Efterrätt

rutom alla middagstips en kan önska sig så f

Tårtor och bakverk – behind the scenes på instagram

Instagram är perfekt för matfantaster. Förutom alla middagstips en kan önska sig så finns det också sidor som visar hur saker tillagas bakom kulisserna. En sådan instagram är CakesVideos. De loopade konditorklippen är närmast meditativa. Dagligen uppdateras det med klipp som dokumenterar alltifrån de enklaste (nåväl) tårtglaseringarna till invecklade mästerverk där den ätbara dekoren lagt på plats med bakpincett för bästa möjliga precision. Hypnotiska chokladfall och klara sockerkaksfärger utlovas i massor. Sötsuget ökar, men även […]

Tårtor och bakverk – behind the scenes på instagram Läs mer »

illa kärnan har dessutom vandrat en lång väg

Mandelns dag, 16 februari

Ny vecka, nya matdagar! Nu är det dags för mandeln att firas, den antika nöten som återfunnits i allt ifrån Tutankhamons grav till flertalet bibliska skrifter. Den lilla kärnan har dessutom vandrat en lång väg, från sitt ursprung i länderna kring Medelhavet till Kalifornien, där den största delen av mandelproduktionen sker idag. Marsipan, torrone-nougat, cantuccinikex, amarettikakor på bittermandel och italienska bakverk, mycket hade vi gått miste om utan mandeln. Förutom sina söta egenskaper är mandlarna

Mandelns dag, 16 februari Läs mer »

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor

Halva (persiska), halava (sanskrit), halvah (hebreiska), halavi (arabiska), halwa (hindi) och xalwo (somaliska) – kär sötsak har många namn. Halvan, som återfinns i Mellanöstern på Balkan och i Turkiet är en nougatliknande dessert vars bas vanligtvis består av tahini (sesampasta). Smaken är söt och nötaktig med varma undertoner av sesam och kakornas vanligaste smaksättningar är pistasch, choklad vanilj eller russin. Förutom att efterrätten för det mesta är vegansk är den även proteinfylld med goda mängder

Halva, Halavi och Xalvo – älskvärd efterrätt med anor Läs mer »

uneberg var finlandssvensk och skrev vackra

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta

5:e februari firas Runebergsdagen till minne av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Runeberg var finlandssvensk och skrev vackra dikter och lyrik om framför allt den finska naturen. På Runebergsdagen är det tradition i Finland att man äter den traditionella Runebergstårtan, som det sägs att Runeberg själv ska ha ätit dagligen. En Runebergstårta är gjord på mandel eller hasselnötter, ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. Mums! Se, hur herrlig solen träder

Fira Finlands nationalskald med Runebergstårta Läs mer »

ndaren Fatma Buhannads desserter är ofta iko

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle)

Med sina 13000 följare på instagram är det ingen tvekan om saken, Butter Dessert Salon i Dubai kan sina kakor. Grundaren Fatma Buhannads desserter är ofta ikoniska franska och italienska bakverk med arabiska inslag. Ingredienserna pistagenötter, saffran, vanilj och ros förhöjer menyn som är säsongsbaserad och förändras var fjärde månad. Storsäljaren är Nutella sea salt cookien, ett 90-tals barndomssnacks med en modern tvist enligt Fatma själv. Frestad? Dubai är en bit bort, men hos La

Arabiska desserter hos Butter Dessert Salon (och La Gazelle) Läs mer »

t är formen på kakan som gör den utmärkande

En smak av 50-talet – Bundt med karamellsås

Bundt-kakan har blivit en amerikansk klassiker men egentligen är den mer av en europé. Det är formen på kakan som gör den utmärkande och inte innehållet. En man vid namn Henry David Dalquist sägs ha uppfunnit Bundt-kakans form på 50-talet, och visst påminner den något om en sockerkaksform? Namnet klingar dessutom lite svenskt och företaget som tillverkar bundt-formerna heter Nordic Ware. Kanske har nordiska bagare haft en finger med i skapandet? Oavsett anor är det

En smak av 50-talet – Bundt med karamellsås Läs mer »

Smulpaj med äpplen à la Nigella Lawson

Mise en place är ett franskt uttryck som betyder ”allt på plats” och är ett sätt att förbereda ingredienserna på inför matlagningen. Allt läggs fram färdighackat, uppmätt och skalat i olika skålar för att det enkelt ska kunna vispas ihop vid tillagning. Tricket används av proffskockar och på senare tid även av en och annan bloggare.. Smulpajen är en riktig räddare i nöden i januari. Den fyller hemmet med värme, doftar fylligt och ömt av

Smulpaj med äpplen à la Nigella Lawson Läs mer »

ön kom till slut till Stockholm och nu har ä

Semlorna har kommit till Hötorgshallen

Inte en sekund för tidigt är de, dessa fluffiga och noggrannt gräddspritsade underverk. Snön kom till slut till Stockholm och nu har även semlorna anländit till Thelins i Hötorgshallen. Det fina med semlor är att de firar in varje nytt år. Januari och februari förgylls av semlans gräddiga ljus som sprider glädje i årets första fikor. Semmelfrossan pågår till påsk så det finns ingen anledning att stressa till hallen (i och med att den är

Semlorna har kommit till Hötorgshallen Läs mer »

Julfika från Thelins konditori

Från Thelins Instagram: ”Ge bort ett litet vinterland till någon du tycker om!” Pepparkakor och fruktkaka med citronkaka, russin, apelsinskal, bigaråer inlagda i Rom. Thelins konditori i Hötorgshallen har det mesta som behövs för en riktig julfika. Här hittar du både fina presenter som gulliga marsipantomtar och vackra presentförpackningar, men även smarriga fikabröd och saftiga lussekatter. Foto från Thelins hemsida på månadens produkter i December. Varje månad utser Thelins ”månadens produkt” och i December är

Julfika från Thelins konditori Läs mer »

Juliga glassmaker från Gelato Bar

Idag fick Gelato Bar i Hötorgshallen in sina julsmaker, årets julglass är pepparkaka och saffran. Glass är kanske inte det som poppar upp ”top of mind” när någon säger jul, men då har du alltså inte testat Gelato Bars italienska varianter. Vem kan få nog av glass? Denna bild är visserligen tagen på en gelateria i Florens, men som tur är behöver du inte åka ända dit för att få avnjuta äkta italiensk glass. Kajsa

Juliga glassmaker från Gelato Bar Läs mer »