Efterrätt

De söta kvadratiska florsockertäckta marme

Sommarsött: Turkish delight

Pynta picknicken med lite turkisk marmeladkonfekt, kanske mest känt under namnet Turkish delight. De söta kvadratiska florsockertäckta marmeladkreationerna finns i flera smaker, men den mest klassiska är pistage. De är perfekta till ett glas vitt på picknickfilten, eller istället för chokladbiten till kaffet. Sommargodis med stil! Impa med en Turkish delight på silverfat på äkta turkiskt vis. (Foto Pixabay.) Turkish delight finns att köpa i flera olika smaker hos Bosphorus i Hötorgshallen.

Sommarsött: Turkish delight Läs mer »

Chokladkakorna finns i både ljusa och mö

Willy Wonka-drömmar hos Charabang i Hötorgshallen

Vad går bättre ihop med te än choklad? Och vad passar bättre till hallon än mörk choklad? Teboden Charabang i Hötorgshallen har insett storheten i nämnda kombinationer och har tagit in en nyhet för säsongen, en chokladkaka med hela bär från Pralinhuset som hade gjort självaste Willy Wonka belåten. Chokladkakorna finns i både ljusa och mörka varianter med varierande bär och de är helt handgjorda. 65:- kostar en kaka som med sin guldbotten och transparenta

Willy Wonka-drömmar hos Charabang i Hötorgshallen Läs mer »

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle

Idag är en bra dag att drömma sig bort till Algeriets vackra vidder och välsmakande mat. En vandringstur genom de kullerstensklädda backarna i de äldre Kasbah-kvarteren som avslutas med mint-te i kopparservis och en bit (eller två) hemgjord baklava.. Den som får vänta med flyget till Algeriet på grund av det gamla vanliga jobbet nästa vecka kan dock svänga förbi La Gazelle i Hötorgshallen och njuta av en lunch med tillhörande efterrätt i nordafrikansk anda.

Favorit i repris: Algerisk baklava hos La Gazelle Läs mer »

36:- kostar den krispiga lilla cirkeln som f

Säsongens tarte hos Gateau: jordgubbs- och rabarberpaj

Säsongens Tarte hos Gateau är en drömsk rabarberpaj med jordgubbar. 36:- kostar den krispiga lilla cirkeln som förgyller vilken trefika som helst. Den är perfekt att äta på konserthusets trappa eftersom att en får med en liten burk med vaniljsås. Pajen finns bara kvar till den 1 juni så skynda och fika! I juni lanseras en ny säsongstarte. Gateau hittar du på Hötorgshallens gatuplan.

Säsongens tarte hos Gateau: jordgubbs- och rabarberpaj Läs mer »

Tahini parfait – Recept av kocken Aviv Moshe på restaurang Messa i Tel Aviv

Halva, ni vet: den ljuvliga sesamnougaten från mellanöstern som kan få vem som helst på fall med sin nötiga fyllighet och krispiga sötma? Oftast äts den som den är men i Tel Aviv på restaurang Messa serveras den på ett särskilt sätt, som en glassbakelse. Det här är så gott att det tar dig till en annan plats, ifall du bara lagar en sak i helgen, låt det bli en tahini parfait. Den är veganvänlig,

Tahini parfait – Recept av kocken Aviv Moshe på restaurang Messa i Tel Aviv Läs mer »

White day (14 mars) – japanska alla hjärtans dag

Chokladpralinerna från Öland hos P&B  Hötorgshallen är de ultimata kärleksförklaringarna på White day. I Japan firas alla hjärtans dag den 14 februari på så sätt att det är kvinnorna som uppvaktar männen (i hetero-relationer det vill säga, för hbtq-communityt finns det två olika dagar att fira kärleken på). Oftast sker uppvaktningen genom att det ges bort choklad. Olika chokladsorter signalerar olika saker, till exempel finns det Giri choco (obligatorisk choklad) och Honmei choco (sann kärlek-choklad).

White day (14 mars) – japanska alla hjärtans dag Läs mer »

även i många länder, med diverse lokala var

Pettson och Findus pannkakstårta

På fredag är det pannkaksdagen, hurra! (EDIT: bloggerskan hänger inte riktigt med i svängarna, pannkaksdagen var den 9 februari och inte 9 mars, men vi äter pannkakor ändå eller hur?) Pannkakor är en formidabel rätt som går att göra i tusentals olika varianter, både som maträtt och dessert. Den återfinns även i många länder, med diverse lokala variationer, som till exempel de ungerska Palacsinta eller den gotländska saffranspannkakan. Pettson och Findus är nog den bok

Pettson och Findus pannkakstårta Läs mer »

st trodde vi att det hamnat fel eftersom att

Vita chokladtryfflar i ostronskal med svart kaviar

Det här är ett av det underligare recepten i vår tidning Hallen nr 8. Först trodde vi att det hamnat fel eftersom att det låg i samma reportage som efterrätterna, men enligt receptet är det en tveklös dessert. Vare sig det blir din introduktion till att äta ostron (genom att använda skalet som fat) eller ifall du vill utmana dina förutfattade meningar när det kommer till efterrätts-servering så är dessa praliner väl värda ett försök.

Vita chokladtryfflar i ostronskal med svart kaviar Läs mer »

Grönkålschips med parmesan

Grönkålschips med parmesan

Har du också svårt att hålla dina hälsolöften när fredagskvällen nalkas och det är dags att inhandla lite snacks till filmkvällen hemma i soffan? Förra veckan testade jag att göra egna grönkålschips med parmesan och MUMS vilken läckerhet! Dessutom var de superenkla att göra och var klara på under 10 minuter. Passar även som ett lyxigare mingelsnacks eller tilltugg på festen. Recept: Grönkålschips med parmesan Ingredients Grönkål i valfri mängd Olivolja, gärna en lite lyxigare

Grönkålschips med parmesan Läs mer »

Plura Hötorgshallen

Pluras barnkalas

Här är alla slags människor välkomna. När killarna på Hav frågade om jag ville bjuda folk på ostron så kändes det naturligt att tacka ja. Det var trevligt, så när jag hade elektronisk fotboja jobbade jag halvtid hos dem. Och numera ringer jag till Hav när jag vill ha något speciellt. De vet vad jag gillar. Plura har en förkärlek för både mat och Hötorgshallen! I tidningen Hallen, nr 3/2014, var han med i ett

Pluras barnkalas Läs mer »