Länder

Arrollado de campo, chilensk bondsylta

Chile är avlångt och sträcker sig över varierande landskap, något som också speglas i dess breda matkultur. Arrollado är en typisk delikatess som förekommer i olika former och styrkor. I grunden så är det en bondsylta på fläskkött, mantlad med paprikaspäck och fylld med färska örter och vitlök. Det är inte underligt att det är en storsäljare hos Mi Esquina som har både en stark och en mild variant i sortimentet. Rowena rekommenderar den som […]

Arrollado de campo, chilensk bondsylta Läs mer »

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila

Bagare fick passa sig på 50-talet, så de inte åkte på en semmelböter. Fettisdagen är inte förräns om fyrtionio dagar (den 28 februari 2017) vilket betyder att du har över en månad på dig att testa och hitta en vinnare för självaste semmeldagen. Det händer ju inte så mycket annat i januari, återvändningen till vardagen innebär helt enkelt att en får fira det en har.. Det sägs att en svensk kung åt ihjäl sig på

Semla, fastelavnsbolle, vastlakukkel, semmel, simila Läs mer »

Rågbrödspizza med sidfläsk eller päron

Finländarna kan det här med bröd. Deras bröddiskar går i helt andra toner än våra bleka varianter här i Sverige – mycket tack vare det klassiska rågbrödet. Rågbröd är dock inte lika kul när det har torkat och därför har Finska butiken tagit fram det här delikata receptet på rågbrödspizza gjort på just torkat rågbröd. Så här säger Rosanna Stobin till Tidningen Hallen, nr 9 2016, med anledning av rågbrödspizzan: ”Rågbröd är världens mest naturliga grej i

Rågbrödspizza med sidfläsk eller päron Läs mer »

Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött

Den som är trött på fläskkött efter julens alla skinkor och prinskorvar kan blicka mot grannlandet Norge där fårkött är en klassisk jultradition. Pinnekjøtt som det kallas är torkat och kraftigt saltat fårkött som får ligga i vatten över natten för att sedan kokas i flera timmar tills det slutligen serveras med kålrabbistappe (en slags rotmos), kokt potatis och sylt av tyttebär (lingonsylt). Traditionen kommer från Vestlandskusten och är en av de viktigaste julrätterna, 31%

Norsk pinnekött, torkade och rimmade revbenspjäll av fårkött Läs mer »

Blinier till nyår

Blinier med räkor från Fiskeläget. Nyår är munbitens, snitten, kanapén och aperitifens högtid. Även räkornas och skaldjurens. Kanske är det på grund av det tunga julbordet som vi föredrar smårätter och havsmat till årskiftet? Sätt ihop dina blinier i valfri ordning på Havs servering. I Ryssland äts det blinier när det nalkas fest, små plättar av bovete med en klick smetana, kaviar och massvis med finhackad rödlök. Blinierna serveras i slutet av december för att

Blinier till nyår Läs mer »

Den färska, och färgstarka maten hos Bosph

Julbord utan kött hos Bosphorus Meze

Att julbordet är en buffé har sina fördelar och numera är en vegetarisk hörna given i de flesta hushåll. Den färska, och färgstarka maten hos Bosphorus är som bekant ett uppskattat inslag på julbuffén och i år är inget undantag. Den finns en julcateringmeny för den som behöver lite inspiration och föredrar den stressfria versionen av julhandel: beställning. Maila och få ett hum om innehåll och offert. Veganen, vegetarianen, allergikern och förstås även köttätaren kommer

Julbord utan kött hos Bosphorus Meze Läs mer »

Strangolapreti – italienska gnocchi på bröd och spenat

Strangolapreti kallas en typ av gnocchi (pasta) som görs på bröd och spenat. De är en traditionell rätt som är typisk för området Trentino i Italien. Jag var där i höstas och fick lära mig göra egna. Superenkelt. Strangolapreti görs på bröd som med fördel inte är dagsfärskt.  Pastan som ska vara stor som mandariner är otroligt mättande ihop med det smälta smöret. Toppas med ett blad salvia innan servering! Strangolapreti – italienska gnocchi på

Strangolapreti – italienska gnocchi på bröd och spenat Läs mer »

Det här receptet gick ut med förra veckans

Torsk med kål, brynt grädde och konfiterad äggula

En försvinnande god bit vit fisk med brynt smör och krispig vinterkål är den perfekta vardagsmiddagen inför julens buffébordsbonanza. Det här receptet gick ut med förra veckans nyhetsbrev, tillsammans med ett skräddaranpassat vintips. Ifall du vill prenumerera på Hötorgshallens nyhetsbrev och få helgtips varje veckoslut så kan du skriva upp dig här i sidomenyn 💖 –> Torsk med kål, brynt grädde och konfiterad äggula Prep time: 10 mins Cook time: 50 mins Total time: 1

Torsk med kål, brynt grädde och konfiterad äggula Läs mer »

Marockanska sardiner i cous cous och Ratatouille

Ratatouille är en fransk grönsaksröra som ursprungligen kommer från Nice med tomat i basen, lättstekt vitlök och grönsaker. Ordet betyder att röra om och beskriver grunderna i tillagningen bra, sen finns det recept som går in på processen ännu djupare, där utvalda grönsaker förbereds inför stekningen på olika sätt. Till exempel kan vissa grönsaker kokas separat och sedan ihop så att varje grönsak smakar som sig själv. Det gemensamma målet är för de olika tillagningssätten

Marockanska sardiner i cous cous och Ratatouille Läs mer »

Prinskorvarna har anlänt! Tex: Pork, Apple and Cinnamon hos Taylor & Jones..

  Taylor & Jones har fått in sitt fantastiska, handgjorda julsortiment av läckra korvar! Det finns fem olika sorter prinskorvar: prinskorv med fläskkött, prinskorv med nötkött,  Cocktail Pork (samma innehåll en traditional Pork), Pork, Apple and Cinnamon och Pork, Apple and Cranberry. Hur gott?! T&Js prinskorvar är egentolkningar av det traditionella receptet. Den ursprungliga varianten är rökt och har den karaktäristiska röksmaken, därför har Taylor and Jones adderad extrarökt bacon till den färska korven. Dessutom

Prinskorvarna har anlänt! Tex: Pork, Apple and Cinnamon hos Taylor & Jones.. Läs mer »