Bosphorus

Bosphorus har nämligen släppt nyheten röd

Vegetarisk hälsopicknick med Bosphorus

En romantisk och grön picknick i det gröna är temat för detta inlägg. Bosphorus har nämligen släppt nyheten rödsbetsplättar och de vackra rosa skapelserna kändes perfekta för en fotografering bland blomblad och örtkvistar. Röran ovan är ezme, en pikant paprikaröra för att sätta lite extra krydda på kalaset. Picnicen blir lätt krånglig med engångsgrill och allt vad det innebär. För många blir det grillad kyckling eller grillkorv. Men en kall och hälsosam mini-buffé är egentligen […]

Vegetarisk hälsopicknick med Bosphorus Läs mer »

Historiskt sett har det inlagda och insaltad

Vegetariskt julbord hos Bosphorus

Det klassiska julbordet är inte det mest vegetariska. Historiskt sett har det inlagda och insaltade varit i fokus, färsk mat var nämligen svår att få tag på under vintern. Dessutom var decemberbuffén tidskrävande på bekostnad av husmödrarna under 1900-talet, många smårätter skulle pyntas och dekoreras till perfektion. Numera är det andra bullar (än köttbullarna) som gäller – det vegetariska julbordet blir alltmer populärt och tack vare Bosphorus i Hötorgshallen kan du köpa allting färdig- och

Vegetariskt julbord hos Bosphorus Läs mer »

Handlarintervju Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som en buffé av mezerätter. Om du är vegetarian – desto bättre – Bosphorus är vegetarianernas himmelrike. Deras söta sallad av rostade kikärtor och aubergine eller fräscha gröna hirssallad är bara några av alla mumsiga vegetariska meze-rätter. Men de har så klart även köttigare varianter som den omtyckta tavuk-kycklingen och de turkiska rätterna tepsi börek och mitit köfte.  Och så klart även den söta kladdiga pistagebaklavan – mums! Didem Apak jobbar i Bosphorus butik i

Handlarintervju Bosphorus Läs mer »

Börek är en av de äldsta maträtterna från d

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus

Idag bekantar vi oss lite närmare med lunch- och middagssortimentet i Hötorgshallen och tar en titt hos Bosphorus. Börek är en av de äldsta maträtterna från det turkiska köket och vissa menar att det till och med härstammar från antikens Rom. På turkiska är börek en paj bakad på yufka, det vill säga filodeg, och ordet i sig: ”bur”, betyder att vrida något, vilket syftar på de former man skapar av den fyllda degen. Bosphorus

Tepsi börek och mitit köfte i tomatsås, från Bosphorus Läs mer »

Krispig, kladdig och ilande söt - tillsamman

Baklava, det sötaste som finns

Baklavan är en underbar dessert. Krispig, kladdig och ilande söt – tillsammans med kaffe förvandlar den vilken tre-fika som helst till en oförglömlig upplevelse. Framförallt energi- och humörmässigt! Ursprungligen kommer bakverket från det Osmanska riket men idag finns den utbredd över hela Balkanhalvön, Mellanöstern och även in mot Centralasien. Desserten består av flera lager filodeg, ett slags tunna veteplattor. Fyllningen mellan dessa varierar från valnötter och kanel till pistach- och mandelkorn. Bakverket glaseras (och konserveras

Baklava, det sötaste som finns Läs mer »

Mezerätt: Grön hirssallad från Bosphorus

Meze måste vara den mest flexibla varianten av mat. Mezerätter går oftast att äta både kalla och varma, de fungerar som glamoröst fest-tilltugg, i picknickkorgen, som snabblunch och på söndagsmiddagen. I Hötorgshallen finns det flera olika handlare som säljer mezerätter och en av dem är Bosphorus Meze Store. Ordet meze har sitt ursprung i persiskan och betyder ungefär ”smakligt” eller ”med smak”. En populär mezerätt hos Bosphorus är deras gröna hirssallad. Salladen är helt glutenfri

Mezerätt: Grön hirssallad från Bosphorus Läs mer »

eras specialitet är mezerätter. Perfekt för

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad ”Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl a paprika, vitlök, spiskummin), granatäppelsirap och persilja. Granatäppelsirapen gör att den har en oväntad söt lite kola-aktig smak. En saftig sallad

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus Läs mer »

Greens and vitamins!


 Stekt Tavuk-kyck

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap

Allt som behövs. Greens and vitamins! Stekt Tavuk-kyckling. Krispigt, friskt och himmelskt gott. För dig som vill ha en snabb, enkel, näringsrik och balanserad middag är Tavuk-kycklingen från Bosphorus en riktig pärla. Den är spröd, saftig och kryddig och med smakerna rosmarin, anis, oregano, persilja och selleri blir det som en ört-trädgård i en tugga! Mezerätter äts ofta i ett slags smörgåsbord där man kombinerar lite av varje men de går lika bra att lyfta

Middagstips: Tavuk-kyckling från Bosphorus i citrus-sällskap Läs mer »