Inspiration

Samisk matinspiration

Suktande matfotografier ur kokboken Smak på Sàpmi. Foto: Bianca Brandon-Cox Jag är precis hemkommen från svenska Lappland där jag bland annat besökte en samisk kulturby i Jukkasjärvi. På en hylla hittade jag den här fantastiska kokboken: Smak på Sàpmi – tradition, innovation och framtid. Kokboken har vunnit både ”Gourmand World Cookbook Awards” och Årets Svenska Måltidslitteratur, och är fylld med suktande bilder och smarriga recept. Vad sägs om blodpannkaka med stekt bacon och rårörda lingon? Carpaccio på reninnanlår? Eller renbuljong […]

Samisk matinspiration Läs mer »

En guldgruva i lunch-Stockholm – Turkiska delikatesser

Bilder av pihse och robinoscarlarson. Till Turkiska Delikatessers hörna i Hötorgshallen flockas mängder med folk dagligen, den som en gång testat deras så kallade turkburgare tar inte sällan med sig någon för att tipsa. Klientelet består av alltifrån lunchande kontorsnissor till fritidshungriga tioåringar och dedikerade veganer (japp, de har även veganska och vegetariska alternativ). Kändisfaktorn är hög men den kanske största kändisen är burgaren själv, den som inte känner till turkburgaren har inte lunchat i

En guldgruva i lunch-Stockholm – Turkiska delikatesser Läs mer »

Parma Secretum från Devodier

Ifall du älskar Parma-skinka så måste du smaka Secretum från Devodier. 30 månader får denna skinka spendera under ömsint uppsikt och vård i de berömda källarvalven i den italienska Devodier-fabriken. Skinkorna är omgivna av kristallklart källvatten från bergen som rinner i kanaler längs golven något som bidrar till en jämn, smal och hög luftfuktighet som gör skinkan alldeles mör och saftig. Noggranna prover genomförs på skinkorna för att säkerställa en perfekt fukt-, doft- och smakbalans.

Parma Secretum från Devodier Läs mer »

”Best kebab on the planet” #MasterKebab i Hötorgshallen

Det folk väljer att dela på instagram säger ändå rätt mycket om ett varumärke, och ifall en söker på #hötorgshallen så kommer det upp mycket lovord om kebaben i hallen. Det var ju trots allt i Hötorgshallen som Sveriges första kebab såldes på 70-talet. Kunderna sprider den bästa reklamen och ifall de är nöjda så är produkten allt som oftast bra. Så döm själva:  nedan är sagt om Master Kebab på instagram: Svea rikes bästa

”Best kebab on the planet” #MasterKebab i Hötorgshallen Läs mer »

5 presenttips inför alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag, eller Single Awareness Day som det har kommit att heta på vissa håll, närmar sig med stormsteg. Vare sig du har en älskling, är en älskling eller hatar ordet älskling så kommer här 5 helt vardagliga presenter för att fira en vanlig dag som kommer att övergå i en ny dag utan några större sensationer. 1. Inca Cola Bubbliga kultklassikern Inca-cola från Peru för tankarna mot Sydamerika, sol, stränder och noll par

5 presenttips inför alla hjärtans dag Läs mer »

Begav mig därför till Sandins i Hötorgsha

Passionsfrukt på 6 sätt (för dig som saknar sommaren)

Häromdagen fick jag en stark längtan efter sol och värme. Begav mig därför till Sandins i Hötorgshallen för jag tänkte att frukt är det närmaste jag kan komma tropikerna för tillfället. Köpte med det gamla vanliga, men så tänkte jag ge passionsfrukten en chans. Kan inte komma på att jag ätit den någon gång annat än på typ pannacotta, än mindre köpt med den hem. Vilken frukt säger jag bara! Så intensiv i smaken, så

Passionsfrukt på 6 sätt (för dig som saknar sommaren) Läs mer »

Tänk renässanstavlornas dignande bufféer

Trendspaning: Dekadent deli

Den mustiga delibrickan, rörig och mörk med allting lite huller om buller, det är min senaste trendspaning. Tänk renässanstavlornas dignande bufféer med frukt och fåglar om vartannat i mörka konstellationer, något droppande stearingljus mitt i det hela och kanske en och annan fjäder. Den här trenden är ju himla tacksam eftersom att en kan ta fram lite vad som finns i kylen och skära upp, allt går så länge det är färskt och gott liksom.

Trendspaning: Dekadent deli Läs mer »

Fromageriet på besök i ostfabriken

Ostfantasterna som driver Fromageriet i Hötorgshallen åker då och då på besök hos sina leverantörer. Just nu säljer de en fantastisk Gruyere Alpage som tillverkas hos Moleson Mejeri, och för några månader sedan var de där på besök. Här kommer lite bilder direkt från ostfabriken! I de schweiziska alperna, på en höjd mellan 955 och 1612 meter över havet, ligger det lilla mejeriet som drivs av familjen Piller. Här har de tillverkat ost i flera generationer, ända sedan

Fromageriet på besök i ostfabriken Läs mer »

Upp-och-nervänd rabarberpaj av A Cozy Kitchen

Ifall helginspirationen är låg men baklusten hög så kommer här ett prima tips, upp-och-nervänd paj. En vinnande kaka i de flesta sammanhang och dessutom verkar den mer avancerad än vad den är. Lägg valfri frukt i botten och häll över degen, när du sedan tar ut den färdiga kakan så har bottenfrukterna fått safta in sig rejält i ugnen och blir betydligt godare än ifall du gräddat dem på toppen. Bilderna är av A Cozy

Upp-och-nervänd rabarberpaj av A Cozy Kitchen Läs mer »