Inspiration

Tre superpulver från Pierias

Anja Forsnor bloggade för ett tag sedan om sina inköp i Pierias Livs. Himla kul tycker vi, och vill därför passa på att berätta lite mer om tre av de superpulver hon inhandlade och hur du kan använda dem! 1. Kikärtsmjöl Kikärtsmjöl kallas gram på Hindi och är rikt på både protein, mineraler och fibrer. Det är även skonsamt för magen. Förutom det självklara användningsområdet – falafel, som ju är kikärtsbaserade – funkar det också i till […]

Tre superpulver från Pierias Läs mer »

Potatismos med svart tryffel

Augusti är det nya januari var det någon som sa. Och visst är hösten på försiktig ingång men det för ju inte bara ondo med sig, särskilt inte i matväg. Nu är potatisen inne i sin bästa säsong och tryfflarna börjar kika fram på handlarnas butikshyllor. Som bekant så passar tryffel till allt, från tortellini till pizza, men det är något särskilt med tryffel i potatismos. Potatismos är ett lustigt tillbehör, många kockar vill knappt

Potatismos med svart tryffel Läs mer »

5 hälsosamma kokböcker

När hösten kommer är det många som känner att de har mer tid att laga mat. Alla goda råvaror hittar du förstås i Hötorgshallen, men frågan är: Vad ska man laga? När inspirationen tryter är det bra att ha härliga kokböcker att ta till. Här är 5 nya och äldre kokböcker som har ett tema gemensamt – det ska vara hälsosamt: 1. En god morgon av Anja Forsnor Fler och fler väljer att variera sin

5 hälsosamma kokböcker Läs mer »

Kräftpremiär!

Idag är det nationell kräftpremiär och självklart hittar du både kräftorna och all världens gottigheter till kräftskivan i Hötorgshallen! Fiskeläget har fått in både havskräftor och ljuvliga nykokta svenska signalkräftor från Vättern. Hav har också varit och hämtat fina kräftor från Vättern. “Samma leverantör, samma kokning och samma storlekar!” hälsar de på sin Instagram (bilden ovan är därifrån). I Hötorgshallen hittar du även alla tillbehören: Västerbottenpajer, hummermidorer, aiolis i olika smaker, osv osv. Ring din

Kräftpremiär! Läs mer »

Helgbak: Banana Split Cheesecake

Den här cheesecaken gör förstås barn glada, men framförallt dig själv. Du får nämligen gå loss med spritsen som en sann konditor, men ändå inom det beprövade dessertområdet Banana Split. En semester- och fikaklassiker på samma gång helt enkelt. Gå all in med helgbaket innan jobb och skola dragit igång för fullt: Banana Split Cheesecake Prep time: 5 mins Cook time: 40 mins Total time: 45 mins Serves: 10 Ingredients Botten: 100 gram smält smör

Helgbak: Banana Split Cheesecake Läs mer »

Isté på vattenmelon

Inte alltför sällan kommer det bästa sommarvädret när semester går mot sitt slut. Ibland lyser solen som starkast när semestern är helt slut. Eller känns det kanske bara så? I vilket fall så kräver sol och värme en bra dryck! Och något som både är i säsong nu och firar sin alldeles egna dag imorgon (den 3 augusti) är vattenmelonen. Fyll en jättekaraff med denna läskande kompott och ha i kylen både hemma och på

Isté på vattenmelon Läs mer »

Sydamerikansk drickchoklad med historia

Peru har på senare tid blivit en erkänd producent av kakao och choklad, men redan för sisådär femhundra år sedan upptäckte Columbus kakaobönans storhet på sin upptäcksfärd genom Sydamerika. Där hade bönan odlats och kultiverats i många år och oftast serverades den som en dryck. I Maya hieroglyfer från tidigt som mellan åren 460-480 omnämns chokladdrycken i ceremoniella sammanhang såväl som vardagliga. Inom Aztekisk mytologi sägs guden Quetzalcoatl ha blivit utesluten från den gudomliga sällskapet

Sydamerikansk drickchoklad med historia Läs mer »

Albansk burek – filopaj med fetaost

Albanien bjuder inte bara på smäktande stränder och blånande berg. En av de absolut mest vanliga maträtterna är burek (stavas även Börek/Byrek/Būrek beroende på vilket språk du använder). En burek är gjord på filodeg och fylld med olika saker som till exempel fetaost, kål, spenat, tomater och kött. En vegetarisk burek fylld med ost.En albansk snabbmats-kiosk där du kan köpa burek. En albansk strand (Dhermi Beach) att ha som inspiration när din burek intas! Om

Albansk burek – filopaj med fetaost Läs mer »

Gayikonen Tom of Finland i Hötorgshallen

Tom of Finland är en finsk konstnär vars kännetecken är vältränade halvnakna män i sjömansuniformer och läderklädda på motorcyklar. Han anses ha haft stort inflytande på gaykulturens utveckling på mitten av 1900-talet och idag finns allt från långfilm, utställningar och merchandise-produkter till musikal i Tom of Finlands namn. I samband med att Finland firar 100 år i år så tar Finska butiken in en hel del jubileumsprodukter, lagom till Prideveckan så har de bland annat

Gayikonen Tom of Finland i Hötorgshallen Läs mer »

Hötorgshallen genom andras ögon

Rökt björnkött, färskost med renkött och vildsvinssalami stod på Hellbergs avsmakningsmeny ovan. Det är alltid kul att se Hötorgshallen genom andras ögon, och nyligen tipsade Rosanna i Finska Butiken om ett inlägg av mat- och reseskribenten Kavita på Kavey Eats. Under ett Stockholmsbesök kikade hon nämligen in i vår kära saluhall. Fromageriet bjöd på en titt i sitt lagringsutrymme där ostarna får stå och mogna under perfekta förhållanden tills de är redo för butiken. Här fick

Hötorgshallen genom andras ögon Läs mer »