Inspiration

Lätt som en galette (med äpplen och honung)

Gör en galette av höstens äppelskörd, dels för att det är rustikt och franskt på bästa möjliga vis, men också för att det är så enkelt att baka. I den franska delen av Kanada beskrivs galette som en stor kaka och fyllningen varierar beroende på säsong. Allt ifrån svamp, kött, ost och pumpa kan ingå i fyllningen, men basen är alltid den samma: krispig och otvunget vikt, med delar av innehållet synligt. En vackert vikt […]

Lätt som en galette (med äpplen och honung) Läs mer »

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken

Det är kantarelltoastens tid att skina. Denna ljuvliga höstskapelse passar till det mesta, och helt för sig själv för den delen. Men alla goda ting är tre som de säger. Denna höst fick Österqvist föreslå ett tillbehör. Låt oss presentera: Österrikiska Wälderschinken. Till synes en vanligt skinka men smaken är saftig, kraftfullt rökig och rustik, perfekt på frukostmackan. Kombinationen smörstekta kantareller och rökigt skinka måste upplevas. En klick crème fraiche, finhackad rödlök och lite persilja

Kantarelltoast med rökig Wälderschinken Läs mer »

Världens bästa streetfood firas: Kebabens dag

Den 11 september är Kebabens dag och bör förstås firas med en riktigt god kebab till lunch eller middag. Kanske vill du söka dig till rötterna – åtminstone i Sverige? Hötorgshallen var ett av de första ställena som serverade kebab i Sverige. Året var 1979 och både Izmir kebab och Master kebab lockade nyfikna stockholmare till Hötorgshallen. Kebaben i Hötorgshallen håller (föga förvånande om vi får säga det själva!) hög kvalitet och allt kött produceras

Världens bästa streetfood firas: Kebabens dag Läs mer »

Mustig kycklinggryta med plommon

Det är dags att skörda plommonen, förutsatt att du har ett träd i närheten alltså. Om inte så kan du köpa höstens tjusigaste frukt hos Sandins och sedan låta den sjuda i en höstig kycklinggryta à la Marcy på Piccolino. ”En mustig gryta som värmer en ruggig höstkväll. Gör en större sats, smakar ännu godare dagen därpå. Passar till vardagen såväl som festligare tillfällen. Prisvärt, gott och enkelt att tillreda. – Marcy Hassmén, Piccolino I

Mustig kycklinggryta med plommon Läs mer »

Zucchinipanna med kycklingfärs i ugn, bild för bild

Ibland behövs ett hands on, steg-för-steg och bild-för-bild, enkelt och nyttigt recept med max 5 ingredienser. Det här är ett sådant. En lätt gratäng som passar att servera till gäster eller till sig själv, den funkar orimligt bra i matlådan och är förbaskat smakrik för att vara så nyttig: Du behöver en skivad zucchini (osthyvel funkar utmärkt), två rivna morötter, 500 g kycklingfärs, en hackad lök, tre buljongtärningar i valfri smak och en skvätt olivolja.

Zucchinipanna med kycklingfärs i ugn, bild för bild Läs mer »

Några goda recept med svamp – för dina fynd från skogen!

Svampsäsongen, är den inte himla mysig? Att kliva i ett par gummistövlar, gå ut och leta efter fynd i skogen med någon man tycker om (en själv till exempel) och sedan gå hem och laga någon smarrig svamprätt. För den som är alltför mycket stadsmänniska för att själv vara lockad att leta bland stock och grenar finns färsk svamp att köpa i Hötorgshallen hos Sandins frukt och grönt! Varför inte passa på när det är

Några goda recept med svamp – för dina fynd från skogen! Läs mer »

Fattiga riddare med lönnsirap och crème fraiche

Jobb och skolhösten är igång för många vilket innebär att frukosten lämnar lunchen i form av brunchen och blir sitt egna mål igen. Det blir viktigt att äta som en riddare för att orka med hela dagen, om än en fattig sådan efter sommarens bravader… Fattiga riddare, eller french toast som de kallas, kan vara en av de mer genialiska rätterna. Gammalt bröd blir godare än det var nybakad, tack vare ett hopkok av det

Fattiga riddare med lönnsirap och crème fraiche Läs mer »

Ostronets dag – lyxigt livsmedel på 4 sätt

Få livsmedel signalerar lyx på samma sätt som ostron. Och vem gillar inte lyx? Inför Ostronets dag, den 2 september, tänkte vi tipsa om några goda ostronrecept. Och om du inte skulle få nog av att avnjuta dessa havets läckerheter på tallriken så kan du åka och fira Ostronets dag tillsammans med Ostronakademin (ja, den finns) och heja fram vinnaren i SM i ostronöppning. 4 lyxiga ostrontips: Ostron med gurka och pepparrotsvinägrette Ostron New Orleans

Ostronets dag – lyxigt livsmedel på 4 sätt Läs mer »

Fira Köttbullens dag hos Saluplats Husman

På onsdag 23 augusti är det Köttbullens dag! De små bollarna med potatismos och lingsonsylt som blivit något av en symbol för Sverige. I Hötorgshallen köper du de mest perfekta köttbullarna hos Saluplats Husman. De är specialicerade på svensk husmanskost och deras köttbullar rullas för hand i Hötorgshallen. Instagrammaren jvcw_ (bild t.v.) skriver: “Upgraded from IKEA meatballs.” Och geniesmith (bild t .h.) skriver: “We have arrived in Stockholm! 🇸🇪 First meal: Swedish meatballs and lingonberry juice.”

Fira Köttbullens dag hos Saluplats Husman Läs mer »

Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel! Sirap

Så gör du egen sirap med mynta Läs mer »