Produkter

illa kärnan har dessutom vandrat en lång väg

Mandelns dag, 16 februari

Ny vecka, nya matdagar! Nu är det dags för mandeln att firas, den antika nöten som återfunnits i allt ifrån Tutankhamons grav till flertalet bibliska skrifter. Den lilla kärnan har dessutom vandrat en lång väg, från sitt ursprung i länderna kring Medelhavet till Kalifornien, där den största delen av mandelproduktionen sker idag. Marsipan, torrone-nougat, cantuccinikex, amarettikakor på bittermandel och italienska bakverk, mycket hade vi gått miste om utan mandeln. Förutom sina söta egenskaper är mandlarna […]

Mandelns dag, 16 februari Läs mer »

tekul om man är jättekär, och inte alls lika

Te för alla hjärtan – både hela och brustna

Få må ni vara som har undgått att det är alla hjärtans dag på söndag. Typ jättekul om man är jättekär, och inte alls lika lattjo om man kanske till och med råkar vara hjärtekrossad. Hur som helst: Himalaya te och kaffe i Hötorgshallen säljer ett te för alla Sweet hearts. Ja, teet heter så. Men jag tänker att det passar perfekt även för den skara brustna hjärtan som bara vill krypa upp i soffan

Te för alla hjärtan – både hela och brustna Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan

Vad är ajvar? Bara den godaste röran i världen om du frågar Prima Delikatesser i Hötorgshallen. Ajvar är en stapelvara i det balkanska köket, den förhöjer vilken rätt som helst och förenklar vardagen så väldigt middagsmässigt; allt som behövs är en klick ajvar i pastan så är maten klar. Vegan, glutenfritt, certifierat kosher och halal. Dessutom helt fritt från tillsatser. Processen, från tillagning till inpackning, sker inom 12 timmar för att smaken ska vara maximal.

Mama’s hos Prima Deli – Malizzano, Lutenica och Ajvar från Balkan Läs mer »

Lakritspulver

Lakrits i mat

Vad sägs om lakritskryddad rådjursstek, lakritsdressing, bröd med doft av lakrits – eller varför inte en Liquiricino, lakritskaffe? Lakrits kan vara så mycket mer än det där beroendeframkallande godiset som fastnar i tänderna. P&B Delikatesser i Hötorgshallen har börjat sälja lakritspulver i fina plåtburkar som passar till både morgonfilmjölken och middagssteken. Finns i smakerna söt, salt, chok & krisp. Lakritspulver från Haupt Lakrits i fin – och praktisk – plåtburk. Lakrits i mat är inte bara gott,

Lakrits i mat Läs mer »

t är formen på kakan som gör den utmärkande

En smak av 50-talet – Bundt med karamellsås

Bundt-kakan har blivit en amerikansk klassiker men egentligen är den mer av en europé. Det är formen på kakan som gör den utmärkande och inte innehållet. En man vid namn Henry David Dalquist sägs ha uppfunnit Bundt-kakans form på 50-talet, och visst påminner den något om en sockerkaksform? Namnet klingar dessutom lite svenskt och företaget som tillverkar bundt-formerna heter Nordic Ware. Kanske har nordiska bagare haft en finger med i skapandet? Oavsett anor är det

En smak av 50-talet – Bundt med karamellsås Läs mer »

3d-printad mat

Socker lämpas sig särskilt bra för 3d-skrivare och inom en snar framtiden kommer det gå att skriva ut födelsedagsbarnet i sockerminitatyr som tårt-topping. Hur ser utskriven mat ut? Tänk sockerkakor och brownies med företagsloggor och grönsaker i form av dinosaurier och racerbilar för att få barn att äta broccoli och ärtor. Utskriven pasta och ingredienser med en hållbarhet på 30 år. Snart är matskrivare för hemmabruk ett faktum och insekter, gräs, alger och sjögräs blir

3d-printad mat Läs mer »

Byt ut chipsen mot chilenskt korvsnacks

Tröttnat på det sedvanliga fredags chips-och-dippandet? Hos Mi Esquina i Hötorgshallen kan du inhandla dessa små gulliga men kryddiga ”pärlebandskorvar”. Perfekt storlek för att ha som mingelmat eller korvsnacks till en skummande öl. Mi Esquina är specialiserade på latinamerkianska delikatesser och just dessa små korvar kommer från Chile. Komplettera med ett gäng Empanadas, goda röror eller lite Queso Fresco (chilensk färskost). Läs mer om butiken i min handlarintervju med ägarinnan Rowena.

Byt ut chipsen mot chilenskt korvsnacks Läs mer »

Smulpaj med äpplen à la Nigella Lawson

Mise en place är ett franskt uttryck som betyder ”allt på plats” och är ett sätt att förbereda ingredienserna på inför matlagningen. Allt läggs fram färdighackat, uppmätt och skalat i olika skålar för att det enkelt ska kunna vispas ihop vid tillagning. Tricket används av proffskockar och på senare tid även av en och annan bloggare.. Smulpajen är en riktig räddare i nöden i januari. Den fyller hemmet med värme, doftar fylligt och ömt av

Smulpaj med äpplen à la Nigella Lawson Läs mer »

foods och komplicerade rätter har sin charm

Fira vardagen med en fiskschnitzel

Jul- och nyårshelgen i all ära men när festligheterna lagt sig är det skönt att återgå till enklare middagar. Finger foods och komplicerade rätter har sin charm, men en vardagsmiddag kan vara precis lika magisk. Schnitzel består vanligtvis av kött och för att det ska kunna kallas för wienerschnitzel måste fyllningen till och med bestå av kalvkött. Men efter högtiderna kan det var gott med en paus från det röda köttet. Ett tips är panerad

Fira vardagen med en fiskschnitzel Läs mer »