Inspiration

efära är en rolig, knölig och smakrik liten

Ingefära – en nyttig och knölig rot

Ingefära-te är perfekt vid förkylning och superenkelt att göra: hett vatten, ingefära, citron, honung. Ingefära är en rolig, knölig och smakrik liten rot. Den går att köpa både färsk, torkad, malen, inlagd, kanderad och i form av olja. Ingefära kan användas till det mesta men är kanske allra vanligast som krydda i pepparkakor, som smak i Ginger Ale, som te eller inlagd till sushi. Forskning om ingefära Medical News Today har listat sju hälsofördelar. Här kommer en sammanfattning av […]

Ingefära – en nyttig och knölig rot Läs mer »

10 matbloggar Hötorgshallen gillar

Sedan vi drog igång Hötorgshallens matblogg i våras så har jag då och då tipsat om olika favoritmatbloggar. Jag tänkte att det har blivit dags att samla ihop dem i ett inlägg. Låt mig alltså presentera: 10 av Hötorgshallens favoritmatbloggar – utan inbördes ordning #1. Flora Flora Wiström har en helt fantastisk blogg full med matiga tips i inspirerande miljöer. Hon har dessutom jobbat lite då och då i Hötorgshallen och har typ stenkoll på

10 matbloggar Hötorgshallen gillar Läs mer »

otländsk saffranspannkaka innehåller grötris

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka med salmbärssylt är Gotlands landskapsrätt och så smarrig att det suktas i munnen på mig bara av att skriva om den. En gotländsk saffranspannkaka innehåller grötris, grädde, mjölk, honung, ägg, hackad mandel och saffran. Det kan ju tyckas märkligt att en så osvensk krydda som saffran blivit något jättesvenskt. Men faktum är att Saffran funnits på Gotland sedan medeltiden då ön var ett rikt handelscentrum dit exotiska varor kom från hela världen, däribland saffran

Gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt Läs mer »

Foodfilm av Michael Roullier och Philippe Lhomme

Foodfilm är en produktionsbyrå baserad i frankrike som specialiserar sig på matfilmer. Formatet är kort och inspirerat av modevärlden: tempot är högt och detaljerna i fokus. Michael Roulier och Philippe Lhomme  kallar sig själva för matfilmsregissörer och bland kunderna finns jättar som Marks & Spencer men även enskilda ostproducenter som Le Comté (vars himmelskt lagrade ost finns att köpa i Hötorgshallen). De magiska filmkonstellationerna får en minst sagt att sukta efter mat:  Alla bilderna i

Foodfilm av Michael Roullier och Philippe Lhomme Läs mer »

n italiensk matmarknad är något av en dröm f

Roms äldsta matmarknad

Fragola, tryfflar, färsk buffelmozzarella och pasta i alla dess former och färger. En italiensk matmarknad är något av en dröm för matälskaren! Marknaden på Piazza Campo dei Fiori brukar räknas som Roms äldsta marknad och där ryms allt i från kronärtskockor, basilikakvistar och solmogna citroner till korvar och färska fiskar. Om du åker till Rom är matmarknaden på torget Campo dei Fiori definitivt ett tips. Namnet betyder blomsterfältet och förutom mat är den även förgylld av blomster

Roms äldsta matmarknad Läs mer »

Pizza med svartkål, potatis och parmesan

Kål har snabbt blivit ett av världens mest hypade livsmedel. Kolesterolsänkande, anti-inflammatoriskt och detox-vänligt utav bara tusan, kändisarna tuggar det och modehusen gör t-shirtprint av det – nyttigt eller ej, dess välsmakande kvalitéer går inte att förbise. Den krispiga grödan med järnaktiga undertoner gör sig suverän på ett livsmedel med motsatt image: pizzan. Vi tänker såhär: om något är så pass nyttigt som kål är så gör det sig bara väl ihop med något onyttigt.

Pizza med svartkål, potatis och parmesan Läs mer »

På spaning i Nagycsarnok – en ungersk saluhall

Visst är det något alldeles särskilt med att kliva in i en riktig saluhall? Sorlet, livfullheten, dofterna från världens alla hörn och den oändliga passionen för kvalitet och råvaror. Jag älskar förstås Hötorgshallen, men jag älskar också att besöka andra länders saluhallar när jag är ute och reser. För ett tag sedan var jag i Ungern och besökte deras otroligt vackra saluhall i Budapest, Nagycsarnok. Nagycsarnok är den största inomhusmarknaden i Budapest. Nagycsarnok är Budapests motsvarighet

På spaning i Nagycsarnok – en ungersk saluhall Läs mer »

Börek är en av de äldsta maträtterna från d

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus

Idag bekantar vi oss lite närmare med lunch- och middagssortimentet i Hötorgshallen och tar en titt hos Bosphorus. Börek är en av de äldsta maträtterna från det turkiska köket och vissa menar att det till och med härstammar från antikens Rom. På turkiska är börek en paj bakad på yufka, det vill säga filodeg, och ordet i sig: ”bur”, betyder att vrida något, vilket syftar på de former man skapar av den fyllda degen. Bosphorus

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus Läs mer »

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang

Har du någonsin undrat hur en alpäng smakar? I så fall är det dags att prova någon av Österrikes specialostar! Österrike har en flera hundra år lång osttradition och särskilt i de södra delarna finns många mindre gårdar där kossorna går ute året runt bland blåtonade alptoppar. Jag var i Tyrolen i våras och besökte den lilla ostgården Kasplatzl mitt bland ängsblommorna. Tack vare att kossorna enbart idisslar på tusen sorters blomster, örter, färskt gräs

Ostar med smak av alpäng och bjällerklang Läs mer »

stermaten är underbar, det har vi konstatera

Lunch i Hötorgshallen

Mör och krämig parmesanröding från Piccolino, Hötorgshallens nedre plan. Semestermaten är underbar, det har vi konstaterat tidigare. Men vardagens jobbluncher behöver inte ligga efter. Lämna lunchlådan hemma (åtminstone första arbetsveckan) och unna dig en starkt matstart på hösten, med en god lunch i magen blir du mer redo för höstens utmaningar! Här kommer fem olika lunchtips från handlarna i Hötorgshallen som garanterat lyfter tisdageftermiddagen: Krispig, hälsosam och mättande wrap från Bosphorus Meze Store på nedre

Lunch i Hötorgshallen Läs mer »