lärt henne hur en får i barn nyttigheter – genom att blanda in det hälsosamma i det

Vinnaren för bästa frukostbild och 500 kr att handla för i Hötorgshallen är… Läs mer »

I de livfulla kvarteren kring Carmel Market,

Hummus som huvudrätt i Tel Aviv

Hummus är mycket mer än  bara kikärtor (även om ordet betyder kikärta), i själva verket kan det vara en huvudrätt. I de livfulla kvarteren kring Carmel Market, motsvarigheten till Hötorget i Tel Aviv i Israel, sitter lunchande gäster under stora parasoll i mars-solen och njuter av skålar med krämig hummus och fluffigt pitabröd som tillbehör. Toppingen på hummusen varierar från chakchouka (en tunisisk omelett med paprika och tomat) till kokta ägg och yoghurt strösslad med

Hummus som huvudrätt i Tel Aviv Läs mer »

Men faktum är att denna lilla brödformatio

Bagelns historia börjar i Kraków

Jag har alltid varit helt bombsäker på att bagel är ett amerikanskt påfund. Men faktum är att denna lilla brödformation faktiskt sägs har uppkommit i Kraków i Polen. Uppfunnen av judar redan på 1600-talet har den sedan spridits hela vägen till Amerika med judiska emigranter, och idag blivit något av en nationalklenod även ”over there”. På Bagelmama i Kazimierz – de judiska kvarteren i Kraków, serverar de några av stans godaste bagels. En bagel i

Bagelns historia börjar i Kraków Läs mer »