Länder

Donburi Poke Bowl

För några veckor sedan gick vi igenom det hawaiianska matbegreppet lomi lomi och nu är det dags för Donburi. Poke bowls har blivit mäkta trendiga i Stockholm på senare tid, de är hälsosamma och färgranna – perfekta till lunch och dessutom har ett antal nya aktörer dykt upp som erbjuder Poke till lunch, inte minst Hötorgshallens egna Noodle Mama. Ifall du vill laga en Poke själv så är grunden enkel. Ordet betyder ”dagens fångst från […]

Donburi Poke Bowl Läs mer »

Söndagstips: Smaka brasilianska delikatesser i Kungsträdgården

I morgon, söndag 6 augusti, är det Brazilian Day i Kungsträdgården. En dag med brasilianskt förtecken. Gänget från Latinamerikanska livsmedel kommer att finnas på plats och grilla picanha och chorizo. De kommer även att presentera några av höstens nyheter i deras sortiment – så ta en sväng förbi Kungsan och säg hej! Det glada gänget från Latinamerikanska livsmedel. Wikipedia om Picanha: ”Picanha är en smakrik köttbit med ursprung i Brasilien. Picanha, uttalas ”pickannja”, är en

Söndagstips: Smaka brasilianska delikatesser i Kungsträdgården Läs mer »

Sydamerikansk drickchoklad med historia

Peru har på senare tid blivit en erkänd producent av kakao och choklad, men redan för sisådär femhundra år sedan upptäckte Columbus kakaobönans storhet på sin upptäcksfärd genom Sydamerika. Där hade bönan odlats och kultiverats i många år och oftast serverades den som en dryck. I Maya hieroglyfer från tidigt som mellan åren 460-480 omnämns chokladdrycken i ceremoniella sammanhang såväl som vardagliga. Inom Aztekisk mytologi sägs guden Quetzalcoatl ha blivit utesluten från den gudomliga sällskapet

Sydamerikansk drickchoklad med historia Läs mer »

Albansk burek – filopaj med fetaost

Albanien bjuder inte bara på smäktande stränder och blånande berg. En av de absolut mest vanliga maträtterna är burek (stavas även Börek/Byrek/Būrek beroende på vilket språk du använder). En burek är gjord på filodeg och fylld med olika saker som till exempel fetaost, kål, spenat, tomater och kött. En vegetarisk burek fylld med ost.En albansk snabbmats-kiosk där du kan köpa burek. En albansk strand (Dhermi Beach) att ha som inspiration när din burek intas! Om

Albansk burek – filopaj med fetaost Läs mer »

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta

Nu är det högsäsong för nässlor, omysigt i trädgården men desto trevligare i köket. Använd handskar när du skördar ogräset och klipp enbart bort toppskottet. På våren äts hela plantan men i slutet av juli är det kronan som används till matlagningen. Det är de ljusgröna, bredare bladen som ger bäst smak och det hela påminner lite om spenat med en syrlig underton. Servera med nygräddat bröd och vispa in crème fraichen så den skapar

Nässelsoppa med kokosmjölk och mynta Läs mer »

Gayikonen Tom of Finland i Hötorgshallen

Tom of Finland är en finsk konstnär vars kännetecken är vältränade halvnakna män i sjömansuniformer och läderklädda på motorcyklar. Han anses ha haft stort inflytande på gaykulturens utveckling på mitten av 1900-talet och idag finns allt från långfilm, utställningar och merchandise-produkter till musikal i Tom of Finlands namn. I samband med att Finland firar 100 år i år så tar Finska butiken in en hel del jubileumsprodukter, lagom till Prideveckan så har de bland annat

Gayikonen Tom of Finland i Hötorgshallen Läs mer »

Ugnsbakad brie med pecannötter och honung

Det här lagar du på under en minut, när gästerna plötsligt dykt upp på terasstrappan och kylen ekar tom. Du behöver nämligen bara tre ingredienser: brieost, nötter och honung. De två sistnämnda brukar finnas i de flesta skafferi, och eftersom att brie har bra hållbarhet så kan du med fördel låta det bli en basvara i kylen. Ifall du råkar ha en näve bär så kan du finhacka och strössla dem över osten innan allt

Ugnsbakad brie med pecannötter och honung Läs mer »

Brunbergs chokladkyssar med vaniljglass

Brunbergs kyssar är den finska versionen av de svenska Mums Mums-bollarna. De chokladdoppade marängpuffarna finns i olika smaksättningar och har funnits ända sedan 1951. Vem skulle inte vilja ha en Kyss? frågar Brunberg på sin hemsida och menar att ”Varje tugga är en fyllig smekning för smaksinnet”. Det låter bra, och det är der också! Speciellt om en strösslar bollarna över sommarsmält, gräddig vaniljglass och låter någon bigarrå gästspela. Sommarens smak är citron-lime och du

Brunbergs chokladkyssar med vaniljglass Läs mer »

Lomi Lomi lax-bowl

Lomi lomi betyder massera på hawaiianska och i det här fallet syftas det på att man ska massera in saltet i laxen. Bowl är den nya trenden som innebär matig och färggrann sallad som ätes ur, ja, en skål! Perfekt en het sommardag! Lomi Lomi lax-bowl Serves: 4 Ingredients 3–4 dl rött ris 400 g rå lax, gärna Salmalax ½ tsk salt 3 tomater ½ gul lök 1 salladslök 2 krm chiliflakes 2 avokador 80

Lomi Lomi lax-bowl Läs mer »

Svenska grönsaker hos Sandins

Sandins frukt och grönt har fått in färska svenska grönsaker i form av rödbetor, morötter, purjolök och rabarber. Dags att bjuda på smörstekta grönsaker och rabarberpaj! Svenska färska delikatesser direkt från grönsakslandet. Ett tips är att steka grönsakerna i smör tills de blivit mjuka men fortfarande har ett tuggmotstånd. Och sedan servera dem med riven peppar och flarn av parmesan ovanpå. Mums! Rabarberpaj med vaniljsås – finns det något somrigare? Till efterrätt bjuder du på

Svenska grönsaker hos Sandins Läs mer »