Länder

Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås

När du börjar komma in i semesterlunket tycker jag det är dags att du firar med en riktig ungersk pannkaksfrukost. I Ungern kallas pannkakor för palacsinta och är något av en specialitet. En palacsinta motsvarar ungefär fransmännens crèpes och innebär pannkakor med olika fyllningar. Den kanske allra mest kända ungerska palacsinta-varianten serveras på kafé Gundel Etterem i Budapest och kallas ”Gundel Palacsinta”, det vill säga pannkaka fylld med valnötskräm och med tjock chokladsås ringlad på […]

Ungersk pannkaksfrukost – palacsinta med valnötsfyllning och chokladsås Läs mer »

estaurang på gatuplan kan du frossa i både h

Handlarintervju med Tokyo Diner

Vad är en saluhall utan riktig sushi? I Hötorgshallen är det Tokyo Diner som står för de japanska läckerheterna, ”Stockholms bästa sushi” som de själva beskriver det. I deras restaurang på gatuplan kan du frossa i både handrullade konstverk och andra japanska rätter. Jag gjorde en snabbintervju med Marlon Ahlm som jobbar i restaurangen. Vad är din personliga favorit från er egen meny? Det får nog bli kyckling och tigerräkor. Det är sällan man får en riktigt bra tillagad kyckling

Handlarintervju med Tokyo Diner Läs mer »

Juli är här. De ljusa sommarnätternas och m

Grillat på Gotland

Dukat för sommarmiddag. Juli är här. De ljusa sommarnätternas och mjuka gräsmattornas månad. En särskilt ljus plats under sommarhalvåret är Gotland. De vattenfyllda kalkstensbrotten med sina kritvita stränder för tankarna mot Medelhavet, turkosskimmrande vatten inräknat fast  minus turistinflationen. Allt på ön ligger på bilavstånd så med rätt kylväska kan frukosten ätas på badstranden Blå Lagunen, lunchen i en av Visbys idylliska parker och middagen kan grillas intill magiska Furillen. Grillspett med nötfärs, halloumi och zucchini.

Grillat på Gotland Läs mer »

erna, blomstren, krispigheten i luften – få

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt

Det är lätt att glömma bort de fantastiska vidderna av fjälltoppar och porlande bäckar som finns uppe i norra Sverige. Färgerna, blomstren, krispigheten i luften – få saker slår en fjällvandring under årets varmare månader. Vill du ha ett riktigt praktiskt snacks till din fjällvandring är ett paket torkat renkött från Hellbergs fågel och vilt ett ypperligt sådant. Hyvla små bitar med en kniv och ät som chips, eller skär ner små bitar i en

Klassiskt fjällsnacks: torkat renkött från Hellbergs fågel & vilt Läs mer »

Den turkiska burgaren hos Turkiska delikat

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen

Ett paket perfektion. Den turkiska burgaren hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen är närmast legendarisk i lunch-Stockholm. Det fluffiga, fyllda franskabrödet finns i en mängd variationer: kryddiga köfte, äggvända och friterad auberginer, saftiga falafel och zucchiniplättar är några utav ingredienserna och de finns både i vegetariska och veganvänliga kombinationer. Allt är hemlagat och dagsfärskt och kostar runt 50 kr. När vädret ger med sig är burgaren perfekt som Konserthustrappe-lunch. Bilder lånade av annasthlm, helperev och innovationevent.

Turkisk burgare hos Turkiska delikatesser i Hötorgshallen Läs mer »

Grillad havsabborre

Grilla in sommaren! Det som är så bra med att grilla är att det inte kräver toppenväder men ändå ger en smak på sommaren. Här kommer ett enkelt recept på hur du kan skapa en somrig grillfest på havsabborre serverad med bakad och råhyvlad fänkål, grillad bella verde broccoli, färsk vitlök och citron. För en extra somrig smak gör du bäst din egen kryddblandning. Här kommer en enkel variant: riv skalet från en apelsinen och

Grillad havsabborre Läs mer »

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella

I morgon den 2 juni är det nationaldag i Italien – en perfekt ursäkt att frossa i detta lands delikata mat! Om jag bara fick välja ett land att äta mat ifrån resten av mitt liv skulle det definitivt vara Italien. Och fick jag bara välja EN ingrediens skulle det utan tvekan vara mozzarella. ”En mozzarella om dagen håller doktorn borta” är något av mitt motto. Det enklaste – men åh så gott – är

Fira Italiens nationaldag 2 juni med buffelmozzarella Läs mer »

Handlarintervju med Carls Deli

Carls deli är en ny handlare i Hötorgshallen men redan en självklarhet för många kunder. 2012 slog de upp dörrarna första gången, då med den delispäckade butiken som sedan även utökades med en tillhörande restaurang mittemot diskarna. Lunchtid är delin full av liv och rörelse gästernas bord pryd av utsökta ost- och charkbrickor, italienska grytor och vällagade pastarätter. Därtill har de ett superinspirerande instagramkonto, väl värt att följa om du gillar vacker design och deliciösa

Handlarintervju med Carls Deli Läs mer »

På besök i Tryffellandet

”Den är ful, skör och doftar som unken vitlök på burk. Trots detta älskas den vita tryffeln av grisar, hundar och gourméer.” SvD i sitt reportage ”På jakt efter det vita guldet”. För ett par veckor sedan var jag på tryffeljakt vid Aqualagna, Italiens tryffelhuvudstad. Där växer alla typer av tryfflar vilket gör att man kan äta tryffel där året runt. Tillsammans med tryffelhunden Lola och hennes tryffeljägare begav vi oss iväg ut på jakt

På besök i Tryffellandet Läs mer »

eras specialitet är mezerätter. Perfekt för

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus

Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen är som att vandra rakt in i vegetarianernas himmelrike. Deras specialitet är mezerätter. Perfekt för en somrig picknick när du hellre njuter av maten och sällskapet än står och hackar persilja eller mosar kikärtor. En av Bosphorus absolut mest populära mezerätter är deras sallad ”Rostade kikärtor och aubergine”. Salladen innehåller aubergine, rapsolja, kikärtor, kryddor (bl a paprika, vitlök, spiskummin), granatäppelsirap och persilja. Granatäppelsirapen gör att den har en oväntad söt lite kola-aktig smak. En saftig sallad

Mezerätt: rostade kikärtor och aubergine från Bosphorus Läs mer »