Produkter

Fagottino fylld med tryffel

På söndag är det internationella pastadagen (ja det finns en matdag för allt, typ) – ett optimalt tillfälle att prova Carl’s Delis tryffelfyllda pastaknyten; fagottino. Det kan vara den godaste pastan jag någonsin ätit, faktiskt. Fagottino betyder litet knyte på italienska och det är precis så pastan ser ut. Den här är fylld med tryffel och smakar himmelsk bara som den är med lite riven parmesan på toppen. Men vill man piffa till det extra […]

Fagottino fylld med tryffel Läs mer »

etariska dagar likaså, för den som inte best

Vegan -> god ost i frukost av Pierias livs

Frukosten är ett mål som är lätt att slarva bort. Vegetariska dagar likaså, för den som inte bestämt sig att köra helt in i de köttfria menyernas universum. Därför är veckans vara en kombination av dessa två luringar: en enkel frukost som dessutom är vegansk. Osten kommer från Pieiras livs på Hötorgshallens nedre plan och kostar 120:-/kg. Den är god som den är, hyvlad, men även underbar i toast då den får smälta till sig

Vegan -> god ost i frukost av Pierias livs Läs mer »

ll och med längre än kanelbullens. Det är fa

Kanelbullens dag 4 oktober (recept med mandelmassa från 20-talet)

Hötorgshallens historia sträcker sig långt bak i tiden. Till och med längre än kanelbullens. Det är fantastiskt att föreställa sig 50-talets livfulla saluhall på Hötorget vid denna tid – handlarna som sträckte smör och kanel över diskarna till kunderna som på kvällen fyllde sina Stockholmshem med den varma och nostalgiska doften av bullar. I år infaller kanelbullens dag på en söndag (den 4 oktober nu i helgen) vilket ju är perfekt ur ett bakperspektiv! Jag

Kanelbullens dag 4 oktober (recept med mandelmassa från 20-talet) Läs mer »

ÖlandsChoklad, lästips och Nobelfesten

Hösten är här och i vanlig ordning är den ackompanjerad av ett plötsligt och intensivt choklad- och paraplybehov. Vilket av dessa behov som är starkast är dock inte helt säkert, kanske är en kombination att föredra. Det ideala scenariot är nog en egenfika vid fönstret med en bra bok och en nybryggd kaffe, paraplyet kan vänta. P&B i Hötorgshallen är de enda i Stockholm som säljer de Öländska pralinerna ovan, något som Kungens pressekreterare fick

ÖlandsChoklad, lästips och Nobelfesten Läs mer »

Queso Fresco – chilensk färskost från Mi Esquina

Om en vecka, den 18 september, firar Chile sin nationaldag. Därför tänkte vi passa på att tipsa om en typisk chilensk delikatess: Queso Fresco, kallas ibland även för Quesillo eller Queso Latino. Färskosten är tillverkad på komjölk och smakar ungefär som en kombination av mozzarella och haloumi, alltså ganska subtil smak men med en härlig sälta och konsistens som åtminstone får ett mozzarellafreak som mig själv att genast bli beroende. Perfekt som smält ost-dipp med

Queso Fresco – chilensk färskost från Mi Esquina Läs mer »

sett om du är förkyld eller inte, kan det va

Höstigt förkylningste med antiseptiska örter

Hösten står i farstun och det är förkylningstider. Oavsett om du är förkyld eller inte, kan det vara både hälsosamt och mysigt att krypa upp i soffan med ett gott grönt te. Himalaya i Hötorgshallen har plockat fram sitt Förkylningste. Ett c-vitaminberikat grönt te blandat med antiseptiska örter. Mums för både smaklök och halsmandel. Grönt te består av samma teblad som svart te, men skillnaden är att man inte låter tebladen oxidera vilket gör att

Höstigt förkylningste med antiseptiska örter Läs mer »

ibland lagas någonting, någonstans vars sma

Räkor i vinsås, klassikern sedan 50-talet hos Piccolino

Det mesta förnyas ständigt och framförallt i matväg dyker det upp nya trender och smaker precis hela tiden. Men ibland lagas någonting, någonstans vars smaker håller i över 50 år. Räkor i vinsås hos Piccolino är en sådan rätt. Klassikern är gjord på originalreceptet från 50-talet och en enda portion räcker för att förstå varför. För 110:- får man en rejäl lunch med en salsaskål sallad som tillbehör. Andra favoriter på menyn är karibisk soppa,

Räkor i vinsås, klassikern sedan 50-talet hos Piccolino Läs mer »

Algerisk Merguez från La Gazelle

Merguez är en korv urpsrungligen från Algeriet ”baserad på nöt- och lamm- eller fårkött och kryddad med bland annat spiskummin” om du läser på Wikipedia. Receptet bakom La Gazelles legendariska Merguez i Hötorgshallen är däremot topphemligt. La Gazelle tillagar sina Merguez på lammfärs i egen korvfabrik efter unikt och noga utprovat recept. Resultatet? En himmelsk bästsäljare! Prova själv! Du kan antingen köpa Merguez råa hos La Gazelles Kött och lägga dem i en stekpanna med

Algerisk Merguez från La Gazelle Läs mer »

a och hennes systrar som jobbar i butiken fö

Hernekeitto med Papuska – finsk ärtsoppa med ylikypsä kylkisilavaa (sidfläsk)

Hernekeitto – finsk husmanskost när den är som bäst! I Finska butiken i Hötorgshallen hittar nostalgiska finska hjärtan produkten Papuska, torkade matärtor till traditionell ärtsoppa. Rosanna och hennes systrar som jobbar i butiken föreslår att den tillagas tillsammans med deras sidfläsk som är så rökigt, saftigt och mört att den mest inbitna baconvägraren blir pånytt-frälst. Ett halvt kilo ärtor kostar enbart 25:- och sidfläsket ligger på 30:-/hg i bit. Fram med fin-faten och silverskedarna! De

Hernekeitto med Papuska – finsk ärtsoppa med ylikypsä kylkisilavaa (sidfläsk) Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »