Länder

Sicilianska Cannoli, perfekta italienska munsbitar från Gelato Bar

Det finns en gå-bort-gåva som inte kan gå fel: en påse krispiga italienska cannoli med olika fyllningar. Denna munsbit som återfinns i Gudfadern-filmerna är den perfekta desserten, lagom i storlek, krispig på utsidan och krämig inuti med fyllning av hasselnötskräm, vit choklad eller kokospudrad vanilj. De är helt enkelt beroendeframkallande. Perfekt efter en stor måltid eller en liten espresso. 20:-/st,  5 för 85:– eller 10 för 70:- lyder erbjudandena hos Gelato bar i Hötorgshallen just

Sicilianska Cannoli, perfekta italienska munsbitar från Gelato Bar Läs mer »

Lokalt, organiskt och säsongsbaserat är de

Sweetgreen, trendigaste salladerna i stan

En av de senaste trenderna i matväg som fått en närmast kultlik status i USA är fastfood-kedjan Sweetgreen. Lokalt, organiskt och säsongsbaserat är deras melodi och 30-minutersköer ringlar sig ut på gatan från butikerna. Hållbarhet, genomtänkta sociala medier och en slogan som lyder Keeping it real har skapat ett community av följare som identifierar sig med kedjans etos och gladeligen väntar i kö och betalar $10 för en sallad. Det är dock inte helt svårt

Sweetgreen, trendigaste salladerna i stan Läs mer »

Midsommar #GOALS

Ljuva midsommar. Aldrig riktigt där vädermässigt men lika vacker och minnesvärd för det. Och snart är den här igen! Honestly Yum har  gjort ett så himla fint midsommarreportage som ni bara måste kolla in. Reportaget inkluderar förstås en skyhög gräddtårta med lager av jordgubbar, kantad av syrener och hundkexblomster. Tårt-#GOALS  för att tala instagram-språk. Drömsk buffé. Bubbelglas knutet med hundkex och rostbiff- och romsmörgås. Det godaste och somrigaste som finns på en och samma gång.

Midsommar #GOALS Läs mer »

Foto: Paco Puentes (El Pais)

På tal om tap

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa

Eduardo Donato serverar sin prisbelönta skinka. Foto: Paco Puentes (El Pais) På tal om tapas och att det idag är Världstapasdagen; världens godaste (och dyraste förstås) skinka har korats vid en livsmedelsmässa i Nürnberg. Den är spansk och kommer från Huelva-provinsen i sydvästra Spanien. Tillverkaren Eduardo Donato säljer bara 80 lägg om året från sina sällsynta Jabugogrisar och den höga kvalitén i kombination med det begränsade utbudet har gjort att priset har skjutit i höjden.

Världens dyraste skinka, Dehesa Maladúa Läs mer »

Fler än 20 länder har anmält intresse fö

Internationella Tapasdagen, 16 juni

Efter mycket om och men är det äntligen beslutat: den tredje torsdagen i juni, det vill säga imorgon, är det världstapasdagen enligt turistorganet Turespaña. Fler än 20 länder har anmält intresse för firandet. De som har semesterkosan inställd på Spanien kan vänta sig goda munsbitar i vanlig ordning men även de som stannar i Sverige kan fira torsdagen med bravur, alla favorittilltuggen finns förstås i Hötorgshallen! Långlagrad Iberico, krämig Manchego och passande Rioja – titta

Internationella Tapasdagen, 16 juni Läs mer »

T ex att göra allt i italienskt tema. Eller

En traditionell polsk middag

Jag älskar att sätta landstema på middagar. T ex att göra allt i italienskt tema. Eller karibiskt. Den här gången tänkte jag tipsa om vad en traditionell polsk middag skulle kunna bestå av. Obwarzanki Vi börjar med brödet som du serverar vid sidan av. Byt ut Grissini mot ett knaprigt polskt cirkelformat bröd med salt och sesamfrön, obwarzanki. En klassiker från Krakow vars historia sträcker sig långt tillbaka till det polska kungahuset på 1300-talet. Finns

En traditionell polsk middag Läs mer »

Dessutom bjuds det på ett härligt recept s

Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche

I nya numret av Hallen (som finns att plocka med hem gratis i Hötorgshallen), tipsar Melanders om sommarmaten nr 1: grillad aborre. Dessutom bjuds det på ett härligt recept som förtjänar att digitaliseras så att ni kan hitta ingredienserna enkelt i mobilen när ni är och handlar, så här kommer det: Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche Prep time: 20 mins Cook time: 5 mins Total time: 25 mins Serves: 4 Ingredients

Grillad abborre serranolindad sparris med pepparot- och citron-crème fraiche Läs mer »

Fermenterad mat – en polsk klassiker

Fermenterad mat är något som idag är populärt att servera på de hippaste innerkrogarna i Stockholm. Men faktum är att det är en metod som använts långt tillbaka i tiden, redan på Bronsåldern. I Polen blev fermentering av mat särskilt stort i början av 1900-talet som ett resultat av fattiga skördar. Sedan dess har den fermenterade maten haft stor plats i det polska köket. Jag var nyligen i Warszawa och besökte den trendiga restaurangen Solec

Fermenterad mat – en polsk klassiker Läs mer »

Syren – ätbar blomma på 5 olika sätt

Det blommar på de flestas innergårdar i Stockholm nu och har en tur är en av buskarna fylld med lila, honungsdoftande syrenblommor. De flesta har nog plockat en och annan bukett och ställt på köksbordet men hur många har bakat något med gårdsblomman? På Elle tipsas det om fem olika ätbara ting du kan göra utav sötblommorna du (inte alls tjuvklippt) fått med från gården: Syrensocker via Fuck Yeah Paganism. Syrensaft, ihopkokad hos Our Food

Syren – ätbar blomma på 5 olika sätt Läs mer »