Italien

Sicilianska Cannoli, perfekta italienska munsbitar från Gelato Bar

Det finns en gå-bort-gåva som inte kan gå fel: en påse krispiga italienska cannoli med olika fyllningar. Denna munsbit som återfinns i Gudfadern-filmerna är den perfekta desserten, lagom i storlek, krispig på utsidan och krämig inuti med fyllning av hasselnötskräm, vit choklad eller kokospudrad vanilj. De är helt enkelt beroendeframkallande. Perfekt efter en stor måltid eller en liten espresso. 20:-/st,  5 för 85:– eller 10 för 70:- lyder erbjudandena hos Gelato bar i Hötorgshallen just […]

Sicilianska Cannoli, perfekta italienska munsbitar från Gelato Bar Läs mer »

Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryck

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti

Camaggione Stravecchio är en italiensk grottlagrad ost som passar perfekt som antipasti. Eller som Fromageriets egen Dr Käse uttryckte det: ”Jag skulle bjuda på Camaggione Stravecchio innan den stora ostbrickan”. Osten är tillverkad enligt tekniken pasta filata, vilket innebär att man pressar ostmassan flera gånger och spinner den förhand för att få en riktigt god och krämig ost. Mozzarella är ett annat exempel på en ost som är tillverkad på detta sätt. Efter att ha

Camaggione Stravecchio – en ost för din antipasti Läs mer »

Ju enklare något är desto bättre måste d

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien

Kockar och foodies upprepar det som ett mantra; råvarorna är det viktigaste i all matlagning. Ju enklare något är desto bättre måste de enskilda ingredienserna vara. När något är riktigt gott är en tillbaka på smörgåsnivå, det räcker att kombinera det med bröd och det är fortfarande det godaste som finns (Banh mi, skagentoast och hamburgare för att nämna några brödrätter). Dr Käse hos Fromageriet i Hötorgshallen tipsade om en sådan produkt, deras ricotta från

Italiens nationaldag den 2 juni med Fromageriet och ricotta från Apulien Läs mer »

Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi

Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano

I det nya numret av Hötorgshallens tidning, Hallen nr 9, delar fyra handlare med sig av sina favoritrecept just nu. Carls Deli bjuder på denna ljuvliga gnocchi-rätt som med sin varma tomatsås med peperoncini matchar vädret alldeles utmärkt! Dessutom lär du dig göra egen gnocchi, en kunskap i klass med att ta körkort i vissa kretsar.. Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano Prep time: 10 mins Cook time: 20 mins Total time: 30

Ricottagnocchi med peperoncini, snabb tomatsås och pecorino romano Läs mer »

Cara Nicoletti – kock, slaktare och koboksförfattare

När Cara Nicoletti var liten fick hon lära sig att slakteri inte var coolt. Som barnbarn till en slaktare fick hon och hennes systrar ständigt höra att de skulle bli något annat när de växte upp. Farfar ville att de skulle sitta vid ett skrivbord med rena händer så de fick hjälpa kunderna i hans butik istället för att hantera köttet. Ett antal år och litteraturstudier senare befinner sig Cara i just det yrke hennes

Cara Nicoletti – kock, slaktare och koboksförfattare Läs mer »

Röror kan dessutom berätta mycket om olika

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser

Röror är en hel konstform i sig, och det är ju inte så konstigt med tanke på att såserna och rörorna oftast sätter tonen i hela maträtten. Röror kan dessutom berätta mycket om olika länders mathistoria, natur- och odlingsmöjligheter. På Balkan stormtrivs paprikan och växer frodigt, därför kryddas gulaschen i Ungern rikligt med paprikapulver och korvarna har den bittersöta eftersmaken av nyskördade paprikor. Medelhavet och Italien är tomaternas rike. Stora knippen doftar sött och varmt

Röror som landsmärken: Ajvar, körözött och malizzano hos Prima Delikatesser Läs mer »

Gör din egen pizza med Carl’s Deli

Att göra sin egen pizza är grovt underskattat. Det går snabbt, du bestämmer själv tillbehören, och har du dessutom en så kallad pizzasten så går det att få riktigt smarriga pizzor direkt från den mest lokala pizzaugnen av dem alla. Från och med torsdag eftermiddag (10/3) börjar Carl’s Deli i Hötorgshallen att sälja pizzadeg av italiensk kaliber. ”Eftersom vi själva är hooked på den här pizzadegen så tänkte vi börja ha den i vår delidisk.

Gör din egen pizza med Carl’s Deli Läs mer »

inst 2500 år gamla, klargröna oliverna komme

Nocellara – söta sicilianska oliver

Oliver kan variera så väldigt i smak och konsistens men sicilianska nocellara-oliver är verkligen något alldeles extra. De minst 2500 år gamla, klargröna oliverna kommer ursprungligen från en dal i sydvästra Sicilien: Valle del Belice. Platsen ligger belägen på ett sätt som gjorde den till en utmärkt strategisk besättning förr där det tillverkades just olja och mat. Valle del Belice sedd från Google Street View. Än idag är Valle del Belice känt för sin olivoljeproduktion.

Nocellara – söta sicilianska oliver Läs mer »

elativa nykomlingen bland handlarna har på k

Italienska recept, från Panzanella till Pasta e Fagioli, av Carls deli

För några månader sedan lovprisade SvD Carls Deli på Hötorgshallens gatuplan. Den relativa nykomlingen bland handlarna har på kort tid tagit deli-Stockholm med storm. Det vissa inte vet är att flera av alternativen från lunchmenyn även finns i receptform på deras hemsida. Nu kan du alltså själv vispa ihop din napoletanska ragú. Räkna dock med 2,5 timmar koktid. Goda saker tar tid… Här är det fullsatt dagen lång, inte så konstigt med tanke på den

Italienska recept, från Panzanella till Pasta e Fagioli, av Carls deli Läs mer »

as kärlek för råvarorna, och förmåga att "ko

En anspråkslös & himmelsk italiensk middag

Italienarna verkar komma ut som matkonstnärer redan vid födseln. Deras kärlek för råvarorna, och förmåga att ”koka soppa på en spik” gör varje middag till ett konstverk. I Italien har middagen en närmast gudomlig status, utan att för den delen kräva superlyx eller stela Magdalena Ribbing-sittningar. Jag älskar italienarnas förmåga att ”slänga ihop” en anspråkslös men himmelsk middag på lite delikata feta korvar, smakrika knöliga bitar parmesan, oljig och rosmarintoppad focaccia och ett glas rött i plastmugg. Mmmm. Släng

En anspråkslös & himmelsk italiensk middag Läs mer »