Inspiration

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen

Italiensk fiskhandlare i Napoli (pescheria) och gata i Positano. Semestern är förbi men matminnena består. Kanske tillbringades semestern vid Italiens kust, ätandes en citronprydd frittura di pesce (friterad fisk) vid hamnen i Napoli, eller kanske har en Caldereta de Langosta (hummersoppa) avnjutits på en strandbar på en Balearisk ö. Den gemensamma nämnaren för mycket av semestermaten, framförallt den som ätits kring Medelhavet, är att den bestått till stor del av fisk. Det bästa med hela […]

Fiskeläget, havsdrömmar och reseminnen Läs mer »

av lufttorkad Iberico-skinka, ljuvliga pinto

Studiebesök på Mercat de l’Olivar i Palma de Mallorca

En av handlarna i Hötorgshallens företagarförening spenderade semestern på Mallorca och passade på att besöka huvudstaden Palmas alldeles egna Hötorgshall: saluhallen Mercat de l’Olivar. Rader av lufttorkad Iberico-skinka, ljuvliga pintox och krämiga röror blänkte i butikernas välfyllda diskar och lokalbefolkningen strosade runt i täta klungor med färskhandlade delikatesser såsom Mallorcansk sobrasada (bredbar chorizo) och beryktade mandelkakor i kassarna. Pata negra-chorizo, krämig Manchego-fårost och berg av saftiga Fuet-korvar hos handlaren Aceitunera Balear. Oliver med musslor, citron-

Studiebesök på Mercat de l’Olivar i Palma de Mallorca Läs mer »

el, om du frågar mig.


En perfekt sensommar

Grekisk sallad med fetaost och tzatziki

Sommarsolen är äntligen här och även om vi är många som har börjat jobba lagom till att den bestämde sig för att titta fram, så har vi ju långa underbara augustikvällar att njuta av. Inte helt fel, om du frågar mig. En perfekt sensommarkvällsmåltid är en fräsch grekisk sallad (Sandins frukt & grönt) med fetaost och olivolja (från t ex Pierias livs), en syrlig hemmagjord tzatziki (fet yoghurt och riven gurka) och en frasig baguette

Grekisk sallad med fetaost och tzatziki Läs mer »

är dessutom superenkelt att göra själv, då b

Hemlagat iste med persika, honung och citron från Himalaya

Iste är den ultimata sommardrycken: läskande utan att bli för söt och perfekt tillsammans med klirrande isbitar i immiga glas på stranden. Det är dessutom superenkelt att göra själv, då blir det även enklare att hålla koll på innehållet. Till exempel blir konserveringsmedel och tillsatser överflödiga när det ändå ska drickas inom några timmar efter att det är ihopkokat. Fördelen med att göra eget iste är att det finns så otroligt mycket mer smaker att

Hemlagat iste med persika, honung och citron från Himalaya Läs mer »

Kolgrillad entrecôte med smörstekt spjutmålla och marinerade körsbär

Även om vädret har bestämt sig för att spara sina charmigare sidor till senare, så är det ju ingenting som hindrar oss från att njuta av sommar på fat, eller hur? För några dagar sedan bjöd mina föräldrar på den här somriga middagen som var så delikat att jag bara måste dela med mig av den till er. Middagsinnehåll: Entrecôte marinerad i rapsolja, soja, vitlök, färsk ingefära, chili, färsk salvia, honung och pressad citron. Kolgrillad

Kolgrillad entrecôte med smörstekt spjutmålla och marinerade körsbär Läs mer »

Men att brännan inte sitter på plats har sin

Kantarellpizza med tryffel och parmesan

Sommaren har inte varit den soligaste i år. Men att brännan inte sitter på plats har sina fördelar: kantarellerna gör nämligen redan det. Sitter på plats i skogen det vill säga. Det regniga vädret har gjort kantarellskörden både tidig och riklig och redan nu går det att få en fyllig mängd guldklimpar för runt femtiolappen uppe på Hötorget. Detta är ju smått fantastiskt och helt klart värt att semesterfira! Kantarellpizzan ovan är ihopsatt på under

Kantarellpizza med tryffel och parmesan Läs mer »

ånga är på landet och fångar sin föda i urti

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen)

Sommar, sol (en och annan regnskur), spegelblanka sjöar och fiskestången vajandes i cykelkorgen. Många är på landet och fångar sin föda i urtida manér. Men hur tillreder man egentligen fiskelyckan? Följ med på en tur till landet och in i köket. Spöfiskad öring står på menyn. Vilda julibuketter, ni är sommarens stjärnor. Gummistövlarna är återigen på. Kom ihåg att smyga försiktigt fram till sjön för att inte skrämma undan fisken. Lantliga kök får vara precis

Fiska och tillred fångsten själv (eller få den filéad i Hötorgshallen) Läs mer »

Lek inte med maten …eller?

Kanske börjar du jobba i morgon, eller så kanske du behöver roas lite så här mitt i sommarregnet? Jag tänkte hur som helst att det var dags att tipsa om några inspirerande, kreativa, instragrammande matkonstnärer att börja följa. Här kommer 5 tips på matiga instagrammare: 1. @Groehrs Tuschtecknade coola kvinnor iklädda kronärtskockor, auberginer, rabarber och allt möjligt annat gott på ett genialiskt och vackert sätt. always pack a party 'choke Ett foto publicerat av Gretchen Röehrs (@groehrs)

Lek inte med maten …eller? Läs mer »

Sommartips: Läs gamla Hallen-nummer gratis online

Att sjunka ner i en hängmatta med en bra bok – eller tidning – är något av sinnebilden för semester. Du vet väl att du kan läsa alla nummer av Hötorgshallens egen kundtidning Hallen online? Gå tillbaka till gamla nummer som du har tappat bort eller aldrig hann hämta. Bläddra bland matiga recept och fiffiga tips, lär känna historien bakom hallens handlare. Jag har bäddat in de flesta av tidningens nummer här nedan så du

Sommartips: Läs gamla Hallen-nummer gratis online Läs mer »

era rätter börjar med den stekta gullöken oc

Lök: fakta och tips

Lök är en fantastisk grönsak och krydda. Flera rätter börjar med den stekta gullöken och för många är den en introduktion till matlagning i hemkunskapens trevande köttfärssåser och soppbaser. I över 7000 år har lök odlats och redan i Egyptens pyramider finns avbildningar av grönsaken. I antikens Grekland åt atleterna mängder av lök då det ansågs bringa balans i blodet medan gladiatorerna gned in sig i grödan för att få fastare muskler. Idag äts lök

Lök: fakta och tips Läs mer »