Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept

När temperaturen ligger under 5 grader är det dags att laga en jättekastrull med något varmt. I Balkan lagas iochförsig den här bönsoppan året om, men det säger nog mer om hur god den är än hur pass väderberoende den är. Vitsen med pasulj är bara att det ska få ta sin tid, ingredienserna gör sitt utan att du behöver passa något. Det är en rätt som lagar sig själv och som är mustig, mättande […]

Böngryta från Balkan, Pasulj – recept Läs mer »

Fira vegetariska dagen med bloggens mest populära vegetariska recept

Idag den 1 februari är det den Vegetariska dagen i Sverige. Vi tycker förstås att vegetariskt kan man äta varje dag, hela året runt. Men om du verkligen ska göra det någon dag, så är det alltså idag. Bloggen rymmer en hel del smarriga vegetariska recept (som till exempel hur du gör en grekisk linssoppa, morots- och halloumibiffar och grönkålschips med parmesan). Men vårt absolut mest populära recept när det kommer till de vegetariska är det som handlar

Fira vegetariska dagen med bloggens mest populära vegetariska recept Läs mer »

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch

Shakshuka är en tomat- och äggrätt som är vanlig som frukost i många länder i Mellanöstern, som till exempel Libyen, Egypten, Tunisien, Algeriet och Marocko. Perfekt även som brunch ihop med ett gott bröd som du kan doppa i såsen. Just det här receptet kommer från boken Good morning – frukost hela dagen av Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom och publicerades i Tidningen Hallen, nr 9, 2016. Shakshuka Serves: 4 Ingredients 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja ½

Recept: Shakshuka – Nordafrikansk brunch Läs mer »

El meshwi à l’algérienne, Grillat lamm på algeriskt vis

Morötter, champinjoner, potatis, selleri, doften av vitlök, kummin och mustig oregano.. Den här ugnsbakade lammrätten med Algeriska anor bjöd Mahieddine på i Hötorgshallens tjusiga tidning Hallen nr 12. Passa på att plocka med ett nummer hem innan den nya tidningen anländer. Detta är en perfekt vardagsrätt som också gör sig utmärkt i lunchlådan hela veckan! Eller, så länge den inte tar slut alltså. El meshwi à l’algérienne Prep time: 15 mins Cook time: 40 mins

El meshwi à l’algérienne, Grillat lamm på algeriskt vis Läs mer »

Basen är svarta bönor och sedan förekomme

Feijoada, Brasiliansk böngryta med chorizo och fläsk, recept

Feijoada är något utav Brasiliens nationalrätt. Basen är svarta bönor och sedan förekommer även chorizo, kassler, apelsiner och lagerblad i blandningen. Ursprungligen kommer grytan från Rio de Janeiro och den äts vanligtvis på onsdagar och lördagar. När den serveras så läggs köttet ibland åt sidan och bönorna och riset serveras för sig, därför brukar en koka allt kött på ena sidan av kastrullen. Resultatet är en mustig och mättande gryta som vissa menar  mår bra

Feijoada, Brasiliansk böngryta med chorizo och fläsk, recept Läs mer »

Den här lätta och krispiga desserten tipsa

Granola-Gino med vit choklad

80-talsdesserten nummer ett möter millenialfrukosten nummer ett: gino med granola. Den här lätta och krispiga desserten tipsades det om i Hötorgshallens nyhetsbrev inför nyårshelgen, den är nämligen så smidig att plocka fram tidigt dagen efter festen. Sådana dagar kommer ju då och då, så varför inte äta paj när tillfället ges (och det är så väldigt lättlagat). Nyhetsbrevet kommer ut en gång i veckan och tipsar om säsongsaktuella rätter och tillhörande drycker. Prenumerera här i

Granola-Gino med vit choklad Läs mer »

Recept: Raw Porridge – gröt på chiafrön

Gröt på morgonen är inte bara mättande, det kan vara väldigt nyttigt också! Men har du tröttnat på den ledsna havregrynsgröten? Raw Porridge görs på de populära chiafröna och andra frön som du kan köpa hos bl a Pierias Livs i Hötorgshallen. Här kommer ett smarrigt recept som publicerades i höstnumret av tidningen Hallen. Det går supersnabbt att göra, men ett tips är att lägga fröna i blöt redan kvällen innan. Sedan handlar det om att hitta smaksättningen

Recept: Raw Porridge – gröt på chiafrön Läs mer »

Rågbrödspizza med sidfläsk eller päron

Finländarna kan det här med bröd. Deras bröddiskar går i helt andra toner än våra bleka varianter här i Sverige – mycket tack vare det klassiska rågbrödet. Rågbröd är dock inte lika kul när det har torkat och därför har Finska butiken tagit fram det här delikata receptet på rågbrödspizza gjort på just torkat rågbröd. Så här säger Rosanna Stobin till Tidningen Hallen, nr 9 2016, med anledning av rågbrödspizzan: ”Rågbröd är världens mest naturliga grej i

Rågbrödspizza med sidfläsk eller päron Läs mer »

Smulig januaripaj

Januari är tillbakablickandes tid vilket ju är lite knasigt med tanke på att det är nystartens månad. Listor över det gågna året ska uträttas, månader ska utvärderas och höjdpunkter ska utnämnas. Därför kommer här ett av mina personliga favoritrecept från 2016 – lustigt nog från januari förra året: Nigella Lawsons smulpaj! Bli kvitt juläpplema och den sist kanelen i skafferiet med denna lättlagade och lättälskade paj.

Smulig januaripaj Läs mer »

Leila Lindholms frozen cheesecake med pepparkakscrumble

Den här desserten av Leila Lindholm är lösningen för dig med sötsuget på plats och aningen för många pepparkakor kvar i skafferiet från julens firande – en så kallad frozen cheesecake med pepparkaka. Denna glasstårta kräver sin tid i frysen, men är värd varenda iskristall, dessutom är den så vacker att servera med en kvist vinbär och några små myntablad på toppen. Eller en handfull bär som får regna sporadiskt över tårtan. Kanske hela pepparkakshjärtan

Leila Lindholms frozen cheesecake med pepparkakscrumble Läs mer »