Länder

Så gör du vackra äppelrosor – recept steg för steg i bilder

Äppelpajen är död, länge leve äppelrosen! Skämt åsido. Äppelrosen är bara den uppdaterade versionen av äppelpajen. Vacker att se på och lika fin i instagramflödet som i magen. Allt du behöver är (mängden bestämmer du själv): Säsongens svenska äpplen Färdiggjord smördeg Aprikosmarmelad Florsocker & kanel 🍃🍎🍃🍎🍃 Kavla ut smördegen och dela den på fyra längder. Dela äpplena på hälften. Skiva upp äpplena i tunna, någorlunda symmetriska skivor. Bre ett lager aprikosmarmelad över hela smördegslängden. Rada […]

Så gör du vackra äppelrosor – recept steg för steg i bilder Läs mer »

Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept

När den största grytan plockas fram på hösten vet man att surkålssäsongen är igång och den pågår tills surkålen tar slut i början på våren. På Balkan äts de mustiga kåldolmarna i Sarma-grytan både till vardags och fest, med bröd eller potatismos som får rama in alla de välbalanserade smakerna. Surkålens hälsofördelar är många med sin nyttiga mjölksyrebakteriekultur och det högre näringsvärdet än till exempel vitkål, men det är även en lättlagad inläggning med lång,

Höstens surkål har anlänt till Hötorgshallen, dags för Sarma-recept Läs mer »

Så (enkelt) gör du rårörda lingon

Inget smakar så mycket höst som hemlagade råröda lingon. Den sötsyrliga kompotten är dessutom så enkel att göra och passar till allt från köttbullarna, älgsteken eller havregrynsgröten. Fyll en fin glasburk och sätt på en handskriven etikett så har du dessutom en fin gå bort-gåva att ta med nästa gång du behöver något snabbt och omtänksamt. Rårörda lingon är ett sätt att konservera lingon på. Det som skiljer tillredningen från lingonsylt är framförallt att lingonen

Så (enkelt) gör du rårörda lingon Läs mer »

Hos Fiskeläget i Hötorgshallen är diskarn

Hemlagad Fiskgratäng med torskrygg och hummersås à la Fiskeläget

Kräftsäsongen är i sin slutfas och krabbsäsongen har dragit igång. Hos Fiskeläget i Hötorgshallen är diskarna fyllda med deras populära fiskgratänger lagom inför hösten. Tim berättar hur det går till när de tillverkas: Hela, nyinkomna fiskar filéas och ingår i gratängerna med olika såser. På morgonen skalas det humrar som blir huvudnumret i den mustiga fondsås som hälls över delikata bitar hälleflundra, marulk, sjötunga eller de fiskar de har fått in för tillfället. Hållbarhet och

Hemlagad Fiskgratäng med torskrygg och hummersås à la Fiskeläget Läs mer »

Älg- och råbocksjakten är igång

Bild härifrån. Råbocksjakten har kommit igång och och rådjurssteken är nyss inkommen till butiken Hellbergs Fågel & Vilt på Hötorgshallens nedre plan. Denna vecka drar även älgjakten igång vilket med stor sannolikhet innebär att färskt älgkött kommer att finnas i kyldiskarna i dagarna. Nu kan hösten alltså dra igång på allvar med viltgrytor, långkok och rårörda lingon. De olika viltdelarna du kan hitta hos Hellbergs är ytter- och innerfilé, rådjurssadel, bog och stek hälsar Peter.

Älg- och råbocksjakten är igång Läs mer »

Svampens dag den 4e september

Kantarellstuvning, champinjonomelett och tryffelpasta. Det är svampsäsong och dags att fira in skogens guldklimpar. Den 4e september är det svampens dag och Sandins frukt och grönt har laddat med bland annat svenska kantareller. Här hittar du även ett recept från dem på hur du gör en ugnsbakad röding med potatispuré och stuvade kantareller. Carl’s Deli säljer många olika tryffelprodukter, bland annat denna delikata Fagottino fylld med tryffel. Eller varför inte mixa både kantareller och tryffel

Svampens dag den 4e september Läs mer »

The daily grind-receptet Taco-sallad

Taco salad saves the day! Ifall du inte hört talas om begreppet The daily grind ännu så har du troligtvis upplevt den ändå. Det är helt enkelt vardagslunken det handlar om, det där trollet som dyker upp efter semestern och följer en hela veckan fram till helgen. The daily grind är alltså motsatsen till helgmagi, och det bästa sättet att stå ut med den är att acceptera den. Därför är tacosalladen den ultimata middagen för

The daily grind-receptet Taco-sallad Läs mer »

Vi vet ju att det händer, att andra bloggar

Andra bloggare äter -> Amatriciana med Sandra Beijer

Amatriciana-såsen härstammar från romarriket och är en av de mest välkända såserna i Italien, den har till och med fått en PAT-märkning av den italienska regeringen på grund av sin historiska betydelse. Vi vet ju att det händer, att andra bloggare äter. Men vad äter de? Den här veckans bloggmats-inspiration är den där Amatricianan som tillagades i Palma och fångades på bild av Sandra Beijer. Den ser ju fullkomligt sagolik ut! Pesto-pastan hos Bacio gav

Andra bloggare äter -> Amatriciana med Sandra Beijer Läs mer »

Det bästa med Hötorgshallens fiskehandlar

Officiella Kräftpremiären!

Idag är det den officiella kräftpremiären, aka årets bästa dag enligt vissa av oss! Fiskeläget har fått in underbara insjökräftor, Hav har laddat med nyokta signalkräftor från Hjo och Melanders diskar är fyllda med klarröda kräftisar redo att sjunga visor till. Det bästa med Hötorgshallens fiskehandlare är att du slipper göra någonting själv, alla kräftskivans tillbehör (både sådana du kan och inte kan tänka dig) har de förberett! Västerbottenpajer, hummermidorer, aiolis i olika smaker –

Officiella Kräftpremiären! Läs mer »

Käse betyder ost på tyska, så käsespätz

Käsespätzle – tysk pastarätt

Spätzle är en slags tysk äggbaserad pasta som ser ut som små makaroner. Käse betyder ost på tyska, så käsespätzle är helt enkelt en ostig pastarätt som är vanlig i Sydtyskland och Österrike. Tänk dig mac ’n’ cheese, eller någon form av makaronipudding. SÅ GOTT. Personligen älskar jag ostiga saker och här talar vi alltså krämighet och osttrådar i långa banor. Förutom makaroner och smält ost toppas även käsespätzle av rostad lök. Det ultimata barsnackset, bakismaten,

Käsespätzle – tysk pastarätt Läs mer »