Länder

Foodfilm av Michael Roullier och Philippe Lhomme

Foodfilm är en produktionsbyrå baserad i frankrike som specialiserar sig på matfilmer. Formatet är kort och inspirerat av modevärlden: tempot är högt och detaljerna i fokus. Michael Roulier och Philippe Lhomme  kallar sig själva för matfilmsregissörer och bland kunderna finns jättar som Marks & Spencer men även enskilda ostproducenter som Le Comté (vars himmelskt lagrade ost finns att köpa i Hötorgshallen). De magiska filmkonstellationerna får en minst sagt att sukta efter mat:  Alla bilderna i […]

Foodfilm av Michael Roullier och Philippe Lhomme Läs mer »

allens egna ristorante blivit omnämnd i SvD

Carls Deli i Svd

Carl’s deli är en fantastisk italiensk lunch-oas på Hötorgshallens entréplan – bara antalet handlare som själva äter lunch där dagligen borde vara en indikator på den fantastiska kok-konst ägarna besitter. Nu har hallens egna ristorante blivit omnämnd i SvD Vin & Mat. Att få ett bord där är enligt artikeln väl värt väntan – inte så förvånande när den ena (Carl Fox) har erfarenhet av att ha varit kökschef på Il Tempo och har varit

Carls Deli i Svd Läs mer »

n italiensk matmarknad är något av en dröm f

Roms äldsta matmarknad

Fragola, tryfflar, färsk buffelmozzarella och pasta i alla dess former och färger. En italiensk matmarknad är något av en dröm för matälskaren! Marknaden på Piazza Campo dei Fiori brukar räknas som Roms äldsta marknad och där ryms allt i från kronärtskockor, basilikakvistar och solmogna citroner till korvar och färska fiskar. Om du åker till Rom är matmarknaden på torget Campo dei Fiori definitivt ett tips. Namnet betyder blomsterfältet och förutom mat är den även förgylld av blomster

Roms äldsta matmarknad Läs mer »

Queso Fresco – chilensk färskost från Mi Esquina

Om en vecka, den 18 september, firar Chile sin nationaldag. Därför tänkte vi passa på att tipsa om en typisk chilensk delikatess: Queso Fresco, kallas ibland även för Quesillo eller Queso Latino. Färskosten är tillverkad på komjölk och smakar ungefär som en kombination av mozzarella och haloumi, alltså ganska subtil smak men med en härlig sälta och konsistens som åtminstone får ett mozzarellafreak som mig själv att genast bli beroende. Perfekt som smält ost-dipp med

Queso Fresco – chilensk färskost från Mi Esquina Läs mer »

På spaning i Nagycsarnok – en ungersk saluhall

Visst är det något alldeles särskilt med att kliva in i en riktig saluhall? Sorlet, livfullheten, dofterna från världens alla hörn och den oändliga passionen för kvalitet och råvaror. Jag älskar förstås Hötorgshallen, men jag älskar också att besöka andra länders saluhallar när jag är ute och reser. För ett tag sedan var jag i Ungern och besökte deras otroligt vackra saluhall i Budapest, Nagycsarnok. Nagycsarnok är den största inomhusmarknaden i Budapest. Nagycsarnok är Budapests motsvarighet

På spaning i Nagycsarnok – en ungersk saluhall Läs mer »

Salsiccia med pappardelle

I den nyaste numret av Hallen (nr. 7 som finns att hämta i Hötorgshallen) tipsar Pallas Delikatesser om en riktigt delikat höstpasta: pappardelle. Den breda, långa äggpastan serveras ofta med korv i ursprungsregionen Toscana och verbet ”pappare” betyder att äta med en nästintill barnslig förtjusning. Den generösa formen har en fin förmåga att fånga upp olika såser, och tillsammans med riven parmesan reggiano utgör den en oförglömlig matupplevelse. Hej Pallas! Vad är poängen med att

Salsiccia med pappardelle Läs mer »

Börek är en av de äldsta maträtterna från d

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus

Idag bekantar vi oss lite närmare med lunch- och middagssortimentet i Hötorgshallen och tar en titt hos Bosphorus. Börek är en av de äldsta maträtterna från det turkiska köket och vissa menar att det till och med härstammar från antikens Rom. På turkiska är börek en paj bakad på yufka, det vill säga filodeg, och ordet i sig: ”bur”, betyder att vrida något, vilket syftar på de former man skapar av den fyllda degen. Bosphorus

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus Läs mer »

Hög tid för kräftskiva – Melanders bjuder på fint kräftfat

Helgerna för kräftskivor börjar gå mot sitt slut – det gäller att ”passa på”, som det så svenskt heter. Snöra kräfthattarna och dra på dig haklappen redan nu i helgen! Både kräftor och tillbehör hittar du i Hötorgshallen (så klart). Melanders firar kräftsäsongen med ett supererbjudande över helgen: köp 3 kg kräftor och få ett kräftfat i porslin utvalt av Leif Mannerström på köpet (värde 399kr). Erbjudandet gäller till 31/8 kl 18:00. Perfekt för helgens

Hög tid för kräftskiva – Melanders bjuder på fint kräftfat Läs mer »

ots att det har funnits i över 6000 år så är

Teff – den nya quinoan?

Teff är ett sädesslag som urpsrungligen kommer från Etiopien och Eritrea. Trots att det har funnits i över 6000 år så är det först på senare år som det blivit en het potatis även i övriga världen. Det har visat sig att teffmjölet är både glutenfritt och mycket nyttigt. Superstjärnor som Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham är bara två i raden av kändisar som hakat på trenden. I Etiopien och Eritrea har man sedan länge dagligen använt teff till att bl

Teff – den nya quinoan? Läs mer »

t jobbar kocken Marcy Hassmén som har persis

Zereshk polo ba morgh – kyckling med berberisris à la Piccolino bar

Piccolino Bar med sina charmiga luncher, flörtiga bakverk och delikata kaffebar utgör något av Hötorgshallens hjärta på nedre plan. I köket jobbar kocken Marcy Hassmén som har persiska rötter. I nr 3 av vår kundtidning Hallen bjuder hon på receptet till en typisk persisk maträtt bestående av stekt kyckling med berberisris. Att koka ris på persiskt vis är en vetenskap i sig, men med tungan rätt i mun går det och blir jättegott. Berberisbären adderar en frisk syrlighet till riset – och mängder av

Zereshk polo ba morgh – kyckling med berberisris à la Piccolino bar Läs mer »