Recept

Tips på recept

Här delar vi både recept från våra egna handlare och tipsar om recept som vi hittar på andra matsidor.
Letar du efter matinspiration från något särskilt land? Använd vår kartfunktion.

[sub_category_list]

Citronkladdkaka med jordgubbar och creme fraiche

Det är lite av citronens vecka här på bloggen. Först var det citronskal på dadlar, citronpastan igår och nu och en somrig citronkladdkaka. Med betoning på citron, den här saftiga tårtan formligen exploderar med citrussmak den första tuggan. Ifall du har ett gäng små penséer på balkongen så kan du garnera med dem, de är nämligen ätbara. Smaken är mild viol-aktig, och så lite grön förstås. Den här kladdkakan är perfekt inför studentskivan, jobbavslutningen eller […]

Citronkladdkaka med jordgubbar och creme fraiche Läs mer »

Citronpasta med spenat och rostade hasselnötter

Nu finns Hallens finfina gratistidning att hämta i hallen. Rykande färska nummer fjorton, direkt ankommen från tryckeriet (och det är bäst att skynda sig lite då de har en tendens att ta slut..). För säkerhetens skull digitaliseras allt här i bloggen, så att även ni som inte är i Stockholm för jämnan kan få goda tips och rätter. Här kommer ett ljuvligt sommarrecept på citronpasta av Carls deli från nya tidningen: Citronpasta med spenat och

Citronpasta med spenat och rostade hasselnötter Läs mer »

Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta

Dadlar har funnits i mellanöstern i över 6000 år. De växer i klasar på en palm som kan bli över 35 meter hög och uppskattas för sitt näringsrika innehåll och sin söta smak. I början av 1900-talet åts dadlar traditionellt i stora mängder till jul, men den vanan har minskat. Dadeln har blivit ersatt av fikonet enligt handeln. Däremot har dess popularitet som ingrediens ökat markant. Tack vare sin rika smak och konsistens passar de

Tunisiska dadlar stekta i olivolja med citronskal och ricotta Läs mer »

Gazpacho – svalkande tomatdrömmar

Det vanligaste i Sverige är att vi vill värma oss genom att äta en soppa. Men ibland så kommer den även hit, den där sommarhettan, och då gäller det att vara förberedd! Spanjorerna har sedan urminnes tider lärt sig att hantera hettan och ett av knepen är den svalkande gazpacho – en slags rå tomatsoppa som serveras kall. Gazpacho Serves: 4 Ingredients 4–5 mogna tomater 4 skivor vitt bröd ¾ gurka, skalad och utan frön

Gazpacho – svalkande tomatdrömmar Läs mer »

Recept på norska skoleboller på 17 maj

Gratulerer med dagen Norge! Det är grannlandets nationaldag idag, och eftersom de firar den med stor glädje så stämmer vi in i kören med den norska favoriten Skoleboller. Dessa ljuvliga vetebullar är fyllda med vaniljkräm och doppade i kokos, de är Norges svar på kanelbullen och finns att köpa lite överallt där borta. I Sverige har de dessvärre inte slagit igenom riktigt, men faktum är att Thelins konditori just nu har dem i sitt sortiment

Recept på norska skoleboller på 17 maj Läs mer »

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika

På Balkan äts kåldolmar både till högtider och vardagsmiddag. Rätten är sund men räknas ändå som comfort food tack vare sina lena, varma smaker och surkålens pasta-liknande konsistens som formligen smälter i munnen. I Sverige görs kåldolmar ofta med brunkål vilket ger en lite sötare smak, men på Balkan är det surkål som gäller och den inlagda vitkålen ger en syrlig och frisk smak till rätten. Dolma, eller Sarma som de också kallas, tillagades redan

Turkiska kåldolmar med nötfärs och paprika Läs mer »

Enkla och nyttiga raw food-chokladbollar med havssalt och kokosolja

Chokladbollen är den ursprungliga no bake-desserten och om du byter ut smöret mot kokosolja så faller den inom kategorin rawfood. Då blir det en kokosboll ända in i smeten. Lägg till lite salt så blir bollarna sanslöst goda, havssalt förstärker chokladsmaken och i sin tur hela upplevelsen. Här kommer receptet så att du kan bunkra upp inför chokladbollens dag på torsdag: Enkla och nyttiga rawfood-chokladbollar med havssalt Prep time: 35 mins Total time: 35 mins

Enkla och nyttiga raw food-chokladbollar med havssalt och kokosolja Läs mer »

Skotsk gröt med whisky och smör och 3 andra superfrukostar med havregryn

Havregrynsgröten. Den där mättande, rustika kärnfödan som förutom sina prisvärda och hälsomässiga egenskaper går att kombinera i det oändliga. Nathalie Cantacuzino är en svensk fotograf och matkreatör bosatt i Tokyo, förutom en drömsk instagram (@nanorie) och blogg (Meanwhile in Tokyo) så har hon superbra koll på god mat gjord av bra råvaror. På hennes instagram kan du till exempel följa projektet ”Porridge challenge”, en utmaning som kort och gott går ut på att hon provar

Skotsk gröt med whisky och smör och 3 andra superfrukostar med havregryn Läs mer »

Chuleton med salsa criolla och aji pebre

Grilltiderna har anlänt! Vi tänkte spinna vidare på vårt tidigare inlägg om lammkotletter och bjuda på ytterligare ett till recept till din sydamerikanska grillfest, en så kallad asado. Chuleton (t-bone-stek) med salsa criolla (en slags sås) och aji pebre (chilensk salsa). Chuleton med salsa criolla och aji pebre Serves: 4-6 Ingredients 1,5 kg chuleton (t-benstek, klubbstek eller entrecôte med ben) </br></br>SALSA CRIOLLA 1 rödlök 1 röd paprika 1 grön paprika 1 näve hackad gräslök 2 tomater olivolja vitvinsvinäger salt och

Chuleton med salsa criolla och aji pebre Läs mer »

Lammkotletter med bulgursallad

Fira in våren med en sydamerikansk grillfest, en så kallad asado! Latinamerikanska livsmedel i Hötorgshallen har köttet, tillbehören och tipsen du behöver för en perfekt asado. På en sydamerikansk asado är det tradition att ha många olika rätter: kött, korvar, inälvor – att grilla kalvbräss är fantastiskt, säger Tolga från Latinamerikanska livsmedel. Grillfest med gänget från Latinamerikanska livsmedel. Lammkotletter med bulgursallad Serves: 4-6 Ingredients 1 kg lammkotletter salt oregano 500 g bulgur 1 burk majs

Lammkotletter med bulgursallad Läs mer »