Italien

Tryffelkaninen, Edward Blom och Roberto Mancinelli

Medan vår nionde tidning av Hallen är i full produktion så ligger åttan kvar i Hötorgshallen och väntar på att bli medplockad hem. Visserligen finns det inte så många ex kvar – kombinationen gratis och fantastiskt innehåll är ju trots allt vinnande. Ifall ni inte hinner få tag på ett exemplar innan de tar slut lägger vi nu upp detta fantastiska recept på bloggen. Det är som direkt hämtat ur Historieätarna, lika delar frestande och […]

Tryffelkaninen, Edward Blom och Roberto Mancinelli Läs mer »

Juliga glassmaker från Gelato Bar

Idag fick Gelato Bar i Hötorgshallen in sina julsmaker, årets julglass är pepparkaka och saffran. Glass är kanske inte det som poppar upp ”top of mind” när någon säger jul, men då har du alltså inte testat Gelato Bars italienska varianter. Vem kan få nog av glass? Denna bild är visserligen tagen på en gelateria i Florens, men som tur är behöver du inte åka ända dit för att få avnjuta äkta italiensk glass. Kajsa

Juliga glassmaker från Gelato Bar Läs mer »

Pasta al limone Hötorgshallen

Studentrecept: Pasta al limone

Många har de varit som skrattat åt min sparsmakade middagsfavorit under studenttiden: Pasta al limone. Men trots dess spartanska uppenbarelse så är det en utomordentlig maträtt om man är student eller bara har glömt att gå till mataffären innan stängningsdags. Pasta al limone är italienska och betyder, föga förvånande: pasta med citron. Och det är ungefär exakt vad det är också. Nyckeln till hela smakupplevelsen ligger i råvarorna. En citron är inte bara en citron

Studentrecept: Pasta al limone Läs mer »

Fagottino fylld med tryffel

På söndag är det internationella pastadagen (ja det finns en matdag för allt, typ) – ett optimalt tillfälle att prova Carl’s Delis tryffelfyllda pastaknyten; fagottino. Det kan vara den godaste pastan jag någonsin ätit, faktiskt. Fagottino betyder litet knyte på italienska och det är precis så pastan ser ut. Den här är fylld med tryffel och smakar himmelsk bara som den är med lite riven parmesan på toppen. Men vill man piffa till det extra

Fagottino fylld med tryffel Läs mer »

allens egna ristorante blivit omnämnd i SvD

Carls Deli i Svd

Carl’s deli är en fantastisk italiensk lunch-oas på Hötorgshallens entréplan – bara antalet handlare som själva äter lunch där dagligen borde vara en indikator på den fantastiska kok-konst ägarna besitter. Nu har hallens egna ristorante blivit omnämnd i SvD Vin & Mat. Att få ett bord där är enligt artikeln väl värt väntan – inte så förvånande när den ena (Carl Fox) har erfarenhet av att ha varit kökschef på Il Tempo och har varit

Carls Deli i Svd Läs mer »

n italiensk matmarknad är något av en dröm f

Roms äldsta matmarknad

Fragola, tryfflar, färsk buffelmozzarella och pasta i alla dess former och färger. En italiensk matmarknad är något av en dröm för matälskaren! Marknaden på Piazza Campo dei Fiori brukar räknas som Roms äldsta marknad och där ryms allt i från kronärtskockor, basilikakvistar och solmogna citroner till korvar och färska fiskar. Om du åker till Rom är matmarknaden på torget Campo dei Fiori definitivt ett tips. Namnet betyder blomsterfältet och förutom mat är den även förgylld av blomster

Roms äldsta matmarknad Läs mer »

Salsiccia med pappardelle

I den nyaste numret av Hallen (nr. 7 som finns att hämta i Hötorgshallen) tipsar Pallas Delikatesser om en riktigt delikat höstpasta: pappardelle. Den breda, långa äggpastan serveras ofta med korv i ursprungsregionen Toscana och verbet ”pappare” betyder att äta med en nästintill barnslig förtjusning. Den generösa formen har en fin förmåga att fånga upp olika såser, och tillsammans med riven parmesan reggiano utgör den en oförglömlig matupplevelse. Hej Pallas! Vad är poängen med att

Salsiccia med pappardelle Läs mer »

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen

Italiensk fiskhandlare i Napoli (pescheria) och gata i Positano. Semestern är förbi men matminnena består. Kanske tillbringades semestern vid Italiens kust, ätandes en citronprydd frittura di pesce (friterad fisk) vid hamnen i Napoli, eller kanske har en Caldereta de Langosta (hummersoppa) avnjutits på en strandbar på en Balearisk ö. Den gemensamma nämnaren för mycket av semestermaten, framförallt den som ätits kring Medelhavet, är att den bestått till stor del av fisk. Det bästa med hela

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen Läs mer »

Burrata – gräddiga mozzarellan från 20-talet

Foto: Anders Bergersen Oroa er inte, själva mozzarellan är inte från 20-talet. Det var då tillagningsmetoden uppfanns. Men det är inte förräns nu den gräddfyllda mozzarellan nått den svenska marknaden, och enligt The food people blivit en stark trend för 2015-2016. Burratan gör burgaren till en ännu mer fantastisk upplevelse än den redan var. Området Puglia i södra Italien sägs vara burratans hemort och tanken var att skapa en krämigare mozzarella som inte behövde lagras

Burrata – gräddiga mozzarellan från 20-talet Läs mer »

En Affogato består av en espresso med en kul

Affogato – det bästa av två världar

Om du aldrig har provat en affogato tidigare, är det dags nu tycker jag. En Affogato består av en espresso med en kula vaniljglass i. Espresson gör att glassen smälter sådär lagom mycket och det blir en krämig konsistens som smakar helt fantastiskt, om du frågar mig. Älskar du kaffe, är det här den perfekta sommarpausen! Att hitta ett kafé som säljer affogato är en barnlek om du befinner dig i någon italiensk gullig gränd,

Affogato – det bästa av två världar Läs mer »