Trender

Brunbergs chokladkyssar med vaniljglass

Brunbergs kyssar är den finska versionen av de svenska Mums Mums-bollarna. De chokladdoppade marängpuffarna finns i olika smaksättningar och har funnits ända sedan 1951. Vem skulle inte vilja ha en Kyss? frågar Brunberg på sin hemsida och menar att ”Varje tugga är en fyllig smekning för smaksinnet”. Det låter bra, och det är der också! Speciellt om en strösslar bollarna över sommarsmält, gräddig vaniljglass och låter någon bigarrå gästspela. Sommarens smak är citron-lime och du […]

Brunbergs chokladkyssar med vaniljglass Läs mer »

Somrig bläckfisksallad med vitlök och persilja

Vissa saker är lika delar sommar och vinter. Kanske är de mest ledighet. Bläckfisksalladen ovan från Hav till exempel. När den dyker upp så har en det gott (pga ledighet om inte annat!). Den persilje- och vitlöksdoftande bläckfisken passar så bra till semesterdagar när skivat bröd räcker till middag. Då plockar du bara fram de tillbehör du behagar och låter spisen vara av för en stund. På den här snabba sommarbrickan fick bläskfisksalladen sällskap av

Somrig bläckfisksallad med vitlök och persilja Läs mer »

Brillat Savarin och smultron i sockerlag

Den här lilla kombon ställer du fram på bordet en sensommarkväll i juli när du vill unna dig något riktigt gott. Brillat Savarin är en otroligt krämig ost gjord på komjölk och grädde. Tänk dig världens godaste brie, så smakar den. Om en trycker till försiktigt på toppen så bildas en grop som är perfekt att servera marmeladen i! Till exempel fikonmarmelad eller smultron i sockerlag. Låt det rinna hypnotiserande längs med kanterna, blir bara

Brillat Savarin och smultron i sockerlag Läs mer »

Sötpotatis på 5 sätt

Aldrig har väl sötpotatis varit så i ropet som nu och trenden verkar inte avta. Framförallt är det nog den goda söta smaken som gör att fler väljer den i stället för vanlig potatis, men kanske också att den har ett lägre GI-värde och är full av nyttigheter. Men vad kan man göra med den egentligen? Sötpotatischips till fredagsmyset? Nu inför sommaren är det perfekt att köpa på sig massa sötpotatis så kan man tillaga

Sötpotatis på 5 sätt Läs mer »

Ännu en Pinterest-trend 2017: Bläckfisk

Bloggade nyligen om att empanadas är en av årets mattrender på Pinterest. En annan upcoming trend är bläckfisk! Du har kanske ätit den i form av calamares på någon Medelhavsstrand, men har du provat att tillaga den själv? Vad inte så många vet är att bläckfisk är mycket mer lättlagat än man kan tro. Den passar dessutom bra till det mesta. Låt den ersätta köttfärsen när du fixar tacos nästa gång, gör den till proteinkällan i din sallad

Ännu en Pinterest-trend 2017: Bläckfisk Läs mer »

Pinterest-trend 2017: Empanada

Pinterest är en tjänst där du kan spara inspirerande bilder du hittar på internet i olika kataloger, så kallade pinboards. Varje dag pinnas miljontals bilder världen över och den absolut populäraste kategorin är mat. Så, varför inte kika på vad det är som är extra populärt 2017? En av de tio rätterna som trendar i år är empanada, den latinamerikanska versionen av piroger där fyllningen kan bestå av alltifrån köttfärs till äggröra och oliver. Hos

Pinterest-trend 2017: Empanada Läs mer »

Den omtalade semmelkladdkakan

Semmelwraps, semmelbullar, korv-med-bröd-semla, ja, till och med semmelsmoothie – variationerna på den klassiska semlan är redan många. Men en variant som verkar slå de flesta i populäritet är den så kallade semmelkladdkakan. Som bakbloggaren Lindas bakskola konstaterar: ”Det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett!” ◀Receptlänk! Baka en underbart god semmeltårta till lördagsdessert

Den omtalade semmelkladdkakan Läs mer »

Tänk renässanstavlornas dignande bufféer

Trendspaning: Dekadent deli

Den mustiga delibrickan, rörig och mörk med allting lite huller om buller, det är min senaste trendspaning. Tänk renässanstavlornas dignande bufféer med frukt och fåglar om vartannat i mörka konstellationer, något droppande stearingljus mitt i det hela och kanske en och annan fjäder. Den här trenden är ju himla tacksam eftersom att en kan ta fram lite vad som finns i kylen och skära upp, allt går så länge det är färskt och gott liksom.

Trendspaning: Dekadent deli Läs mer »

4 stora mattrender 2017

1. Koksnöt… allt Paradisnöten nummer ett dominerar det mesta i matväg, från topp till tå. Kokosmjöl, kokoschips, kokostortilla, kokossmör – den nyttigaste oljan har blivit den mest populära och återfinns i allt från smoothies till hudkräm. 2. Lila mat Det ovanliga är som alltid spännande och framförallt när vardagliga ting har en ny skrud. Tänk lila blomkål, lavendelfärgad sötpotatis, gredelin majs och sparris. 3. Alternativ pasta Glutenfria alternativ av quinoa, linser, bönor och grönsaker ersätter

4 stora mattrender 2017 Läs mer »

En liten nötfärsbiff med en stor klick talgsmör

Hos Latinamerikanska Livs i Hötorgshallen säljs talgsmöret i glasburk, se ovan. Ibland blir en sugen på en ren smak. Inga tillbehör, bara en ensam smakupplevelse. Då behöver en de bästa råvarorna och något som förhöjer dem. Detta något kan till exempel vara talgsmör. Traditionellt sätt används alla delar av köttet men många brukar skära bort fettet. Det är slöseri med en fantastisk råvara som har använts i matlagning i hundratals år. Fettet, eller talg som

En liten nötfärsbiff med en stor klick talgsmör Läs mer »