Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad

Ett fräscht recept som sätter guldkant på helgmiddagen. Det här receptet kommer från Havs egen kokbok. Smaklig öring! Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Serves: 4 Ingredients </br>Öring: 4 bitar öring à 180 g 1 msk smör 4 dillstjälkar salt och peppar</br></br>Blomkålspuré: 1/2 blomkålshuvud 1 schalottenlök, finhackad 1 vitlöksklyfta, pressad 1 msk matolja 2 dl grädde 2 dl mjölk 1 tsk pressad citron salt och vitpeppar</br></br>Gurksallad: 1/2 gurka 4 rädisor 2 msk smör […]

Ugnsbakad öring med rostad blomkålspuré, forellrom och gurksallad Läs mer »

Mustig kycklinggryta med plommon

Det är dags att skörda plommonen, förutsatt att du har ett träd i närheten alltså. Om inte så kan du köpa höstens tjusigaste frukt hos Sandins och sedan låta den sjuda i en höstig kycklinggryta à la Marcy på Piccolino. ”En mustig gryta som värmer en ruggig höstkväll. Gör en större sats, smakar ännu godare dagen därpå. Passar till vardagen såväl som festligare tillfällen. Prisvärt, gott och enkelt att tillreda. – Marcy Hassmén, Piccolino I

Mustig kycklinggryta med plommon Läs mer »

Zucchinipanna med kycklingfärs i ugn, bild för bild

Ibland behövs ett hands on, steg-för-steg och bild-för-bild, enkelt och nyttigt recept med max 5 ingredienser. Det här är ett sådant. En lätt gratäng som passar att servera till gäster eller till sig själv, den funkar orimligt bra i matlådan och är förbaskat smakrik för att vara så nyttig: Du behöver en skivad zucchini (osthyvel funkar utmärkt), två rivna morötter, 500 g kycklingfärs, en hackad lök, tre buljongtärningar i valfri smak och en skvätt olivolja.

Zucchinipanna med kycklingfärs i ugn, bild för bild Läs mer »

Fattiga riddare med lönnsirap och crème fraiche

Jobb och skolhösten är igång för många vilket innebär att frukosten lämnar lunchen i form av brunchen och blir sitt egna mål igen. Det blir viktigt att äta som en riddare för att orka med hela dagen, om än en fattig sådan efter sommarens bravader… Fattiga riddare, eller french toast som de kallas, kan vara en av de mer genialiska rätterna. Gammalt bröd blir godare än det var nybakad, tack vare ett hopkok av det

Fattiga riddare med lönnsirap och crème fraiche Läs mer »

Sensommar-strömming

Än är inte sommaren slut, eller hur? Här kommer ett ljuvligt recept på strömming som du serverar tillsammans med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos. Perfekt en sensommarkväll! Strömming med karamelliserad rödlök med lingon och potatismos Serves: 4 Ingredients STRÖMMING 600-700 g strömmingsfiléer 1 aska (33 cl) ljust öl 1 tsk salt 23 msk smör 3 dl havregryn till panering</br></br>KARAMELLISERAD RÖDLÖK MED LINGON 2 rödlökar 1 msk olivolja + 1 msk smör 1 msk socker

Sensommar-strömming Läs mer »

3 sensomriga och bäriga efterrätter

De flesta har börjat jobba igen efter semestern och innan man vant sig är man kanske lite extra trött. Därför hittade vi några superenkla efterrätter som förlänger smaken av sommar och är lätta att fixa, kanske av bären du plockat under sommaren? Sandins frukt och grönt har förstås annars plockat dem åt dig. #1. Bär med limeskal Lägg upp valfri mängd blåbär och/eller hallon på varje persons desserttallrik. Riv skal från ekologisk lime i en

3 sensomriga och bäriga efterrätter Läs mer »

Piggvar Barigoule

Barigoule består av brässerade kronärtskockor som fått smak av vin, vinäger, och örter. Rätten kommer från Provence i södra Frankrike och passar alldeles utmärt till smörstekta piggvarfiléer. I Sverige är kronärtskockans skördetid under sensommaren och hösten så skippa den importerade och tillaga svensk kronärtskocka istället. Med lite tur har Sandins fått in en omgång svenska kockor, slå en pling och dubbelkolla (📞 084112889). Piggvar väljer du för det möra, fasta köttet som gör fisken lite

Piggvar Barigoule Läs mer »

Så gör du egen sirap med mynta

Nu prunkar det av grönska i mångas trädgårdar och balkonglådor, och det är dags att skörda örterna av ditt hårda arbete under sommaren. Eller hårt och hårt, mynta växer ju lite som ogräs i Stockholm. Men ogräs är det ju inte, tvärtemot är mynta så väldigt friskt och gott, för att inte tala om hälsosamt (säg hejå till huvudvärk och hudirritation till exempel). Men vad ska en göra med alla blad? Sirap till exempel! Sirap

Så gör du egen sirap med mynta Läs mer »

Sprout salad med rivna brysselkål

Den gröna tallriken tas på största allvar i Kalifornien och olika trender utlöser varandra. Senast var det kale-salladen som dominerade kändisarnas instagramflöden och dessförinnan skulle salladen drickas i juiceform tillsammans med frukt och fibrer. Nu är det sprouts som gäller och brysselkål har blivit den hetaste salladsbasen på östkusten. Brysselkålen rivs i en matberedare och de robusta bladen fångar upp dressingen på bästa sätt. Dessutom håller sig salladen krispig och fräsch, du kan blanda ihop

Sprout salad med rivna brysselkål Läs mer »

Donburi Poke Bowl

För några veckor sedan gick vi igenom det hawaiianska matbegreppet lomi lomi och nu är det dags för Donburi. Poke bowls har blivit mäkta trendiga i Stockholm på senare tid, de är hälsosamma och färgranna – perfekta till lunch och dessutom har ett antal nya aktörer dykt upp som erbjuder Poke till lunch, inte minst Hötorgshallens egna Noodle Mama. Ifall du vill laga en Poke själv så är grunden enkel. Ordet betyder ”dagens fångst från

Donburi Poke Bowl Läs mer »